23 / 04 / 2024

Doğu ve Güneydoğu teşvik paketi açıklandı!

Doğu ve Güneydoğu teşvik paketi açıklandı!

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu’da 23 ilde yatırımları artıracak, vatandaşı rahatlatacak teşvik paketini açıkladı. Toplam 140 milyar liralık pakette konut da var, stadyum da fabrika yatırımı da sulama projesi de.



BAŞBAKAN Binali Yıldırım, bölgedeki 23 ili kalkındırmayı, bölgesel kalkınma farklarını yok etmeyi amaçlayan yeni teşvik ve yatırım paketini açıkladı. Diyarbakır’da başbakan yardımcıları ve bakanlarla birlikte düzenlediği toplantıda Yıldırım, “Yeniden şaha kalkmak için buradayız. Doğu ve Güneydoğu’ya yatırımları çekecek, cazibe merkezi haline getirecek dev adımları atıyoruz” dedi. Yıldırım’ın açıkladığı pakette kamunun yaptığı yatırım tutarının 62 milyar lira olduğunu, özel sektörün yapacağıyla beraber 4 yılda bölgeye 140 milyar liralık yatırım yapılacağını açıkladı. Bölgenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu ve bunun da yatırımlar gelmediği için olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yatırım yapmak isteyen var, korkusundan gelmiyor, terör var diyor. O halde öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak” dedi. Yıldırım açıklanan desteklerin ise 10 yıl boyunca süreceğini belirtirken vatandaşlara da şöyle seslendi: “Şimdi sizin yapacağınız şey takip etmek. Geldi, Memleketim şiirini okudu, paket açıkladı gitti. Yapılıyor mu, yapılmıyor mu? Bunun takibi sizin işiniz, takip edin, ensemizde olun.” İşte Yıldırım’ın açıkladığı paketin ayrıntıları:


YENİDEN İNŞAYA 10 MİLYAR LİRA

- Terörden zarar gören şehir ve ilçelerimizi yeniliyoruz. Sur, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova, Mardin Nusaybin ilçelerini konut, hastane, ibadethane, sosyal tesislerle tekrar ayağa kaldıracağız. 

- Sur’u tarihi dokuya sahip çıkarak inşa edeceğiz. Hz. Süleyman Cami etrafını restore ediyoruz. 7 bölgede, 36 bin konut yaparak, teslim edeceğiz. Konut sahipleri bu sürede kirada olacak. Kiralarını da biz ödeyeceğiz. 

- Yeniden inşa için Diyarbakır’a 1.9 milyar lira, Şırnak’a 3.5 milyar lira, Hakkari’ye 2.5 milyar lira, Mardin’e 1.8 milyar lira kaynak ayırdık. Toplam 10 milyar lira para harcayacağız.

- Vatandaşlarımızın eşya kayıplarına karşı 255 milyon liralık ödeme yapacağız.


STADYUM VE 67 BİN KONUT

- Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin seyirci kapasiteli 3 tane stadyum yapıyoruz. Bunlar için 214 milyon lira harcanıyor. 

- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 ilde toplam konut sayısı 67 bin olacak. 15 hastane yapıyoruz. Yatak kapasitesi 1640 olacak. 

- 11 ilimizde 51 yeni karakol yapılacak. Bu güvenlik yatırımı 690 milyon bunlar için bütçe görüyoruz.

- Terörden etkilenen vatandaşların yol gıda giyim eğitim kira ihtiyaçları karşılanacak. 2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon liralık bütçe ayırdık. 

- Çocuklara 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. 13 tane sosyal hizmet merkezi 17 aile destek merkezi yapıyoruz. 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız. 

- Kadınlarımıza yönelik 186 adet meslek edinme merkezi açıyoruz. Bunlar için 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmetler için 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz. 

- Konteyner kent projeleri tamamlanacak, 102 milyon lira harcama yapılıyor.


