19 / 04 / 2024

Doğalgaza ilişkin yasal düzenleme 2010'a kaldı

Doğalgaza ilişkin yasal düzenleme 2010'a kaldı

Enerji Bakanı Yıldız, bütçe çalışmalarının başlaması nedeniyle doğalgaz ve yenilenebilir enerji yasalarının en az 4 ay erteleneceğini belirtti



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bütçe görüşmelerinin başladığını ve bu görüşmeler arasına yenilenebilir enerji ve doğalgaz yasalarını sıkıştırmak istemediklerini söyledi. Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası 'nın açılışında konuşan Yıldız gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'BÜTÇE DÖNEMİNDEYİZ'
Yıldız, "Yenilenebilir enerji ile alakalı hem plan bütçe komisyonunda hem de genel kurulda artık bütçe dönemine girmiş bulunmaktayız. Türkiye'nin 2010 yılı bütçesini yapması ile ilgil tasarı şu anda hem plan bütçe komisyonunda ilgili bakanlıkların hem de genel kurulun gündemi olacak. Yılbaşına kadar bu kanunun araya sıkışıyor olması fiziken zor oluyor o yüzden gecikecek" dedi.

YATIRIMCI ETKİLENMEZ
Yatırımcıların bu durumdan etkilenmeyeceğini belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü şu anda 26 bin megawatt civarında rüzgar enerjisi ile alakalı talep var. Yatırımcılar bu konuda çok istekli davranıyorlar ben de bunu sevinerek izliyorum. Çünkü sabit sermaye özel sektör yatırımları içinde bulunduğumuz global krize rağmen özellikle enerji sektöründe en pik noktaya ulaşmıştır. 2010 yılında inşallah bundan daha fazla yatırım yaparız. Mesela 2007 yılında kriz yoktu ama sabit sermaye yatırımları enerji sektöründe özellikle 2009 yılında daha fazla oldu. O yüzden ben inşallah önümüzdeki yıl enerji sektöründeki yatırımların artan dozlarda devam edeceğini söylüyorum."

'Nükleer hareketli olacak'
Bakan Yıldız (ortada) nükleer enerjiyle ilgili olarak 2010'un çok hareketli geçeceğini belirterek, "Biraz modelle biraz da kurgu ile oynayacağız. Sinop ve Akkuyu ile alakalı olarak mutlaka 2010'da temel atmış olacağız" dedi. Bakan yeni yılda en az 45- 50 ilin elektrik dağıtımını bitireceklerini belirtti.

Enerji sektöründeki serbestlik kafesteki kuş kadar olmalı

Murat Sungur Bursa-ZORLU ENERJİ GRUBUBAŞKANI:
ZORLU Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, enerji yatırımcısı ile yatırım yapılan bölgelerdeki yöre halkının karşı karşıya kaldığını belirterek "Yatırımları kesintiye uğratacak sonuçlar var. Özel sektör ve kamu açısından alınması gereken dersler var. Kamu düzenleyici tedbirlerini daha da artırmalı" dedi. Enerji sektöründeki serbest rekabetin çok sınırlı olması gerektiğini ve çerçevenin net bir biçimde devlet tarafından çizilmesi gerektiğini ifade eden Bursa, "Sektördeki serbestlik bir kuşun kafesteki özgürlüğü kadar olabilir. Kafesteki bir kuş ne kadar özgürse o kadar olmalıdır. Kafesi belirleyecek olan devlet" diye konuştu.

