18 / 04 / 2024

Doğa Grup, Erbil’e 200 milyon dolara demir çelik fabrikası kurdu!

Doğa Grup, Erbil’e 200 milyon dolara demir çelik fabrikası kurdu!

800 milyon dolar cirolu Doğa Grup, Erbil’e 200 milyon dolara demir çelik fabrikası kurdu. Doğa Grup CEO’su Yusuf Gökmen, “Türkiye’de demir çelik fabrikalarının kârı yüzde 5 iken Erbil’de ise yüzde 25” diye konuştu.





Irak’ta 200 milyon dolar yatırım yaparak demir çelik fabrikası kuran 800 milyon dolar hacimli Doğa Grup, Erbil’de 600 kişiye istihdam sağlıyor. Yaklaşık 400 bin metrekarelik alan üzerine kurulan F&F Steel demir çelik fabrikası Kuzey Irak’ın Erbil kentinde bulunuyor. Yapılan yatırımın Ebil kentine ve ekonomiye yıllık 350 milyon dolar katma değer sağlayacağını ifade eden Doğa Grup CEO’su Yusuf Gökmen, yatırımın 5 yılda kendini amorti edeceğini, Türkiye’den böyle bir yatırımın 10 yılda geri dönüşü olduğunu söyledi. Erbil’de hurdanın çokluğundan dolayı kâr oranlarının yüksek olduğunu anlatan Gökmen, “Türkiye’de demir çelik fabrikalarının kârı yüzde 5’i geçmez. Ancak Erbil’de bu oran yüzde 25’leri geçiyor. Burada oluşan kâr ortamı tabi ki yatırım kararımızda öne çıktı. Ancak alt yapısı yetersiz olan bir ülkeye gelerek de büyük risk aldık” dedi. 

Irak’ın ile Türkiye arasında 12 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmi oluştuğunu ifade eden Gökmen, “Irak’a yapılan ihracattan yüzde 70’lik payı kürt bölgesi alıyor. Oluşan ticaret hacmine 170-180 milyon dolar katkımız var” dedi. Çalışanların yüzde 80’ininden fazlasının Türk olduğunu belirten Gökmen, “Aylık personel giderimiz 2 milyon dolarları buluyor. 1.5 milyon dolara yakını da Türk işçilere ödeniyor” dedi.


HÜKÜMETİN HABERİ YOK

Doğa Grubun davetlisi olarak gittiğimiz Erbil’de Yusuf Gökmen, “İlişkiler sonrası biz bu yatırımı yapmadık. Sıfır etkisi oldu diyebilirim. Hükümet bile bilmiyor yatırımı. bireysel çabalar neticesinde gerçekleşti” diye konuştu.


Hurda bol

Fabrikanın yarımamul kütük demir üretim kapasitesinin yıllık 600 bin ton, inşaat demiri üretim kapasitesinin ise 520 bin ton olduğunu söyleyen Yusuf Gökmen, “3.5 milyon ton demir çelik ihtiyacı bulunuyor. Pazar payımız 2014’te yüzde 11, 2015 ve 2016’da yüzde 13 olacak. Hurdanın Türkiye’de ton fiyatı 385 dolar. Burada ise hurdayı150 dolardan aldık. Irak’ın 3.5 milyon ton tüketim seviyesi var. Bizim dışımızda iki fabrikanın üretimi 350 bin ton. Büyük bir üretim açığı var. Mevcut hurda tüketilemiyor ve birikmiş durumda. En az 10 yıl bu durum devam edecek” dedi.


Ağır sanayide yatırım sinyali

DOĞA Grubu’nun Madencilik, turizm, sağlık, gayrimenkul, bilişim ve eğitim alanlarında faaliyet gösterdiğini söyleyen Gökmen, Erbil’deki demir çelik fabrikasının grup içindeki payının yüzde 40’larda olacağını söyledi. Gökmen, “Demir çelik gibi ağır sanayi alanında başka yatırımlar olabilir. Ancak yapılacak yatırımlar kesinleşmedi” dedi.


 


Hürriyet


Geri Dön