YILDA 80 FABRİKA KURULACAK

- 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi 5 ana kümeye ayırdık. Yatırım yerini bedava veriyoruz.


- Herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi, ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek.


- Sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla onlara uzun vadeli olarak kiraya vereceğiz.


- Her yıl bu 23 il içinde 8 ilde her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da yılda 80 fabrika demektir. 


- Fabrika başına 200 ila 800 kişi civarında bir istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. 


- Makine için sıfır faizli kredi veriyoruz. Teminat desteği de kredi garanti fonundan. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli, 5 yıl 5 yıl şeklinde olacak.


- Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya üretim tesislerini taşımak isteyenlere de destek veriyoruz. Kurumlar Vergisi istisnası getiriyoruz.

- Çağrı merkezleri için de 20 ila 25 bin civarında istihdam yaratılacak. Anahtar teslim binalar yapılacak.


KAMU ALIM GARANTİSİ VERİYOR

- Gençlerimiz için 8 girişimci merkezi kuruyoruz. Mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat biz yapacağız. Merkezlerin her birine fuar merkezi inşa edeceğiz. 

- Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı 23 ildeki fabrikalardan yapılacak. Türkiye dünyaya 4 milyon dolar yardım yapıyor. Bütün yatırımcılara kamu alım garantisi vereceğiz. 

- Polis, askerin kıyafet, sosyal güvenlik kurumlarının ilaç, medikal ürün ihtiyaçları var, bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki sen yap alıcısı biziz kardeşim. 

- Alımların maliyeti 1.3 milyar lira, toplamı ise 16 milyar lira.


SULU TARIM BÜYÜK DESTEK

- Tarım üretimimizde kalite için sertifikalı tohum üretim ve kullanımını destekliyoruz. Bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde de yüzde 25 artış bekliyoruz. 

- Sulamaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 binlik alanın 2 milyon 270 binlik alanı toplulaştırdık.

- Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. 

- Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. 

- 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20’sini sulamaya açtık, yüzde 80’i için 5 milyar liralık bütçe ayırdık. 

- Silvan Barajı’nı yapacağız. Sulanabilir alanın yüzde 55’i için 5.5 milyar liralık yatırım yapacağız. 

- Bu sulamayla 3.7 milyarlık tarım gelirlerinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz. Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2.5 yılda kendini amorti ediyor. 

- 7.3 milyon metreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız.


ULAŞTIRMA, ENERJİ, ALTYAPI

- 6 bin 900 km’lik yeni elektrik üretim hattı, 2 bin 700 km’lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. 3.1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık.

- 9 km’lik 27 adet güvenlik alanı yapacağız. 300 km yolu yeniliyoruz. Bin 763 km’lik yol, 2 tane köprü ve tünel yapacağız. Karayolları için 8.5 milyar lira harcayacağız. 

- GAP için 475 km, DAP için 400 km’lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira. 

- Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık. 

- İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 

- 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. 

- Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız.


DİŞ HASTANESİ, TOPLUM SAĞLIĞI

- 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 

- 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon liraya 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. 

- Sağlık çalışanları için 253 milyon lira ayırdık, 3.800 lojman ve hekim evi yapacağız. 

- İlk etapta 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız. 4.5 milyar lira toplamdaki harcama.


İŞTE CAZİBE MERKEZİ 23 İL

- Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa,Batman, Adıyaman, Siirt, Mardin, Kilis, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van.


GENÇLİK MERKEZİ YATIRIMLARI

- Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak’ta 12, Mardin’de 13, Van’da 7 ve Muş’ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz.


- Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız.


- 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.


Hangi bakanlar katıldı?

Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya 895 milyon liralık yatırım!


Hürriyet


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'da yatırım destek programını açıkladı. Yıldırım burada 4 yılda özel sektör ve kamuyla beraber 140 milyar liralık alt yapıdan sağlığa ulaşımdan tarıma hayvancılığa kadar yatırım yapacaklarını ifade etti.


