27 / 04 / 2024

Diyarbakır yatırım çekemiyor

Diyarbakır yatırım çekemiyor

 Haziran 2009'da açıklanan yeni teşvik paketinin ardından Diyarbakır'a yeni hiçbir yatırımcı gitmedi



Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, 4 Haziran 2009'da açıklanan yeni teşvik paketinin ardından Diyarbakır'a yeni hiçbir yatırımcı gelmediğini söyledi. 
  
Teşvik paketinde yer alan illerin, yatırımcıları dengeli bir şekilde çekemediğine dikkat çeken Ensarioğlu, Malatya'nın 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) doldurmasına rağmen Diyarbakır OSB'nin yüzde 30'unun halen boş olduğunu ifade etti. Ensarioğlu, bölgede terör başta olmak üzere sorunların temelinden çözülememesi halinde yatırımcıları bölgeye çekmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Son dönemde Türkiye, hareketli günler yaşıyor. Hükümet, doğu ile batı arasındaki uçurumu azaltmak için önce ülkeyi 4 bölgeye ayıran yeni teşvik paketini devreye soktu. Ardından da kardeşliğin pekişmesi için 'demokratik açılımı' başlattı. Ancak teşvik paketinin açıklanmasının üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen, bazı iller, uygulamanın hiçbir faydasını göremedi. Bu illerin başında da Diyarbakır geliyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu yeni teşvik sistemi, yatırımlar ve demokratik açılımı değerlendirdi. Ensarioğlu, 4 Haziran 2009'da açıklanan yeni teşvik uygulamasından sonra "Diyarbakır'a tek bir yatırımcı bile gelmediğini" söyledi. Hükümet tarafından açıklanan yeni teşvik paketin bugüne kadarkilerin en kapsamlısı olduğuna dikkat çeken Ensarioğlu, "Ancak bu sisteminin yanlış olduğunu en baştan dile getirdik. Terörden zarar görmüş 12 ilin yanına gelişmişlik düzeyi daha yüksek 3-4 il daha konuldu. İnsanlar da bu 12 il yerine daha gelişmiş bölgelere yatırım yaptı. Biz teşvik sisteminin değiştirilerek iller bazında destek verilmesini istiyoruz." dedi. Teşvik sisteminin 2002 TÜİK verilerine göre hazırlandığını hatırlatan Ensarioğlu, bu verilerin bir an önce güncellenerek yeni bir sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini anlattı.

BARIŞ VE HUZURUN OLDUĞU YERE YATIRIM GELİR

Türkiye'nin son dönemde önemli bir süreçten geçtiğini kaydeden oda başkanı, bunun en önemli adımının da demokratik açılım olduğunun altını çizdi. Diyarbakır'ın yatırım çekememe nedenini Ensarioğlu şöyle açıkladı: "Bölgede 25-30 yıldır süren şiddet, yatırımların ve ekonomimizin istenildiği noktaya gelmesini engelledi. Barış ve huzurun olduğu yerlere yatırım gelir. Ancak huzur ve güvenin olmadığı yere yatırımcıları getirmek hiç mümkün değil. Bu şiddet ve ölümler artık olmasın. Eğer bunu başarabilirsek Türkiye 21. yüzyılda süper bir güç olur. Bunun eşiğindeyiz. Ancak bu işten nemalananlar ve varlıklarını şiddete borçlu olanlar ellerindeki imkânları kaybetmemek için gayret gösteriyor."

Ensarioğlu, Doğu ve Güneydoğu'da barış ve huzurun temin edilmesinin ardından Diyarbakır'ın Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı olacağını savundu. Hatır için yatırım yapılmayacağını anlatan Ensarioğlu, örnek olarak işadamı Ethem Sancak'ı gösterdi: "Geçenlerde Ethem Sancak'la karşılaştım. Dertleşiyorduk. Sancak, 'Başbakan Erdoğan'ın hatırı için Siirt'e yatırım yaptım. Ancak her ay 200 bin lira zarar ediyorum' dedi. Hatır için yatırım yapılmamalı. Yatırım iklimi sağlanmalı."
Zaman


Geri Dön