18 / 04 / 2024

Doğru yatırımlar Bursa'nın kaderini değiştiriyor!

Doğru yatırımlar Bursa'nın kaderini değiştiriyor!

Hayatta gidilen yolların aynı olmadığı fakat herkesin aynı yoldan gittiğine dikkat çeken Çalımlıoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çalımlıoğlu, başarı için biz gidilmeyen yoldan gideceğiz dedi.



Hayatta gidilen yolların aynı olmadığı fakat herkesin aynı yoldan gittiğine dikkat çeken Çalımlıoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çalımlıoğlu, başarı için biz gidilmeyen yoldan gideceğiz dedi. Güney Marmara'daki birçok ilde yatırım ve danışmanlık hizmeti veren Çalımlıoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çalımlıoğlu ile hayatının her alanında yaşadığı zorluklara rağmen başarıya nasıl ulaşıldığına dair söyleşi gerçekleştirildi.. Çalımlıoğlu, 26 yıllık bir deneyime sahip olduklarını ve 100'e yakın kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Bursa'ya gelen projeleri takip ettiklerini dile getiren Çalımlıoğlu, "İnsanları doğru yatırımlara yönlendiriyoruz. Şirket olarak istikrarlı çizgimiz, bu günlere kadar başarı ile gelmemizi sağladı. Şimdi de Bursa'yı genel merkez olarak belirleyip, FSM'deki Corner Plaza'ya bin 500 metrekarelik bir ofis kuracağız.  İzmir  ve İstanbul gibi büyük şehirlerdeki yatırımcılara açılmak istiyoruz" dedi. 



Farkınız nedir? 


Bugün hayatta gidilen yollar hep aynı değildir. Ama dikkat edin ki herkes aynı yoldan gidiyor. Farklı gidenler hiç yok. Hangi sektörde olursanız olun. Standart çünkü birisi gitmiş yol açmış, arkada ki herkes onu takip ediyor. Biz şimdi gidilmeyen yollardan gideceğiz. Denenmeyenleri deneyeceğiz ve iz bırakacağız. Şuan FSM Bulvarında Türkiyede eşi olmayan yeni ofisimizin tasarımını yapıyoruz, yakında yerleşeceğiz. Bizim farkımız, Biz işimizi tutkuyla yapıyoruz. Ben bundan 26 yıl önce yol üzerinde, sanayi da köftecilik yapıyordum. Ondan önce de Pazar Pazar domates, biber satıyordum. Benim babam esnaftı, hayatta net gördüğümüz durum "eskiden alın teri" "bugün akıl teri" ile olan bir dünyaya dönüştü. 


Başarılı olmak için nasıl bir yol izlediniz? 


'Steven Paul Jobs'un dediği gibi "Ufak başlayın, büyük düşünün" Biz sadece çalışmanın bu dünyada insanların hayallerine ulaştıracağına itibar etmedik. Bütün her şey aklınızla, beyninizle, yarınla ilgili kurgu ve planlarınızla alakalı. Bizim insanımız ne yapıyor? Güneş batıyor diye ağlıyor. Bizim işimiz güneşin battığına üzülmek değil, doğduğu zaman ne yapacağımızı planlayacağız. Müthiş bir lokomotif sistemin içerisindeyiz. Kumu, çimentosu, arazisi, betonu, çatısı, gayrimenkulü hepsinin içinde bulunduğu dünyanın en büyük sektörünün içerisindeyiz. Sayılı profesyonellerinde destek alarak çalışıyoruz. 


Mücadelenizde ki zorluklar ya da korkularınız nelerdir? 


En iyi yaparsanız lider olursunuz. Özel çıkışlar yaptık. Yaptığımız işler tescillendi, belgelendi. Hepimiz bir iş yapıyoruz. Hepimizin bir ailesi bir çevresi var. Amaçlarımız, yaptıklarımızla bir güven ortamı yaratmak. Ailemizi, sevdiklerimizi güven ortamında tutabilmek. Toplum arasında dile düşmeden dik bir şekilde durabilmek. İnsanın birikimleri oluyor. İlk önce kendinizle alakalı, sonra çoluk çocuk ailenizle alakalı yatırımlar düşünmeye başlıyorsunuz. Memleketimle ilgili bir kaos yaşamıyorum. Toplumda dejenere olmuş bir sıkındı var. Hastaysanız köşe başında ki adamdan ilaç sormayın uzmanına gidin. Doktora gidin her işin bir uzmanı vardır. 