Kardeşlik için buradayız, mutlu bir Diyarbakır için buradayız. Sıcak bir yuvada bir arada olmak için buradayız. Yeni bir başlangıç için Diyarbakır'ı selamlıyorum.


Her türlü ayrımcılık, her türlü ırkçılık asla bizim gündemimizde olmayacak. Ne şehirlerde yol kesen, çukur kazanlar ne de PKK, FETÖ ve DAİŞ'liler bizi memleket sevdamızdan vazgeçirebilir. Kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremeyecek. Kardeşliğimizi perçinlemek, kucaklaşmak için buradayız. Ülkemizin kaynaklarını hakkaniyetle paylaşmak için buradayız.


Yeniden şaha kalmak için burdayız. Yatırım, üretim, iş ve emek için buradayız.


Hem devlete hem millete pusu kuran karanlık bir el vardı. Sizler Türkiye'nin onurunu alçak FETÖ'ye çiğnetmediniz. Recep Tayyip Erdoğan'a sahip çıktınız.


PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'in eline silah verenler aynı odaklardır. Terör örgütünü milletimizle aramızdan süpürüp atacağız.Bu ülkeyi bölmek isteyenler asla çözümün bir parçası olamaz. Çözüm milletin ta kendisidir. 


Türkiye'nin Suriye'de işi var, çünkü 911 kilometre hududu var. Aıl binlerce kilometre öteden gelenlerin ne işi var Suriye'de. Önce durup kendi durumlarına baksınlar.


Suriye'nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ama asla izin verilmeyecek. Hangi ülkeden olursa olsun hiç bir Kürt kardeşimizle sorunumuz yoktur. Saddam'dan kaçan Kürtlere kucak açan Türkiye olmuştur


Terör tacirleri fitne ekmek istiyor. Kalplerimiz hep birdir. Halkın iradesini, devletin imkanını terör örgütlerine verenler mutlaka karşılığını bulacaktır. Terör örgütlerine lojistik destek vernler karşılığını görecektir.


Bölgede kapsamlı bir yatırım destek hamlesi başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.


*Terörden zarar gören  7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırım yapacağız. 


*Sur için 1,9 milyar TL'lik yatırım yapacağız.Sur'da asla çok katlı yapılara olmayacak.


* HDP Başkanı Almanya'dan sesleniyor. Almanya'da konuşacağına gel buradan konuş. PKK terör örgütü değil öyle mi? Aklınızı başınıza alın. Çözüm mözüm yok. Çözüm milletle. Terör örgütüyle çözüm olmaz.


*Cizre'de 2 bin 500 konut yapacağız.


*7 bölgede toğlam 36 bin  yeni konut yapacağız. Konutlar bitene kadar kirada oturacak kardeşlerimizin kira bedelini biz karşılayacağız.


*İllerin imarı için 10 ktarilyon lira kaynak harcanacak


*23 ilde 67 bin konut yapacağız. 


*11 ilimizde 51 yeni karakol inşa edeceğiz. 


*17 yeni aile destek merkezi yapılacak


*Terörden etkilenen vatandaşlarımıza her türlü sosyal desteği sağlayacağız.


*500 aile destek görevlisi ataması yapılacak


*Sosyal hizmet yardımları için 393 milyon liralık bir bütçe öngörüyoruz.


*Bölgeyi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. 23 ilde cazşbe merkezleri oluşturuyoruz.


* Özel sektörler sabit yatırım için para harcamayacak. Makine ve teçhizat alımları için sıfır faizli kredi veriyoruz. Bu destekler 10 yıl boyunca devam edecek.


* Yatırımlar için araziyi bedavaya veriyoruz, ihtiyaç duyulan fabrikayı da devlet yapıp teslim ediyor.


*Üretim tesislerini bölgeye nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz


*Anahtar teslimi binalar yapılacak. Gençlerimiz çağrı merkezlerinde iş, aş bulacaklar 


*Üreticiye kamunun alım garantisini vereceğiz


*3 bin 300 kilometrelik yolu yeniliyoruz. Karayolları yatırımları için bölgede 8,5 milyar lira harcayacağız.


