28 / 03 / 2024

Doğalgaz'da indirim olacak mı?

Doğalgaz'da indirim olacak mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Karma Ekonomi Komisyonu toplantısında doğalgazla ilgili fiyat indirimi talebimizi yineledik. Karşılıklı belli adımlar atıldı" dedi. Doğalgaz'da indirim olacak mı?



Bakan Taner Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk AŞ'nin (KCETAŞ) ev sahipliğinde bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen "Anadolu Güneşi Elektrik Üretiyor" buluşması öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı.


"Putin'in ziyareti Türkiye açısından nasıl bir tablo oluşturur" şeklinde bir soru üzerine Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin son derece önemli olduğunu, üst düzeyde stratejik bir toplantı yapılacağını söyledi.


Bunun hazırlık toplantısı olarak iki gün önce Moskova'da Rusya Enerji Bakanı Alexandr Novak ile Karma Ekonomi Komisyonu Eşbaşkanları olarak toplandıklarını ifade eden Yıldız, bütün bakanlıklarla oluşturdukları heyetle birlikte bu toplantının hazırlığını yaptıklarını belirtti.


"FİYAT İNDİRİM TALEBİMİZİ YİNELEDİK"

Başta enerji konuları olmak üzere görüşecekleri çok fazla konu olduğuna dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:


"Özellikle son gelişen Rusya Federasyonu ile ilgili gerek bölgesinde gerek Avrupa Birliği'nde gerekse Amerika Birleşik Devletleri'nde farklı siyasi politikalar oluşmaya başladı. Tabi ki bunların da değerlendirmesi mutlaka yapılacaktır. Ama Rusya ve Türkiye birbirlerini stratejik yatırımlarla tamamlayan iki önemli ülkedir. Bunun bize kazandıracağı çok şey var. Uluslararası prensiplerimizden ödün vermeden bütün bunları gerçekleştirebilecek kabiliyet ve kapasitedeyiz. Karma Ekonomi Komisyonu toplantısında doğalgazla ilgili fiyat indirimi talebimizi yineledik. Karşılıklı belli adımlar atıldı. Şu anda bu adımlar tek başına yeterli değil. Yine adımlar atmamız lazım, birbirimize daha yakın olmamız lazım ki ortak bir noktada buluşabilelim. Aynı zamanda şu anda batı hattından, Ukrayna'dan gelen doğalgazda yarı yarıya bir kapasite oluştu. Bu kapasitenin kontrat değerlerine ulaşmasını yani günlük 42-43 milyon metreküp civarında DCQ dediğimiz rakamın mutlaka oluşması gerektiğini, artık havaların kış şartlarına iyiden iyiye girdiğini kendilerine de ilettik. O açıdan bunun olmazsa olmaz şartlarımızdan birisi olduğunu ilettik."


Tarımda uygulanan bir kısım yaptırımlar için özellikle Kayseri'yi ilgilendiren yumurta ile ilgili bağlantılar, beyaz et, bütün süt ve süt mamulleriyle igili konuları da toplantıda görüştüklerini anlatan Yıldız, Karma Ekonomi Komisyonu Eşbaşkanları toplantılarında yalnız enerji değil tarımdan ulaştırmaya, tırların kotasından tutun müteahhitlik yatırım hizmetleriyle ilgili bütün hizmetlerin de konu başlığı olarak geçtiğini ve son derece verimli, güzel bir toplantı yaptıklarını vurguladı.


Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı toplantıya kendisinin de katılacağını ifade eden Yıldız, "Burada önemli konuların, önemli kararların arifesinde olduğumuzu da söylememiz lazım. Nükleer güç santralinden tutun ki yaklaşık 33 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olan ülkeden bahsediyoruz. Rusya Türkiye için Türkiye'de Rusya için son derece önemlidir. Türkiye'nin uluslararası hassasiyetlerini dikkate alarak yapacağı bütün adımlar Türkiye'ye kazanç sağlayacaktır. İnşallah iyi bir toplantı iyi bir görüşme olacaktır" diye konuştu.