İnsanlar birikimlerini nereye yapmalı? 


Birikimlerin toplanabileceği en doğru yatırımın toprak. Ne dolar ne borsa ne de altın. Hiçbir yatırım ürünü toprak kadar kazandırmıyor. Toprağa yatırım yapmanız, bölgeye göre değişmekle beraber arazinizin değerini üçle, dörtle, beşle çarpma imkanı verecek. Diğer yatırım araçlarındaki belirsizlikten kaynaklı dalgalanmaya karşılık toprakta kaybetme ihtimali yok. Toprağa, araziye yatırım yapan her zaman kazanır. Şimdi yol medeniyet getiriyor denilirdi. Yolun başladığı yere baktığınız zaman İstanbul'u görüyoruz. İstanbul dünyanın 2. Büyüyen şehri. Gerek ulaşım, gerekse sanayileşme açısından İstanbul ile bir bütün olma yolunda ilerleyen Bursa'nın batıya doğru hızla büyümesi yatırımcıların dikkatini çekiyor. Yatırımcılar, Bursa'daki arazileri adeta kapışıyor. Biz bunu yıllar önce planladık ve projelendirdik. 


Teknoloji gelişiyor, ihtiyaçlar ona göre artıyor. Yatırım bu durumda güç olmuyor mu? 


Şimdi teknoloji geliştikçe her gün yeni modeller piyasaya çıkıyor. Örneğin son model araba aldınız bir yıl sonra yeni modeli çıkar ve aldığınız araba eski model olur. Her zaman yeniler kıymetlenir. 26 sene önce Heykelde ev almak çok lükstü. Zenginler oralarda otururdu. Onlar ayrıcalıklı bir sınıftı. Şimdi orada daireler 80 ila 180 arasında değişiyor. Ama yeni yerleşim alanı olan Balat'ta 1 milyar oldu. Çünkü merkezler, yeni mimari alanlar değişiyordu. Hızla büyüyen Bursada yeni gelişme alanları kurulmasıyla eski bölgeler gözden düşüyor yatırımcının yüzünü her zaman yeni bölgeler güldürüyordu. Toprak her zaman ön plandaydı. Bizde çıktığımız bu yolda her zaman toprağı ön planda tuttuk. Bugün toprak ile alakalı bütün yatırımlar, yatırımcılara pozitif olarak kazanç sağlamıştır. 


Genellikle batıya yatırım yapan kazanır derler bu doğru mu? 


Hayat kırkından sonra değil, farkından sonra başlar. Önemli olan doğru kişilerle çalışmak ve değerlendirmek. Yatırımcıların akınına uğrayan Bursa'nın batı bölgesinin yatırımcıyı hiçbir zaman üzmediği doğrudur. Bursa'nın Nilüfer bölgesinde Odunluk, Balat, Ertuğrulkent gibi bölgeler batı ile orantılı olarak daha yeni mimarlar ve yaşam alanlarıyla göz önüne çıktı. Ve her zaman da yatırımcıların yüzünü güldürdü. Bursa batıya doğru çok hızlı bir şekilde büyümekte. Bursa'da sanayi ve turizm hamleleri, tarım ve hayvancılık ile Bursa, batıda çok büyük yol kat etmektedir. Biz her zaman şunu söylüyoruz. Ne altın, ne borsa, her şey her zaman yatırımda arsa, tarla. Birikiminizi doğru yolda yatırım yapmak istiyorsanız kesinlikle geleceğiniz ile ilgili yatırımlarınızı arazi yatırımlarına çevirin. Bursa ve çevresi, projelerin kesiştiği özel bölgeleri, alanlarıyla uzmanlarıyla birlikte değerlendirin. 