*Petrol ve doğalgaz aramaları için 900 milyon lira bütçe ayırdık.


*Tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km'lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km'lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız.


*Sulanabilir tarım arazilerini arttıracağız. Bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasında.


*İpek böcekciliği, kaz yetiştiriciliği her türlü hayvancılık faaliyetlerine önem vereceğiz. Tarımsal desteklerimizi ilçe ve havza bazında geliştireceğiz. Tarım üretimimizde kalite için sertifikalı tohum üretim ve kullanımını destekliyoruz. Bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde de yüzde 50 artış bekliyoruz. Sulamaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 binlik alanın 2 milyon 270 binlik alanı toplulaştırdık.


*  GAP için 475 km, DAP için 400 km'lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira. Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık.


*1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20'sini sulamaya açtık, yüzde 80'i için 5 katrilyon bütçe ayırdık. 4 yıl iki konu önemli. Faruk Bey, Veysel Bey beraber çalışacaksınız. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Silvan Barajı'nı yapacağız. 


*Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2,5 yılda kendini amorti ediyor. 7.3 hektometreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız


SAĞLIK YATIRIMLARI


* Sağlık yatırımlarına ciddi bütçe ayırdık, yaptık. Ama yapacaklarımız da var. 24 ilde toplam 100 adet ağız ve diş sağlığı merkezimiz hızla devam edecek. Bir kısmı yapılıyor, bir kısmı yeni başlayacak. Toplam tutarı yaklaşık 3 milyar lira. 280 milyon lira harcayarak toplum sağlığı merkezi açıyoruz. 769 milyon lira harcayarak 660 tane ilave yeni merkez açacağız. Böylelikle 1010 tane merkez için 1.1 milyar lira harcayacağız. Sağlık çalışanları sizlerin yaşayacağız konutları unutmadık. 253 milyon lira 3.800 lojman ve hekim evi yapacağız. Devlet hastaneleri, ilçe hastaneleri, 112 acil, ağız diş sağlığı, fizik tedavi, kalp sağlığı, madde bağımlılığı merkezi, sağlık ocakları tamamlıyoruz. Bunların toplam kapasitesi 17 bin 770 ve alan olarak da 4 milyonluk bir alana sahip. İlk etapta 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bitkisel tedavi sektörlerinin ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli çalışma yapmasını sağlayacağız. 4.5 milyar lira toplamdaki harcama. 

 

"15 GENÇLİK MERKEZİ, 40 MOBİL GENÇLİK MERKEZİ AÇACAĞIZ" 

* Sporcu kardeşlerim yeni spor tesislerini de sizler için yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz daha çok spor yapsın, terör belasından uzak dursun diye yatırımlarımız var. Spor alanlarıyla daha fazla buluşturacağız. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da 7 ve Muş'ta 7 tane spor tesisi yapıyoruz. Voleybol ve basketbol sahalarını önemsiyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açacağız, 40 tane mobil gençlik merkezi açacağız. 20 bin gencimize yönelik yurtiçi kamp, 10 bin gencimize yurtiçi hareketlilik, 1000 gencimize özel okul hizmeti sunacağız. 434 milyon liralık bir yatırımla yapacağız.

 

"2003-2016 ARASI 80 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI" 

