19 / 04 / 2024

DO&CO Otel 'in 2012 yılında hizmete girmesi planlanıyor!

DO&CO Otel 'in 2012 yılında hizmete girmesi planlanıyor!

DO&CO"nun patronu Atilla Doğudan, Ortaköy"de denize sıfır konumda bulunan eski Gaziosmanpaşa İlköğretim Okul binasında butik otel yapma hazırlıklarını sürdürüyor



THY'ye yiyecek-içecek hizmeti veren Viyana merkezli ikram şirketi Do&Co Türkiye'de halka açılıp Ortadoğu, Hindistan ve çin'e gidecek

Türkiye'de Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarındaki Turkish DO & CO'nun ikram hizmetleriyle tanınan, Viyana Borsa'sında işlem gören ve İMKB'ye kote olmak için gerekli başvuruları yapan DO & CO Restaurants & Catering AG, bu yıl içinde Türkiye'de halka arz işlemini gerçekleştirmeyi planlıyor. DO & CO'nun kurucusu Atilla Doğudan, Viyana'nın küçük bir borsa olduğunu, fazla hareket olmadığını belirterek, 'Türkiye ise çok likit bir pazar. İstediği halde birçok yabancı yatırımcı Viyana'da bizi alamıyor. Türkiye'de ise birçok yabancı yatırımcı bizi alabilecek. Türkiye'den Ortadoğu, Hindistan, çin'e doğru gideceğiz. Esas büyüme bu pazarlarda olacak. Türkiye'de İMKB'ye gelmenin mantığı bu' dedi. Bu yıl ilk defa ciroda 400 milyon euroyu aşmayı beklediklerini belirten Doğudan, önümüzdeki 2-3 yılda 1 milyar euroyu geçmeyi hedeflediklerini bildirdi. Doğudan, halka arz parasıyla borç ödemeyeceklerini, yatırım yapacaklarını ve büyüyeceklerini söyledi.

Sandalyemiz bile yoktu

İşe ilk olarak küçük bir şarküteriyle başladığını ve o zamanlar günlük cirosunun 150 euro olduğunu anlatan Doğudan, 'Üç sene her gün batmakla karşılaştık. Ancak kirayı ödeyebildik. Sandalyemiz, masamız hiçbir şeyimiz yoktu. Müşteri kaybetmekle başladık. İlk üç sene dayanma hikayesi var. Elektriğinizi, suyunuzu ödeyemiyorsunuz. Aslında ilk 10 sene para kazanamadık. Ama temelini, kültürünü iyi kurduk. Takımı iyi oturttuk'' diye konuştu. DO & CO'nun grubun 'premium' ağırlama markası olduğunu söyleyen Doğudan, 1786 yılında kurulan pastane markası DEMEL'de payı bulunduğunu ifade etti.

şžampiyonlar Ligi'ne girdik

İstanbul'da 80 ila 100 bin kişi için yemek yaptıklarını, dünyada ise günde 150 ila 200 bin kişiyi doyurduklarını söyleyen Doğudan, 'Günde 6 ton domates, 1.5 ton patlıcan kullanıyoruz. Bugün dünyada en büyüklerin en küçüğüz. şžampiyonlar Ligi'ne girdik. Bundan sonraki hedefimiz ilk 5'e, ilk 3'e girmek' dedi. 2 bini Türkiye'de olmak üzere toplam 5 bin çalışanları olduğunu söyleyen Doğudan, 'şžu anda uçuş sırasında çalışan 80 aşçımız var. 6 saatin üzerindeki uzun uçuşlarda 2011 sonuna kadar uçaktaki aşçılarımız 200'e çıkacak' diye konuştu.
Sabah

THY"NİN MUTFAĞI HALKA AçILIYOR

THY, Avusturya Havayolları, British Airways"in de aralarında bulunduğu 60 havayolu şirketine, dünyanın önemli müzelerinden British ve Albertina Museum"a catering hizmeti veren DO&CO, İMKB"ye geliyor

Babasından aldığı borç parayla 1990"lı yıllarda Viyana"da küçük bir şarküteri kuran Atilla Doğudan"ın yarattığı DO&CO Restaurants & Catering AG, zaman içinde cirosu 400 milyon euroyu bulan, otel, pastane ve dünyanın en önemli organizasyonlarına catering hizmeti veren dev bir ikram şirketine dönüştü. Avrupa jet sosyetesinin partilerinde, Formula 1 gibi büyük etkinliklerde, 5 yıldızlı otellerin mutfağında Atilla Doğudan"ın parmağı var.  

Yemek artık ˜perakende"

Babası Türk, annesi Avusturyalı... ˜İstakoz kralı" olarak tanınan Atilla Doğudan, kraliyet ailesinin organizasyonlarında VIP sofralar düzenliyor. Ünlü yönetmen Steven Spielberg"e Alman nişanının verildiği gecede de, Demi Moore"un geçtiğimiz günlerde Viyana"da verdiği yemekte de lüks ikramı DO&CO yaptı.  
Doğudan"ın hayatındaki dönüm noktası ise efsanevi F1 pilotu Niki Lauda"yla bir gece kulübünde tanışmasıyla başlıyor. Lauda"nın, œHavacılık işine girdim, yemek hizmeti verir misin önerisiyle başlayan yolculuk, bugün aralarında THY ve Emirates"in bulunduğu havayollarının yanı sıra Formula 1, Euro 2008 gibi önemli organizasyonlara catering hizmeti veren bir yemek saltanatına dönüşmüş durumda.  
Alman Havayolları, kendi ikram firması olmasına rağmen Lufthansa"nın first class lounge"larının işletmesini DO&CO"ya vermiş. İngiltere"nin celebrity organizasyon şirketi Fortnum & Mason"la yüzde 50 ortaklığa giden DO&CO, yarattığı Henry markası ile yemekte perakende devrini de başlattı.

