25 / 04 / 2024

Doğu ve Güneydoğu Anadolu yatırım hamlesi sevinçle karşılandı!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu yatırım hamlesi sevinçle karşılandı!

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi bölgedeki sivil toplum kuruluşlarınca sevinçle karşılandı



BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi bölgedeki sivil toplum kuruluşlarınca sevinçle karşılandı. Başbakan Yıldırım’ın Diyarbakır’da açıkladığı tarım, sağlık ve ekonomi başta olmak üzere her alanda bölgesel kalkınmaya katkı sunacak yatırım hamlesi, sanayi çevreleriyle işadamlarını heyecanlandırdı. İş dünyası temsilcileri, “Bölgede güven ve huzur ortamının sürekliliği sağlandığında bu teşvik paketleri çok hızlı şekilde amacına ulaşacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kamu ve özel sektör el ele vererek yatırımları arttırabilirsek, oluşacak refah artışı tüm Türkiye’ye yansıyacaktır. Bu nedenle hükümetimiz, terörle mücadeleye sonuna kadar kararlılıkla devam etmelidir” dedi. Yıldırım’ın açıkladığı pakette kamunun yaptığı yatırım tutarının 62 milyar lira olduğu, özel sektörün yapacağıyla beraber 4 yılda bölgeye 140 milyar liralık yatırım gerçekleşeceği belirtilmişti.


Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz: “Açıklanan maddeler çok anlamlıdır. Bizim güvenlik konusunda bir sorunumuz yok. Burada halk var, halktan da güçlü kimse yoktur. Terör halktan daha güçlü değildir. Teşvik programıyla istihdam sorunu büyük ölçüde çözülecektir. Hastalık doğru tespit edilip, doğru teşhis konulursa terör de biter.”


Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş: “Başbakanımızın açıkladığı bu maddeler yatırımcıyı heyecanlandırdı. Bölgedeki istihdam sorununu önemli oranda çözecektir. Bölgede bir huzursuzluk var. Bu da yatırımcının önünü kapatıyor. Biz yine de bu teşviklerle işimize bakacağız. Bölgenin ekonomisini iyileştirmek için atılan adımlar bu anlamda önemlidir.”


Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir: “Yatırımcıyı cezbetmek için önümüzdeki en büyük sıkıntılardan birisi huzurdur. Öncelikle bizim bölgeye huzur gelmesi lazım. Canımız 30 yıldır yanıyor. Batıdaki bir anne babanın canı ne kadar yanıyorsa bizim de o kadar canımız yanıyor. Bu paket bizde heyecan yarattı. Hakkari'ye ayrılan 2.5 milyar lira da çok ciddi ödenektir. Yüksekova'nın ekonomisini şaha kaldıracaktır.”


Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan: “Tarım ve hayvancılık konusunda da önemli gelişmeler olacak. Yatırımcının ürettiği ürünler devlet tarafından alınması güvencesi de önemli. Paketle bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesi lazım.”


Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu: “Bölgede güven ve huzur ortamının sürekliliği sağlandığında bu teşvik paketleri çok hızlı şekilde amacına ulaşacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kamu ve özel sektör el ele vererek yatırımları artırabilirsek, oluşacak refah artışı tüm Türkiye’ye yansıyacak. Bu nedenle hükümetimiz, terörle mücadeleye sonuna kadar kararlılıkla devam etmelidir.”


Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz: “Türkiye’de terörün bertaraf edilmesi amacıyla milyarca lira harcandı. Terör nedeniyle yaşadığı şehirde yatırım yapamayan iş adamlarımız ne yazık ki topraklarını terk edip başka şehirlere göçtü. Doğu ve Güneydoğu’nun terörden temizlenmesi halinde bu insanlar, kendi şehirlerine de önemli yatırımlar yapacaktır. Bu yatırımlar da ülkenin bütünlüğü adına çok değerli olacaktır.”


Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey: “Bu bölgede terörü bitirmenin yollarından birisi de insanları ekonomik özgürlüğe kavuşturmaktır. Tabii bunu yaparken de o bölgenin rehabilite edilmesi lazım. Yatırım ve kalkınma hamlesini olumlu buluyoruz, destekliyoruz ve takipçisi olacağız. Malatya’da bir cazibe merkezi de oluşturuldu. Bunun da bir şekilde kent ekonomisine, insanına istihdam ve iş imkanını getireceğini düşünüyorum.”


Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Onursal Başkanı İsmail Demirkol: “Piyasada bunun olumlu yansımalarını önümüzdeki günlere göreceğiz inşallah. İnşaat sektörü lokomotif bir sektördür. İnşaat sektörü birçok sektörü harekete geçirir. Bölgede binlerce konutun yapıldığından söz ediliyor. İnanıyorum ki bölgede daha önceki canlılık geri gelecektir.”


Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Şube Başkanı Şerif Yıldırım: “Doğu ve Güneydoğu ile ilgili ve ilimiz Adıyaman’ın da içerisinde yer aldığı ekonomi ve yatırım paketi bizleri mutlu etmiştir. Doğu’nun tekrardan yapılması ülkemizin ne kadar güçlü olduğunu bir şekilde ortaya koyuyor.”


Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç: “Teşvik paketi ekonomik anlamda bölgeyi rahatlatacak, kalkınmasının önünü açacak, yatırımcıların güvenle hareket etmesini sağlayacak, ekonomisine canlılık ve güven getirecektir. Arsayı, ekipmanı ve alım garantisi veren tesisi yapan bir paket. Bu nedenle bölgedeki iş adamlarının ve bölge insanının bu paketten yararlanma imkanı çok olacak.”


Elazığ STK Platformu Dönem Sözcüsü Hacı Ormanoğlu: “Başbakan’ın Diyarbakır’da yeniden yapılanmaya dair verdiği müjdeler, bölge halkında yeni bir umut oldu. Bölge halkı, devletin gücünü ve desteğini her zaman arkasında bulmuştur. Bundan sonra da bulmaya devam edecektir. Destek hamlesinde hiç kimse unutulmamış. Görüyoruz ki devletimizin sıcak yüzü ne olursa olsun halkın yanında. Biz de halk olarak her daim devletimizin yanında olmalıyız.”


Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Bingöl Şube Başkanı Celal Hakan Alimoğlu: “Bugüne kadar hiçbir şey silahla çözülmedi. Hükümetimizin yaptığı şey terörü ekonomiyle, istihdamla çözmektir. Dün açıklanan paket de bu şekildeydi. Bu paket çok önemli sonuçlar çıkarır. Fabrikaların kurularak yatırımcılara tahsis edilmesi önemlidir. Bu paketi sadece ekonomik olarak düşünmemeliyiz. Bu paket aynı zamanda sağlık, eğitim ve sosyal yaşam açısından da çok önemli bir pakettir.”


Van Ticaret ve Sanayi Odası: “Yaklaşık 5 aydan bu yana bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sunacağı düşünülen yeni ekonomik teşvik paketi özü ve niteliği bakımından yenilikçi yaklaşımlar içermektedir. Bu çerçevede üzerinde önemle durduğumuz bu paketin ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Devletin yapılan yatırımlar neticesinde üretilecek ürünlere satın alma garantisi vermesi, yeni destek paketinin istihdam odaklı olması önemlidir ve bölgenin buna da ihtiyacı vardır.”


Hürriyet 


Geri Dön