* Bizim için İstanbul neyse Diyarbakır o,  İzmir  neyse Mardin o,  Ankara  neyse Van o. Biz doğusu batısı kuzeyi güneyiyle biriz. 1989'dan 2002'ye kadar Ak Parti'den önceki yıllarda toplam yatırım 30 milyar lira, yani 30 katrilyon. Ak Parti iktidarı 2003-2016 yapılan yatırım ne kadar? 80 milyar lira. Neredeyse 3 katı. Terörü bitirdiğimizi düşünün bizi kimse tutamaz, uçarız, uçarız, hem uçarız hem de bölgeyi ayağa kaldırırız. Kim masum insanları katlediyorsa bunların heps bölücüdür, hepsi terör örgütüdür. Bizde tek düşünce var. Ölçü bu. Buna uyan herkesin başımızın gözümüzün üzerinde yeri var. Buna uymayan bizden korksun. Diyarbakır'dan Doğu ve Güneydoğu'nun merkezinden yatırımcılara sesleniyorum, gelin burada istihdam sağlayacağız deyin, güvenliği oluşturmak destek vermek bizim görevimiz, sizin göreviniz de yatırımları yapmak. Bugün bu yatırım ve destek hamlesini başlatmış oluyoruz. Diyecekler ki bunlar gömü mü buldu? Sorarlar, 14 yıla dönün bakın, Türkiye kaynaklarına ne ilave oldu? Kaynak insan, kaynak Türkiye kardeşim, Türkiye...

 

"4 YILDA ÖZEL SEKTÖR VE KAMU 140 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPACAK" 

*Bütün bu yatırımların toplam tutarı kamunun yaptığı 62 milyar lira. Yüzde 50'nin altında. Bunun üzerine özel sektörün yüzde 60 daha koyun. Öbürü deyüzde 40 bu kadarsa ne eder, 80, 80 artı 60, 140 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu yatırım miktarı 4 yıllık, destekler 10 yıl. Özel ve kamu sektörü 4 yılda 140 milyar liralık yatırım yapacak. Yapılıyor mu yapılmıyor mu bunun takibi de sizin işiniz. Ak Parti suyun üzerine yazı yazan bir parti değil, sözü senettir. Kaynak problemimiz yok. Bu millete hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. 23 ilimizde sağlayacağız, iş istihdam her yıl 200 bin, 4 yılda ise 800 bin vatandaşımıza iş aş vereceğiz. Toplam nüfustaki payı yüzde 16.  12 milyon nüfus yaşıyor. Her yıl 200 bin ilave iş alanı oluşturacağız.


Vatan  


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'dan açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Yatırım Hamlesi Tanıtım Programı'nda terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık, 4 yılda ise 140 milyarlık yatırım müjdesi verdi. Vatandaşa ve yatırımcılara yönelik birçok yenilik açıklayan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Andolu'nunun yüzünü güldürmek için Diyarbakır'da olduklarını dile getirdi. Yıldırım'ın açıkladığı paketin satırbaşları şöyle:


* Merkezlerin her birine fuar yapacağız. Alımları buradaki fabrikalardan yapacağız.

* Yatırım yapmak isteyenlere fabrikasının devlet yapıp teslim edecek. Makine alımları için sıfır faizli kredi verilecek.

* Her 80 fabrika açılacak. Yğılda 200 bin kişiye iş bulunacak.

* Terörden etkilenen vatandaşlarımıza her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. 202 milyon lira bütçe ayırdık 6 bin aileye verdiğimiz yardım miktarını yükseltiyoruz.

* 23 ilde toplam 67 bin yeni konut yapacağız. 15 tane yeni hastane, 3 yeni stadyum, 51 karakol yapılacak

* Evlerinden olmuş vatandaşlarımızın yeni evleri teslim edilene kadar kiralarını biz vereceğiz. Toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız

* Terörden zarar gören şehirlerimizi tamamen yeniliyoruz. Sur içinde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri tarihi dokusunu koruyarak yeniden yapacağız.

* Sur için çok katlı binalar yapılmayacak. Sur'un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız.

* Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz.

* Bütün yatırımların toplam tutarı 4 yıl için 140 milyar lirayı bulacak. Teşvikler ise 10 yıllık olacak.


