26 / 04 / 2024

Diyarbakır'a yeni OSB'ler geliyor!

Diyarbakır'a yeni OSB'ler geliyor!

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Mevcut organize sanayi bölgemizi 2 bin dönüm daha genişlettik, bir Tekstil Organize Sanayi Bölgesi kurduk. Urfa yolu üzerinde 3 bin dönümlük yeni bir organize sanayi bölgesi kurmak için çalışmalara başladık” diye konuştu.



Terör olayları, 15 Temmuz darbe girişimi derken oldukça zor bir dönemden geçen “Doğu’nun Paris’i” Diyarbakır, sorunların üstesinden bir bir gelmeyi başardı. Sur’da inşa çalışmaları hızla sürerken şehrin bölgede cazibe merkezi haline gelmesi için çalışan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yeni OSB’lerin yolda olduğu müjdesini verdi. “Mevcut organize sanayi bölgemizi 2 bin dönüm daha genişlettik, bir Tekstil Organize Sanayi Bölgesi kurduk. Urfa yolu üzerinde 3 bin dönümlük yeni bir organize sanayi bölgesi kurmak için de çalışmalara başladık” diyen Aksoy, iş adamlarını yatırıma davet etti. 


Aksoy, geçtiğimiz yıl terör örgütünün tuzakladığı bombalar nedeniyle hasar gören Sur’da yapılan çalışmaların büyük bir titizlikle devam ettiğini söyledi. Aksoy, “Vatandaşın mağduriyetini gidermek, zararlarını karşılamak adına başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve ilgili bakanlarımızın talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın bir an önce günlük yaşantılarına dönmeleri için faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.

‘Halk mesafe koydu’

“Yaşanan olaylar sonrasında Diyarbakır halkı terör örgütünün gerçek yüzünü bir kez daha görme fırsatı buldu” diyen Aksoy, “Diyarbakır insanı terör örgütü ile arasına mesafe koydu. Daha önceki dönemlerde terör odaklı yapılan çağrılara çok sayıda kişi katılırken bugün onları, yüzleri toplayamaz hale geldi. Bu da vatandaşımızın sağduyulu yaklaşımıyla ve teröre karşı duruşuyla ortaya çıkmış bir durum. Bu vesileyle Diyarbakır halkına da teröre destek vermediklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

‘İhbarlar arttı’

Sur’da terör örgütünün bir yıl önce başlattığı saldırıların bir benzerinin yeniden yaşanmayacağına inandığını ifade eden Aksoy, “Artık böyle bir şey yapabileceklerine ihtimal vermiyorum. Diyarbakır halkı bu konuda duyarlı. Bu noktada terörist olacaklarından şüphelendikleri, davranışlarından şüphe duydukları kişileri 155 ve 156 ihbar hatlarına bildiriyorlar” dedi. Son dönemlerde terör ihbarlarında ciddi artış yaşandığını vurgulayan Aksoy, “Vatandaşın terör saldırılarına karşı dur demek istediğini ve devletin bu konudaki mücadelesini desteklediğini çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Böyle bir olayı tekrar yaşamamız mümkün gözükmüyor. Bu konuda güvenlik birimlerimiz büyük bir tecrübe sahibi oldu ve artık halkımız duyarlı” dedi.

‘Bölgenin lojistik merkezine dönüşecek’

Aksoy, Diyarbakır’ın cazibe merkezleri programı kapsamı içerisinde en fazla yatırım yapılması konusunda başvurunun yapıldığı illerden birisi olduğunu söyledi. Diyarbakır önümüzdeki dönemde bölgedeki ekonomi merkezlerinden biri olma yolunda önemli mesafe alacağını belirten Aksoy şunları söyledi: “Biz mevcut Organize Sanayi Bölgemizi 2 bin dönüm daha genişletiyoruz. Yeni bir tekstil Organize Sanayi Bölgesi kuruldu, tüzel kişiliği oluşturuldu. Alt yapısı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ihale dilecek ve yatırımcılara tahsis edilecek. Diyarbakır’a bunlar da yetmez dedik yeni Organize Sanayi Bölgeleri oluşturalımdan hareket ettik. Urfa yolu üzerinde 3 bin dönümlük yeni bir organize sanayi bölgesi kurmak için çalışmalara başladık. Diyarbakır’ın büyük ilçeleri var. İlk aşamada Bismil ve Ergani’de Organize Sanayi Bölgeleri kurma yolunda çalışmaları başlattık. Diyarbakır’ı önümüzdeki dönemde işsizlikle mücadele konusunda çok dala mesafe almış ve bölgenin merkezi haline gelmiş olacak. Yine Diyarbakır’da biz sahip olduğu imkanlar bakımdan kara yolu hava yolu ve demir yolu akslarına sahip olmasından dolayı burayı bir lojistik merkez haline getirme çalışmalarımız var. Bununla ilgili çalışmalar belirli bir aşamaya kadar geldi, arazi çalışmaları yapıldı.”