Nişantaşı hedef semt

Konsepti Nişantaşı"na da taşımak istediklerini söyleyen Doğudan, œMekanın içinde süpermarket de var. Müşterilerimiz isterlerse sıcak yemeği restoranda yiyecek, isterse paket olarak satın alabilecek dedi.
Doğudan, DO&CO"nun ˜premium ağırlama markası" olduğunu belirterek, Audi, BMW, Bvlgari, Escada, Gucci, Coca-Cola, Prada, Versace, Louis Vuitton, Microsoft, Calvin Klein gibi büyük markaların ve şirketlerin organizasyonlarında ikram hizmetleri sunduklarını söyledi.  
Bir grup gazeteciye Viyana"daki catering tesislerini gezdiren Doğudan, İngiltere"nin ulusal müzesi British Museum"un, Viyana"nın Albertina sanat müzesinin restoranını, Swarovski"nin yeme içme merkezinin büfelerini işlettiklerini söyledi.  

Viyana - İMKB hattı kuruldu

Turkish DO&CO adıyla THY ile yiyecek içecek alanında yüzde 50 - 50 ortaklığı bulunan DO&CO Restaurants & Catering AG, Viyana Borsası"nda işlem görüyor. DO&CO şimdi ise İMKB"de işlem görmeye hazırlanıyor.
Yıl bitmeden İş Yatırım"ın konsorsiyum liderliğinde halka arz işlemini gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Doğudan, Avrupa"da borsaya kote olan bir anonim şirketin ˜ilk defa" Türkiye"ye geleceğine dikkati çekiyor. Doğudan, 1998"den beri Viyana Borsası"nda işlem gördüklerini belirterek, œTek cent borcumuz yok. Borsadan gelecek kaynakla yeni satın almalar yapacağız diye konuştu.  

FREUD"UN PASTANESİ ORTAKÖY"E GELİYOR   Atilla Doğudan, 2002"de satın aldığı Viyana"nın dünyaca ünlü pastanesi Demel"i de Türkiye"ye getiriyor. THY ortaklığı ile Ortaköy"de İstanbul"un en modern butik otelinin yapımının sürdüğünü belirten Doğudan, Demel pastanesinin otelin giriş katında hizmet vereceğini söyledi. DO&CO"nun çikolata ve hamur işi ürünleri üreten markası Demel, dünyanın en eski pastaneleri arasında yer alıyor. 224 yıllık pastane, 1780"lerde siyasetçilerin, edebiyatçıların buluşma mekanıydı. Psikinalizin kurucusu Sigmund Freud ve ego psikolojisinin kurucusu kızı Anna Freud, Jimmy Carter, Andy Warhol, Yoko Ono ve Fellini gibi dönemin önemli isimlerinin de müdavimi olduğu Demel"in Viyana"daki merkezinin alt katı müze haline getirilmiş. Salzburg ve New York"ta da şubesinin bulunan pastane, Sachertorte (Arasında kayısı reçeli bulunan bir çeşit çikolatalı pasta) Viyana keki ile ünlü.

Yanan okulun yerine butik otel

DO&CO"nun patronu Atilla Doğudan, Ortaköy"de denize sıfır konumda bulunan eski Gaziosmanpaşa İlköğretim Okul binasında butik otel yapma hazırlıklarını sürdürüyor. 2002"de çıkan yangında kullanılamaz hale gelen tarihi bina daha önce ˜Naime Sultan Yalısı" adıyla anılıyordu. THY"nin yüzde 50 ortak olduğu Turkish DO&CO"nun işleteceği otel, restoran olarak da hizmet verecek. Yetkililerin, aslına uygun olarak restore edildiğini söylediği otelde 80 ile 100 arasında oda bulunacak. Butik otel, yan tarafında bulunan eski İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü"yle birleştirilerek yapılıyor. Denize sıfır konumdaki DO&CO Otel"in 2012 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Bir DO&CO spesiyali: Karnıyarık

DO&CO, 22 üretim merkeziyle tüm dünyada 60"dan fazla havayolu şirketine, günde bin 200"den fazla uçuşta yemek hizmeti veriyor. şžirket günde 6 ton domates, 1.5 ton patlıcan tüketiyor. Toplam 5 bin çalışanı olan şirket, bu anlamda önemli verileri de depolayıp bir arşiv oluşturuyor. Yılda yaklaşık 70 milyon insana yemek yediren DO&CO, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden karnıyarığı yabancılara sevdirmeyi başardı. Doğudan yabancıların bu yemeği sebze ve etin bir arada olması nedeniyle sevdiğini düşünüyor.  
DO&CO"nun catering sektörüne getirdiği yeniliklerden biri de, ˜business uçuş"larda şef bulundurması. şžu anda 80 şef, altı saatten uzun süren uçuşlarda hizmet veriyor.
Milliyet/SONGÜL HATISARU


Geri Dön