ÇÖZÜM MİLLETTE

"Terörle mücadele devam ederken herkesi davet ettiğimiz zemin, hukuk zeminidir. Vatandaşa belediye hizmeti vermek üzere seçilen herkes hukuka uymak zorundadır. Halkın iradesini, devletin imkanlarını terör örgütlerine tahvil edenler mutlaka karşılığını görecekler. Bütün terör örgütlerini yok edeceğiz. Bu ülkeyi bölmek isteyenler, asla çözümün bir parçası değildir, olamazlar. Çözüm milletin ta kendisidir. Çözüm vatandaştır."


Takvim


Bu haber Para Dergisi'nde şu şekilde yer aldı



Hükümet, Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik kapsamlı bir paket açıkladı. Destek kapsamındaki 23 ilde beş bölge ve sekiz cazibe merkezi oluşacak. Bölgeye dört yılda 62 milyar TU si kamudan olmak iizere toplanı 140 milyar TL Tık yatırını yapılacak.


HÜKÜMET, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu cazibe merkezine dönüştürecek. Doğu ve Güneydoğu için hazırlanan yatırım destek paketi ile 23 il, beş bölge ve sekiz cazibe merkezinde girişimciye bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika yapım desteği, sıfır faizli yatırım kredisi, işletme kredisi ve danışmanlık hizmeti desteği ile alım garantisi verilecek, istanbul, İzmit gibi gelişmiş illerden emek yoğun sektörlerdeki fabrikalarını doğudaki cazibe merkezlerine taşıyanlara her bir fabrika için 1 milyon TL'ye kadar taşıma desteği sağlanacak. Taşınan fabrikalar 6. Bölge teşviklerinden yararlanacak. 

Tarımdan sanayiye, gayrimenkulden sosyal güvenliğe kadar birçok alanda önemli projeler içeren yatırım destek paketi çerçevesinde bölgeye 62 milyar TL'si kamu olmak üzere özel sektörle birlikte dört yılda 140 milyar TL'lik özel sektörle birlikte dört yılda 140 milyar TL'lik yatırım yapılacak. Her yıl program kapsamındaki beş bölgede 80'er fabrika kurulacak. 10 yılda toplam 800 fabrikaya ulaşılacak. Program kapsamındaki beş bölgede yıllık istihdam 200 bin kişiye, dört yılda ise 800 bin kişiye çıkacak. Her bir bölge belli alanlarda ihtisaslaşacak. Devletin ihtiyacı olan tekstil, konfeksiyon, tıbbi cihaz ve ilaç üretene 10 yıla kadar alım garantisi verilebilecek. Doğu ve Güneydoğu'da 20 bin kişilik istihdam sağlayacak anahtar teslim çağrı merkezi yapılacak. 


Bu arada Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Cazibe Merkezleri Programı'na yönelik bir eylem planı hazırlığını da sürdürüyor. Eylem Planı'nın önümüzdeki günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanması bekleniyor. 


YATIRIM, ÜRETİM VE İSTİHDAM 

Başbakan Binali Yıldınm'ın Diyarbakır'da açıkladığı ve iş dünyasından tam destek alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım Destek Hamlesi bölgede yatırım, üretim ve istihdamı artıracak. Başta emek yoğun sektörlerde olmak üzere işletmelere yatırım ve işletmenin bütün aşamalarını kapsayan uzun vadeli destekler sağlanacak. Program kapsamında işletmenin talebi üzerine yatırımcıya bedelsiz yatırım yeri tahsisi ve anahtar teslimi fabrika yapım desteği, sıfır faizli yatırım kredisi desteği, işletme kredisi desteği ve danışmanlık hizmeti desteği verilecek.


Bölgeye yatırımları çekebilmek için öncelikli işlerinin terörü ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, terör defedildiği zaman bölgenin uçacağını belirtti. Yıldıran, "Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler de gecikir. Gerçekleşmesi de maalesef daha sonraki yıllara kalır. Onun için acil konu terörden bölgenin temizlenmesidir" dedi. 