PETROL FİYATININ DÜŞMESİ CARİ AÇIĞI AZALTACAK

Yıldız, bir gazetecinin "4 yıldır petrol fiyatları düşüyor. Türkiye'de de buna bağlı olarak indirim olacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile ilgili bir karar alındığını hatırlattı.


Irak Petrol Bakanı'yla dün İstanbul'da birlikte yemek yediklerini ve OPEC'teki kararları değerlendirdiklerini kaydeden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Tüketici ülkeler lehine görünen bu karar sürdürülebilir bir karar olacaktır. 70-80 dolar bandına oturacak ham petrol fiyatları, Türkiye'nin hem cari açığını azaltacak olan hem de enerjiyle alakalı giderlerini azaltacak önemli bir karardır. Özellikle Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletlerinin ham petrol arzının azaltılmasıyla alakalı koydukları şerh, "dahada az üretim yapmayalım" dememeleri, arzın talebi karşılıyor olması, günlük yaklaşık 90-92 milyon variller civarında dünyadaki tüketimin karşılanabiliyor olması bütün bu ham petrol fiyatlarını dediğimiz noktaya çekmiştir. Türkiye buradan kazançlı çıkacaktır. Özellikle 2013 yılındaki yaklaşık 52 milyar dolarlık rakamların 2014 ve 2015 yılında dahada az bir noktaya ulaşacağına inanıyorum."


Ham petrol fiyatlarının düşüşüyle benzin ve motorin fiyatlarındaki düşüşün Akdeniz havzasında aynı oranda olmadığının bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldız, "Biz uluslararası rekabete açık, yalnız Tüpraş rakamlarıyla yetinmeyen ve bu rekabeti Türkiye'de sanayicimiz, müşterimiz lehine kullanmaya çalışan hükümetiz. Bu bağlamda yapılan çalışmalar sonuç verdi. Ama 100 liralık bir malın yarısının vergi olduğunu düşündüğümüzde yüzde 10'luk bir indirimin vergiden arındırılmış halde düşeceğini bilmek lazım. O yüzden direk bazı çarpma ve bölmelerin doğru sonuç doğurmadığını söylemem lazım. Ama siz bilinki mutlaka bütün bu yapılan indirimler vatandaşımız ve sanayicimizin lehine kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.


35'İNCİ TANKER YÜKLENDİ

Irak'tan 35'inci tankerin de yüklendiğini ifade eden Yıldız, Iraklı Petrol Bakanı'yla son derece olumlu bir toplantı yaptıklarını, Türkiye'nin aldığı kararların Irak'a 2 milyar dolar kazandırdığını, bu kazancın Irak'ın normalleşmesi adına kullanılacak bir kazanç olduğu üzerinde mutabakat sağladıklarını söyledi.


28 milyon varillere ulaşan petrol sevkiyatının Irak'ın normalleşmesi adına son derece önem arz ettiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:


"Aynı zamanda Bağdat'ın yani Somo Petrolün de şu anda 1,4 milyon varillik Türkiye'nin de aldığı Tüpraş'ın da bağlantı yaptığı petrol olduğunu söylemem lazım. Türkiye'nin en fazla ham petrol tedarik ettiği ülke Irak'tır. Irak ile zaman zaman serin esen rüzgarın yerini ılık rüzgarlara bıraktığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin eskiden olduğundan daha da ileri gideceğinin habercisi olduğunu söylemem lazım. Çünkü enerji sektörü hem Rusya Federasyonu ile hem de Irak ile bütün ilişkilerin lokomotifidir. Bunun gelişmesini sağlayacak bütün barışçıl katkıları koymaya Türkiye her zaman hazır olmuştur. Kerkük Yumurtalık ham petrol boru hattından akacak petrol her geçen gün daha da fazlalaşacaktır."


Yıldız, açıklamalarının ardından toplantıya katıldı.


Hürriyet


Geri Dön