‘Çalışmalar aslına uygun’ 


Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığını hatırlatan Aksoy, şunları anlattı: 

“Bize tarihten miras bizim de bizden sonraki kuşaklara devretmemiz gereken önemli değerlerimiz. Bunun sorumluluğu içinde kültürel eserlere herhangi bir zarar vermeden büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Çalışmalar aslına uygun olarak hem Kültür ve Turizm Bakanlığımız hem de uygulamayı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu konuda büyük bir titizlik gösteriyor. Sur’un 2012’de kabul edilmiş olan Koruma Amaçlı İmar Planı’na uygun bir şekilde çalışmalar yürütülüyor. Ve tarihi değeri olan her bir bina ona göre korunuyor ve çalışmalar ona göre yapılıyor. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca yürütülen çalışmalarda Sur’un iki katlı olan geleneksel mimarisine uygun binalar inşa etmeyle ilgili çalışmaları devam ediyor. Yine sokak sağlıklaştırılmasında ahşap ve bazalt ağırlıklı çalışmayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başlattı. Bu konularda büyük bir hassasiyet gösteriliyor hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Valilik olarak bu konudaki hassasiyetleri takip edip en üst noktaya taşıyoruz.”

‘Memnunlar’

Diyarbakır halkının yapılan çalışmalardan memnun olduğunu ifade eden Aksoy, çalışmalar tamamlandıktan sonra halkın memnuniyetinin daha da artacağını söyledi. Dicle Vadisi projesine de değinen Aksoy, “Diyarbakır halkının uzun yıllardır gündeminde olan bir projeydi. Yargıya başvurulması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi ve diğer bazı kurumlar tarafından gecikme söz konusu olmuştu. Onlar aşıldı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 1’inci etap kısmının ihalesini yaptı ve çalışmalar devam ediyor. Hz. Süleyman Camisi’nin ön tarafı  TOKİ  tarafından rekreasyon alanı haline getiriliyor. Buradaki kamulaştırmaları valilik olarak bize yetki verdiler bizim tarafımızdan yapıldı ve üzerindeki yapılar yıkıldı. Bir aksilik olmadığı takdirde 1 Nisan’da sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın katıldığı toplu açılış töreninde açılışı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.


İşadamlarına yatırım çağrısı


Diyarbakır’a sanayici ve işadamlarından ciddi bir ilgi olduğunun altını çizen Aksoy, “Diyarbakır’a yatırım yapmaları için sanayicilerimizi davet ediyoruz ve bu konuda ciddi sayıda başvuru var. Diyarbakırlı olup ülkenin başka bölgelerinde iş yapan işadamları var. Onları da Diyarbakır’a davet ettik ve Diyarbakır’da iş yapmalarını önerdik. İki işadamımız geldi ve Diyarbakır’da tekstil sektöründe iş yapmak istediklerini belirterek arsa temini konusunda benimle görüştüler, onlara her türlü kolaylığı göstereceğimizi ifade ettik. Binlerce insan çalıştıracakları tekstil sektöründe yeni yatırım yapma talepleri vardı. Dışarıdan algılanan Diyarbakır’la gerçek Diyarbakır çok farklı. Biz herkesi Diyarbakır’a gelmeye, Diyarbakır’ı görmeye ve Diyarbakır’a yatırım yapmaya davet ediyoruz. Gelsinler, çekinmesinler, Diyarbakır güvenli bir şehir, yatırımlarını yapsınlar. Bizler valilik olarak, Diyarbakır’daki yerel birimler olarak her türlü desteği kendilerine vereceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.


Milliyet


Geri Dön