HER BÖLGE İHTİSASLAŞACAK 

Teşvikler, destekler ve hibe yatırımların olduğu paket Doğu ve Güneydoğu illerinde bulunan 23'ili kapsayacak. Bu iller, beş kümeye ayrılarak Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda sekiz cazibe merkezi oluşturulacak. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'in cazibe merkezi olarak belirlendiği ilk grupta, Batman, Siirt ve Şırnak illeri de yer alacak. 


Bu illerde yapı malzemeleri üretimi, mobilya, hayvancılık, ayakkabıcılık, hazır giyim, meyvecilik, kuru gıda ve turizm sektörleri öncelikli yatırım alanları olacak. 


Van'ın cazibe merkezi olduğu Bitlis, Hakkari, Muş ve Siirt illerinden oluşan grubun öncelikli yatırım alanları arasında tekstil ve konfeksiyon, küçük baş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik yer alacak. 


Kars'ın cazibe merkezi olduğu Ağrı, Ardahan ve İğdır illerinden oluşan grubun öncelikli yatırım alanları arasında hayvancılık, lojistik, et ve süt ürünleri, meyvecilik ve turizm olacak. 


Malatya ve Elazığ'ın cazibe merkezi olduğu Adıyaman, Bingöl ve Tunceli illerinden oluşan grubun öncelikli alanları konfeksiyon, yapı malzemeleri üretimi, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve meyvecilik, Erzurum'un cazibe merkezi olduğu Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane illerinden oluşan grubun öncelikli alanları doğal taş işleme, yapı malzemeleri üretimi, meyvecilik, seracılık ve kış turizmi olacak. 


62 MİLYAR TL KAMU YATIRIMI 

Hükümet, Cazibe Merkezleri Programı kapsammda 2016-2020 döneminde 62 milyar TL'lik kamu yatırımı yapacak. Bu çerçevede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 19.3 milyar TL, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri Bakanlıkları 17.7 milyar TL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 10 milyar TL, Sağlık Bakanlığı 5.5 milyar TL,  TOKİ  5.3 milyar TL, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 4 milyar TL, Kalkınma Bakanlığı 516.1 milyon TL, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 133 milyon TL yatırıma imza atacak. 


Program kapsamında özel sektörün yeni yatırım ve işletmelerine yılda 1.25 milyar TL kamu desteği sağlanacak, özel sektörün yılda ilave 2.8 milyar TL yatırım yapması, özel sektörün yatırımlarının yılda yüzde 60 artması öngörülüyor. Dört yılın sonunda özel sektör yatırımlarıyla birlikte bölgeye yapılacak yatırımın 140 milyar TL'ye ulaşması hedefleniyor. 



YARALAR SARILACAK 

Bölgede terörden zarar gören yerlerin yaraları sarılacak, il ve ilçelerin yeniden iman yapılacak. Terör nedeniyle binaları zarar gören hak sahiplerine yapısal hasarın yüzde 12'si kadar eşya parası ödenecek.  2016 yılı bu kapsamda 255 milyon TL ödenek ayrılacak. Diyarbakır, Şırnak, Hakkari ve Mardin'in yeniden iman kapsamında 30 bin 736 konut yapılacak. Bunun bütçesi 4.62 milyar TL olacak. TOKİ tarafından konut, okul, güvenlik, sınır duvarı ve konteyner kent projeleri tamamlanacak. Bu çerçevede 5.3 milyar TL harcanacak. 


Diyarbakır-Sur Kentsel Dönüşüm Programı'na 1.9 milyar TL kaynak aktarılırken, inşa ve yenileme çalışmaları kapsamında Şırnak'ın ilçelerinden Merkez'e 1.1 milyar TL, Silopi'ye 653.3 milyon TL, İdil'e 457.6 milyon TL, Cizre'ye 1.4 milyar TL, Hakkari Yüksekova'ya 2.5 milyar TL, Mardin Nusaybin'e 1.8 milyar TL kaynak ayrılacak. 


