28 / 03 / 2024

Doğalgazda indirim bekleniyor!

Doğalgazda indirim bekleniyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz,doğalgaz fiyatlarında indirimine yönelik kesin bir rakam söylemenin şu an için doğru olmayacağını belirtti.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) tarafından Ankara'da düzenlenen Doğalgaz Kombine Çevrim Santrallerinde Risk Yönetimi Çalıştayı'nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Mustafa Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın doğalgaz fiyatlarında indirim açıklamasına ilişkin, "Sayın Bakanımız indirimle ilgili zaten (önümüzdeki aylarda olacak) demişti. Bu açıklamasının ardından da henüz 1 ay geçmedi. Bununla alakalı Bakanlıkta ciddi bir çalışma var" dedi.


Bakan Albayrak'ın en hassas olduğu konulardan birinin bu olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:


"Bir de BOTAŞ'ın eskiden beri gelen yükleri var. Gözardı etmek mümkün değil. Bununla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın talimatıyla ciddi bir şekilde çalışılmakta. Bizim de çalışmalarımız eş güdümlü bir şekilde devam etmekte, ancak tüketicilerimiz şundan emin olsunlar; bu husustaki her türlü iyileşmeyi Bakanlığımızla birlikte, el birliğiyle tüketicilere yansıtacağız."


İndirimle ilgili kesin bir rakam vermenin şu an zor olduğunu dile getiren Yılmaz, "İran ile belli aşamalara gelen ancak devam eden bir tahkim süreci var. Rusya ile fiyat üstünde birtakım görüşmeler devam ediyor. Neticede bunlardan müteşekkil oluşacak bir fiyat hakkında netleşmeden kesin bir rakam söylemek doğru olmaz" ifadelerini kullandı.


Akaryakıt fiyatlarındaki son 10 günlük artış ve düşüş grafiğine de değinen Yılmaz, "Merpen gibi oldu ama piyasanın dinamiği böyle. Böyle olması doğal ve olması da lazım. Biz böyle olmasından mutluyuz" değerlendirmesinde bulundu.


Kendisinin de her gün ilk baktığı göstergelerden birinin akaryakıt fiyatlarındaki son durum olduğunu anlatan Yılmaz, "Piyasanın böyle olması, dinamik olmasından kaynaklanıyor. Ucuzlayan maliyetin, yani maliyet esaslı bir fiyat politikası öngördüğümüz için sektöre, ürün ucuzladığı gün tüketiciye yansıtılıyor. Dolayısıyla, uluslararası piyasada özellikle ham petrolden de ayrı olarak, işlenmiş ürünlerin bir fiyatı var. Bu bütün dünyada belli, o fiyatlara göre Türkiye'deki dağıtım şirketlerimiz rafinerilerimiz pozisyon almakta. Bu yüzden fiyat bir gün inip, bir gün çıkabiliyor" dedi.


Hürriyet 



Geri Dön