19 / 04 / 2024

Doğalgazda tüketiciye pazarlıkla indirim hakkı geliyor!

Doğalgazda tüketiciye pazarlıkla indirim hakkı geliyor!

Tüketimi fazla olan tek sayaçlı tüketici % 15-20 daha ucuz gaz satın alabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) doğalgaza pazarlık usulünü getiriyor



Yüksek tüketime sahip yerlere sayaçları birleştirerek serbest tüketici olma imtiyazı getiren kurul aldığı kararla doğalgazda serbest tüketici limitini yıllık 700 bin metreküp olarak belirledi. Bu rakamla toplu konut, siteler, hastaneler gibi tüketimi fazla olan tek sayaçlı müşteriler doğalgazı yüzde 15-20 daha ucuza satın alabilecek.

YÜZDE 10-15 İNDİRİM VERDİK

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, elektrikte serbest tüketici limitlerini her yıl düşürerek abonelerin yüzde 15-20'lere varan oranlarda daha ucuza elektrik kullanmasına imkân verdiklerini hatırlatarak, "Doğalgazda da bir yandan ülke çapında gaz kullanımını yaygınlaştırırken bir yandan da tüketicinin zaman içinde daha ucuza doğalgaz kullanabilmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle 2011 yılı serbest tüketici limitini 100 bin metreküp azaltarak rekabet imkânını genişletmeyi amaçladık. Ayrıca tüm sektörün de bu oranın her geçen yıl azalacağını dikkate alarak pozisyonunu almasını istiyoruz. Bu oranlar indikçe zaman içinde tüketiciler belli fiyat avantajları elde edebilecek" dedi. Köktaş'a göre, uygulamadan ilk planda daha çok merkezi ısınma sistemi kullanan tüketiciler yararlanacak. Öte yandan, Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında 2 bin metrekarenin üzerinde yeni binalarda merkezi sistem kurulması zorunluluğu getirildi. Bu da merkezi sistemi teşvik edecek.

OSB'lerin hepsi serbest tüketici oldu

Kurul, aldığı ayrı bir kararla da Türkiye'nin sanayi üsleri olarak kabul edilen ve enerji maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle rekabet gücü açısından büyük önem taşıyan Organize Sanayi Bölgeleri'ni (OSB) tüketim miktarlarına bakılmaksızın serbest tüketici kabul etti. Böylece OSB'ler artık, istediği satıcıdan gaz alabilecek. Bu da OSB'deki fabrikalar için ucuz doğalgazın yolunu açacak.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Toplu konut ve hastanelere ucuz gaz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2011 yılı için doğalgaz serbest tüketici alt sınırını 100 bin metreküp düşürerek yıllık 700 bin metreküp olarak belirledi.
 
Yeni belirlenen rakamla toplu konut, siteler, hastaneler gibi tüketimi fazla olan tek sayaçlı müşteriler yüzde 15-20 daha ucuz doğalgaz satın alabilecek. Kurul ayrıca 'organize sanayi bölgeleri'ni (OSB) tüketim miktarlarına bakmaksızın serbest tüketici yaptı. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, kurum olarak bir taraftan doğalgaz kullanımını yaygınlaştırırken diğer yandan da tüketicilerin daha ucuz doğalgaz alabilmesi için serbest tüketici limitini her yıl düşürdüklerini söyledi. Kurumun hedefi, herkesi serbest tüketici yapmak.

EPDK, 2011 yılı için geçerli olacak doğalgaz serbest tüketici limitini 800 bin metreküpten 700 bin metreküpe indirdi. Böylece tek sayaç kullanan ve merkezi ısıtma olan sitelerde talep birleştiren tüketicilerin serbest tüketici olarak daha ucuza doğalgaz almalarına imkan verildi. Serbest piyasa sisteminin en önemli unsurlarından kabul edilen ve zamanla sıfıra düşürülmesi öngörülen serbest tüketici limiti, tüketicilere tedarikçisini seçme hakkı tanıyor. Belirlenen seviyenin üzerinde tüketimi bulunan tüketiciler, istediği şirketten doğalgaz satın alabiliyor. EPDK verilerine göre geçen yıl doğalgaz aboneleri 13,4 milyar metreküp, serbest tüketiciler ise 8,8 milyar metreküp gaz tüketti.

EPDK'nın yeni düzenlemesiyle merkezi ısıtma sistemi ile doğalgaz kullanan site ve toplu konutların serbest tüketici olmalarına imkan verildi. Kurul ayrıca organize sanayi bölgelerini de tüketim miktarlarına bakılmaksızın serbest tüketici kabul etti. OSB'ler artık, istediği satıcıdan gaz alabilecek.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, "2011 yılı serbest tüketici limitini 100 bin metreküp azaltarak rekabet imkanını genişletmeyi amaçladık. Sektörün bu oranın her geçen yıl azalacağını dikkate alarak pozisyonunu almasını istiyoruz. Bu oranlar indikçe tüketiciler belli fiyat avantajları elde edebilecek." dedi. Köktaş'a göre, merkezi ısıtma sistemli yerlerde tüketicilerin bütçelerine yüzde 20-30'a yakın bir tasarruf imkanı sağlanacak.
Zaman/İSMAİL ALTUNSOY ANKARA  


Geri Dön