19 / 04 / 2024

Dizilerdeki köşkler, yalılar ve fiyatları!

Dizilerdeki köşkler, yalılar ve fiyatları!

Dizilere ev sahipliği yapan mekânlar içinde, 28 yıldır dizi ve filmlerde kullanılan 120 yıllık köşkten, oda kirası bile 6 bin euroyu bulan saraya kadar pek çok farklı yapı var. Değerleri ise milyon dolarlarla ölçü



Sabah'ın haberine göre; Dizi çekimleri için günlük veya aylık olarak kiralanan dayalı döşeli bu mekânların satış değerleri de oldukça yüksek. İşte reyting rekorları kıran dizilere ait "ev"lerin öyküleri ve özellikleri:

'Ezel'-Atv
Adile Sultan Sarayı (İstanbul-Kandilli)
Özellikleri: Sultan Abdülmecid, 1856'da Kandilli sırtlarında Tophane Müşiri Halil Rıfat Paşa'nın konağını ve bahçesini satın alır. Amacı çok sevdiği kız kardeşi Adile Sultan'a yazlık ikametgâh olarak vermektir. Ancak bu isteğini, Sultan Abdülmecid'ten sonra tahta çıkan kardeşi Sultan Abdülaziz yerine getirir. 1861'de eşsiz manzarasına karşılık, harap durumda bulunan konağı yıktırarak, yerine şimdiki sarayı yaptırır. (Sarayın mimarının, kesin olmamakla birlikte, tarihsel arastırmalarda "Hassa mimarı Sarkis Balyan ya da aynı aileden Krikor olduğu belirtiliyor).

1899'DA OKUL İÇİN BAĞIŞLANDI
Adile Sultan Sarayı, bizzat Adile Sultan tarafından ölümünden önce, 1899'da kız okulu olması isteği ile Milli Eğitim'e bağışlandı. Daha sonra Kandilli Kız Lisesi olarak kullanıldığı dönemde 1986'da yaşanan büyük yangın sonrasında, merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın bağışı ile restore ettirildi. Bu amaç doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Valiliği, merhum Sakıp Sabancı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı (VAKSA) ile Kandilli Kız Lisesi Eğitim ve Kültür Vakfı'nın (KANKEV) desteklerini bir araya getirmeleri ile yeniden hayat buldu.
Kirası: Sarayın günlük dizi ve film çekimleri için oda kirası 2500-6000 euro arasında değişiyor. Haluk Bilginer'in canlandırdığı Kenan Birkan karakterine ev sahipliği yapıyor.

'Gönülçelen'-Atv (İstanbul-Göztepe)
Özellikleri: Dizide Murat Hoca'nın köşkü olarak kullanılan ve özel bir şahsa ait olan üç katlı köşk, minibüs caddesi üzerinde bir ara sokakta bulunuyor. Köşkün en önemli özelliği modern bir tarzda döşenmiş olması. Evin en üst katı müzik odası olarak hazırlanmış. Odada bir de kuyruklu piyano bulunuyor. Çok eski bir tarihe sahip olmayan köşkün modern hatları ve mobilyaları dikkat çekiyor.
Değeri: Hem şehre yakınlığı hem de geniş avlusu ile dikkat çeken köşkün emlak değeri 1-1.5 milyon dolar arasında.

Lale Devri-Fox TV (İstanbul-Kandilli)
Özellikleri: Abut Efendi Yalısı 270 metrekarelik 1130 metrekarelik bir bahçe üzerine konumlandırılmış. 19'uncu Yüzyıl'ın ortalarında inşa edilen yalı daha sonra 1984-1989 arasında detaylı bir tadilat görmüş ve el değiştirmiş. Yalının her yerinden deniz görülmesi ise en büyük özelliği.
Değeri: Avşar Film, yalıyı sahibinden aylık 50 bin TL fiyatla kiralıyor. Yalının maddi değeri ise 12 milyon dolar.

Aşk ve Ceza-Atv (İstanbul-Polonezköy)
Özellikleri: Dizideki Savaş Baldar karakterinin (Murat Yıldırım) Polonezköy'de bulunan tripleks villası aslında özel şahsa ait. 1500 metrekarelik bir alana sahip. Bahçesinde süs havuzundan yüzme havuzuna kadar her ayrıntı bulunan villa tam 7 oda 1 salon...
Değeri: Villa'nın yaklaşık değeri 4.5 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

(İstanbul-Kandilli)

Özellikleri: Aynı dizinin bir diğer dikkat çeken evi ise Yasemin'in (Nurgül Yeşilçay) Kandilli sırtlarındaki evi. Kandilli'nin yüksek tepelerinden birinde konumlanan Boğaz manzaralı villanın salonu, mutfağı ve yatak odası, dizinin sanat yönetmeni Yavuz Fazlıoğlu tarafından baştan aşağıya yenilendi. 1960'ların retro tarzından çizgiler taşıyan ev, modern mobilyalarla harmanlandı. Yavuz Fazlıoğlu'nun "Yasemin' karakteri, hırslı bir kadın. Hem feminen, hem de kimsede olmayan bir dekorasyon istiyordu. Ben de onun karakterine uygun bir ev hazırladım" diye tanımladığı evin dekorasyonu, aydınlık salona, iki oturma bölümü yerleştirilerek tamamlandı. Bu bölümleri, 360 derece dönebilen bir TV ünitesi ayırıyor. Evin duvarlarında Bayram Gümüş ve Altan Çelem'in tabloları bulunuyor.
Değeri: Yaklaşık 2 milyon dolar değer biçilen evin aylık kirası 3 bin 500 TL.

'Kızım Nerede'-Atv (İstanbul-Selimpaşa)

Özellikleri: Dizide Zafer Demiray (Hüseyin Avni Danyal) ve Suna Demiray'ın (Ece Uslu) villası Selimpaşa'da bulunuyor ve şahsa ait. Venedik misali suların üzerine inşa edilen site bu ilginç mimarisiyle dikkat çekiyor.
Değeri: Vilların değeri 600 bin TL'den başlıyor. Günlük 2 bin TL'den kiralanıyor.

Yaprak Dökümü-Kanal D (İstanbul-Beylerbeyi)

Özellikleri: İzzet Tuzcuoğlu'na ait olan köşk 1982'den beri dizilere kiralanıyor. "Gırgıriye", "Darbukatör Baryam", "Güler misin Ağlar mısın" ve "Çemberimde Gül Oya" burada çekildi.
Değeri: Köşk, sahibi tarafından dizilere günlük 500-750 TL arasında kiralanıyor. Yaklaşık değeri ise 2 ile 3 milyon dolar arasında.

Öyle Bir Geçer Zaman ki-Kanal D (İstanbul-Unkapanı)

Özellikleri: Ali'nin (Erkan Petekkaya) eski eşi ve çocuklarının oturduğu tarihi ahşap ev, Unkapanı Zeyrek bölgesinde bulunuyor. Yapım şirketi tarafından orijinalliği bozulmadan dizinin konseptine uygun olarak boyanan köşk tam bir tarihi mekan. Köşk ile birlikte bulunudğu sokakta komple yapım şirketi tarafından döneme uygun hale getirildi. Zeyrek bölgesinde bulunan evler genelde ahşap ve tarihi binalar olduğu için köşkün durumuna göre ev fiyatları yükseliyor.
Değeri: 100 yıllık tarihi olan evin muadillerinin fiyatları 500 bin ile 1 milyon TL arasında değişiyor.
Posta


Geri Dön