Zam havası estiriliyor'

DOĞALGAZ fiyatlarına yüzde 70 zam yapılacağı iddialarının hatırlatılıp, değerlendirmelerinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu: "Doğalgaz fiyatlarını siyaset belirlemiyor. 2008'den beri otomatik fiyatlama mekanizmasına tabii. Şimdi değerli bir gazeteci arkadaşımızın yazdığı bir haber üzerine, acaba yüzde 70 mi gelecek gelmeyecek mi üzerine yapılan bir işlem bu. Bunu çok doğru bulmuyorum. Sürekli açık ifadeler kullanmama rağmen zam isteniyormuş gibi bir hava oluşturulmak isteniyor. Azeri kardeşlerimiz ile yapacağımz görüşmelerle ilgili doğacak farkı önceden öngördük ve onlara bunu biz teklif ettik. Oluşacak fark bütçeden değil Botaş karşılayacak. Ne zaman anlaşırsak ödeyebiliriz."
Evrim ERGİN / Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Fiyatları biz belirlemiyoruz
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Doğalgaz fiyatlarını, bizim koyduğumuz siyaset belirlemiyor” dedi.

Yıldız, Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Doğalgaz fiyatlarına yüzde 70 zam yapılacağı iddialarının hatırlatılıp, değerlendirmelerinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

“Israrla ve açıkça söylemiş olmama karşın... Doğal gaz fiyatlarını, bizim koyduğumuz siyaset belirlemiyor. Doğalgaz fiyatları otomatik fiyatlama mekanizmasına tabiidir. 2008 yılından bu yana sürekli otomatik fiyatlama ile birlikte belirlenir. Her ay o fiyata bakılır, ondan sonra belirlenir. Şimdi değerli bir gazeteci arkadaşımızın yazdığı bir haber üzerine, acaba yüzde 70 mi gelecek gelmeyecek mi üzerine yapılan bir işlem bu... Bunu çok doğru bulmuyorum.

Biz gazın hemen hemen tamamını ithal eden bir ülkeyiz, uluslararası arenada fiyatların nasıl gelişeceğini bilmeden, seyrini tespit etmeden dolarla ilgili beklentileri birçok finans kurumu yapamazken bir kurgu yapmayı doğru bulmuyorum. Şu anda bunu önceden söylemek doğru bir yaklaşım değil. Otomatik fiyatlama mekanizmasıyla beraber bunlar belirleniyor. Bunu söylemiş olmamıza karşın dün TBMM'de 'Zam geldi, geliyor' gibi bir cümle söylüyoruz, bu çok doğru bir yaklaşım değil...”

Bir gazetecinin oranla ilgili “yüzde 40” rakamını telaffuz etmesi üzerine Bakan Yıldız, “Bunu kim söylüyor, bunu ben söylemedim” karşılığını verdi.

Bakan Yıldız, oranların otomatik fiyatlama mekanizmasında ay sonunda  belirlendiğini hatırlatarak, bu ay sonu için ne göründüğünün sorulması üzerine,  şöyle konuştu:

“Şu anda zam görünmüyor, onu söyledim. Çok açık bir ifade kullanmış olmama karşın, sürekli zam gelmesini ister tarzda yaklaşım görüyorum, bu doğru  değil. Yurt dışından gelen fiyatlar zammı gerektiriyorsa tabii ki bunu  yansıtacağız. Bu cümleyi kullanmam halinde zam geliyor diye değerlendiriliyor,  böyle bir şey yok. Otomatik fiyat mekanizması nasıl bir şekilde fiyat getiriyor  onu hep beraber göreceğiz.”
Hürriyet

Gaza zam gözükmüyor 

Enerji Bakanı Yıldız, doğalgaz fiyatının otomatik fiyatlandırma mekanizmasıyla belirlendiğini, buna göre ekim sonu itibariyle zam gözükmediğini söyledi

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda otomatik fiyatlama mekanizmasıyla fiyatların her ay sonu belirlenmesiyle ilgili olarak ekim ayı sonu için şu anda zam görünmediğini bildirdi. Yıldız, Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, oranların otomatik fiyatlama mekanizmasında ay sonunda belirlendiğini hatırlatarak, bu ay sonu için ne göründüğünün sorulması üzerine, şöyle konuştu: “Şu anda zam görünmüyor. Çok açık bir ifade kullanmış olmama karşın, sürekli zam gelmesini ister tarzda yaklaşım görüyorum, bu doğru değil. Yurt dışından gelen fiyatlar zammı gerektiriyorsa tabii ki bunu yansıtacağız. Bu cümleyi kullanmam halinde zam geliyor diye değerlendiriliyor, böyle bir şey yok.”