Bursa'nın büyümesi gelişmesi 2. İstanbul olması demek mi? 


Evet Bursa büyüyor, gelişiyor ve 2. İstanbul oluyor. Bu Bursa'da yaşayanlar için bir çile olacak fakat yatımcıların yüzü gülecek. Göç alacak, trafik yoğun olacak, iş imkanları artacak. Doğal olarak Bursa'ya yatırım yapanlar da kazanmış olacak. 


Kendinizi neden farklı görüyorsunuz? 


Bizim farklı yanımız şu. Gelecekle ilgili bilgi, projelerimizi doğru yerde kullanmak. Biz yatırımcı firmayız. Aracılık hizmeti yapmıyoruz. Çanakkale bölgesine muazzam bir köprü kurulacak. En büyük projelerden biri yapılacak. Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Kimya İhtisas Bölgesinin kurulacak olması. Yerli ve yabancıların yeni adresi olacak. Çanakkale Yat Limanı. Yapılacak 10 Termik Santral Projesi. Lapseki Havaalanı. Aynı zamanda Çelebi Limanı. Cunda iskelesi ile tatil noktalarına kolay ulaşım. Sarımsaklı Plajına yeni görünüm ile turizm atağı. Yeni baraj projeleri. Şehir içi teleferik hattı hepsi birbirini tamamlayan ve arazilerin değer artışını yapan projelerdir. Biz bu projeleri öncesinde araştırma yaparak yatırım yapan firmayız. Bursa'nın tek havaalanı Yenişehir'de bulunuyor. Yüksek hızlı tren projesinin orta noktası Yenişehir. Körfez geçişi ile mesafeler kısalacak. Türkiye'nin ilk otomotiv test merkezi kurulacak. Marmara Port Serbest Şehir projesi ile yeni yaşam alanları kuruluyor. Böyle olunca da Yenişehir alanında büyük gelişmeler ve değerler kazanılacak. Sanayisi, turizmi, iş imkânları bütün olasılıkları içerinde barındıran büyük projeler, büyük yatırımlar demektir. 


Bursa'da kaç emlak ofisi var ? 


4 bin emlak ve gayrimenkul danışmanlık hizmeti yapan arkadaşımız var. 


Neden Almanya? 


Bursaveçevre illerle ilgili gerekli yatırım ve çalışmalarımızı tamamladık. Türkiye genelinde çalışmalarımız devam ediyor. Almanya'da 3 milyon Türk yaşıyor. Bu atılımda başarılı olursak muvaffak oluruz. Ülkemize döviz akışı sağlanacak. Almanya'da yaşayan insanlarımıza doğru bilgileri verebilirseniz yatırımlarını Türkiye'ye yapmalarını sağlayabilirsiniz. 2016 itibariyle gerek yurtdışı yatırımcıları, gerekse yurtiçi yatırımcıları Türkiye'ye odaklanmış durumdalar. Çok yakın zaman içerisinde Türkiye kesinlikle Ortadoğu'da başta olmak üzere bütün dünya ülkelerinde sektörle alakalı öncülüğü alacaktır diye düşünüyoruz. Dış yatırımcıların güvenini sağlayabilirsek Ülkemize yatırım yapacaklar. 


Riske çok girdiniz mi? 


Şuan ölecek yaştasınız. Risk hayatımızda da var. Bu riski göze almazsanız asla ve asla başaramazsınız. Bütün başarılı insanlara bakın, hayatları önce risklere girerek başlar. Tabi ki bizler çok risk aldık. 


Destekçiniz var mı? 


Biz bir aile şirketiyiz. Eşim Melek Çalımlıoğlu ve ben Harun Çalımlıoğlu birlikte yönetiyoruz. Uzun yılların verdiği deneyimlerle şunu öğrendik. İşini bilen, doğru ve dürüst insanlarla çalışmalısınız. Bir noktaya gelecekseniz yaptıklarınızla geleceksiniz. Yapma ihtimallerinizle hiçbir yere gelmezsiniz. Herkes bildiği işi yapsın. 




Bedia BARAK/Gazete Bursa


Geri Dön