Doğalgaz fiyatlarına yüzde 70 zam yapılacağı iddialarının hatırlatılıp, değerlendirmelerinin sorulması üzerine Yıldız, şöyle konuştu: “Israrla ve açıkça söylemiş olmama karşın... Doğalgaz fiyatlarını, bizim koyduğumuz siyaset belirlemiyor. 2008'den bu yana otomatik fiyatlama ile belirlenir. Biz gazın hemen hemen tamamını ithal ediyoruz, uluslararası arenada fiyatların nasıl gelişeceğini bilmeden, seyrini tespit etmeden, dolarla ilgili beklentileri birçok finans kurumu yapamazken bir kurgu yapmayı doğru bulmuyorum.” •  Ankara  star

Nükleerde 2010 hareketli geçecek

Nükleer santrallerle alakalı 2010 yılının çok hareketli geçmesini beklediklerini ifade eden Yıldız, “Hem Akkuyu hem de Sinop ile alakalı hem de yeni yerlerle alakalı yapacağımız çalışmaları rahatlıkla söyleyebilirim. Şimdiye kadar kaybedilen zamanı telafi etmek açısından 2010 yılını bir fırsat olarak görüyorum. Temelleri mutlaka atmamız gerekiyor, çok vakit kaybettik” dedi.
Star

Yurtdışındaki fiyat gaza zammı gerektiriyorsa tabii ki yansıtırız

Zaman'ın "2010 yılında doğalgaza yüzde 50 zam hazırlığı" haberi kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda otomatik fiyatlama mekanizmasıyla fiyatların her ay sonu belirlenmesiyle ilgili olarak ekim ayı sonu için şu anda zam görünmediğini söyledi.

Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, Zaman'ın haberiyle ilgili soruya, "Yurtdışından gelen fiyatlar zammı gerektiriyorsa tabii ki bunu yansıtacağız. Otomatik fiyat mekanizması nasıl bir şekilde fiyat getiriyor onu hep beraber göreceğiz.'' şeklinde cevap verdi.

Doğalgaz fiyatlarının otomatik fiyatlama mekanizmasına tabi olduğunu, 2008 yılından bu yana sürekli otomatik fiyatlama ile birlikte belirlendiğini dile getiren Bakan Yıldız, "Her ay o fiyata bakılır, ondan sonra belirlenir. Şimdi değerli bir gazeteci arkadaşımızın yazdığı bir haber üzerine, acaba yüzde 70 mi gelecek gelmeyecek mi üzerine yapılan bir işlem bu." şeklinde konuştu. Bakan Yıldız, Azerbaycan'a doğalgaz alımından dolayı ödenecek farkın bütçeden ödenmeyeceğini, BOTAŞ'ın kendi bünyesinden ödeneceğini anlattı. Azeri heyetiyle bu hafta veya gelecek hafta görüşme yapılacağını dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Azeri gazıyla ilgili doğabilecek farkı belli bir yaklaşımla önceden öngördük. Bu bizim için sürpriz bir şey değil ve kendilerine bunu teklif ettik. Yani bizim 2007 yılının Ağustos ayında başlayan gaz akışıyla beraber, 2008 yılının Nisan ayında revizyon hakkı elde eden formülün getireceği yükü biz önceden kurgulamış ve hesap etmiş durumdayız. Bu yüzden bu anlaşmayla beraber, doğalgaza zammın gelecek olduğunu söylüyorsunuz, bu farklı bir olay. Bu hesabın yapılmasının 5-6 argümanı var. Bu hesap sonucunda biz fark ödeyeceğiz. Geriye dönük, 2008 yılının Nisan ayına dönük, bir fark ödeyeceğiz anlaşmamız halinde. Ne ödeyeceğimizi söylememiz doğru değil." Yıldız, nükleer enerji santrallerinin yapımıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini, nihai kararın kasım, aralık ayı gibi verileceğini söyledi.
Zaman


Geri Dön