Terörden zarar göre bu yedi merkez, yapılacak yollar, altyapı, hastaneler, okullar, parklar, ibadethaneler ve sosyal tesislerle tekrar ayağa kaldırılacak. Sur ilçesinde 7 bin, Şırnak'ta 10 bin 126, Hakkari Yüksekova'da 10 bin 750, Mardin Nusaybin'de 8 bin yeni konut yapılacak. Terör nedeniyle evlerinden olanların kirasını, konutları bitinceye kadar devlet ödeyecek. 2017'nin sonunda evi ya da işyeri zarar görenlerin mağduriyeti tamamen bitirilecek. 


Danışmanlık firmaları desteklenecek 

Pakete göre cazibe merkezleri ve çevre illerde kurulmuş ve kurulacak danışmanlık firmaları desteklenerek, yatırımların niteliği ve verimliliği artırılacak. Çalışanların gelirlerinin yüzde 80'i vergiden istisna tutulacak. Çalışanların sigorta primi işveren ve işçi hisselerinin yüzde 50'si kamu tarafından karşılanacak. Damga vergisi muafiyeti sağlanacak. Öngörülere göre yıllık kamu desteği 11.8 milyon TL olacak. 10 yıllık 6 bin kişilik ilave istihdam sağlanacak. 


TARİHİ DOKU KORUNACAK

Yeniden imar çalışmaları sırasında Sur'un tarihi dokusu korunacak. Başbakan Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre Sur'da toplu konut tarzı, çok katlı binalar yapılmayacak. Sur içinde yıkılan yerlerden baş- {ğ layarak bütün evleri tarihi "E dokusuna uygun olarak yeni- > den yapılacak. Bir ay içinde "m Cizre'de 2 bin 500 konut, iki § ay içinde Yüksekova'da bin ^ konut inşaatına başlanacak. E Batman'da 15 bin, Diyarba- ° kır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli stadyumlar inşa edilecek. 23 ilde toplam 67 bin konut ile 305 milyon TL harcamayla toplam bin 640 yatak kapasiteli 15 yeni hastane yapılacak. 11 ilde 51 yeni karakol inşa edilecek. 



SOSYAL VE EKONOMİK DESTEK


Terörden zarar görenlere her türlü sosyal destek verilmeye devam edecek. 2016 2017 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafmdan terörden etkilenen ailelerin gıda, giyim ve barınma gibi tüm ihtiyaçtan karşılanacak. Bunun yıllık faturası 202 milyon TL olacak. Terörden etkilenen yörelerde korunmaya muhtaç çocuklara 6 bin aileye verdiği yardım kapsamı 10 bine çıkanlacak. 13 yeni sosyal hizmet merkezi, 17 yeni aile destek merkezi yapılacak. Terörden etkilenen illerde sosyal hizmet, aile destek ile mesleki edindirme ve girişimcilik merkezleri yapılacak. Buna 133 milyon TL kaynak aynlacak. Bu uygulamaların Aile Bakanlığı'na toplam maliyeti 650 milyon TL düzeyinde olacak. Aile, sosyal destek görevlileri personeli sayılan artırılacak. Bu çerçevede 500 yeni aile destek görevlisi atanacak. Bu illerde kadınlara yönelik 186 meslek edindirme ve girişimcilik merkezi açılacak. 


Destek paketinin terörden zarar gören şehirlerin ekonomik ve sosyal inşasına yönelik boyutu iş dünyasından da destek gördü. Destek paketinin bu bölgelerde terörden zarar gören şehirlerin ekonomik ve sosyal inşasını sağlayacağını belirten Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DE1K) Başkanı Ömer Cihad Vardan, paketin içeriğinin son derece dolu olduğunu, bugüne kadar hiç verilmemiş destekleri gündeme getirdiği görüşünü paylaştı. 



ANAHTAR TESLİMİ FABRİKA 

Programa göre paket kapsamındaki 23 ilde yatırım yapmak isteyen yatırımcıya yapılacak işe göre bedelsiz yatınm yeri tahsis edilecek. Yatırımcının ihtiyacı olan fabrikayı devlet yapıp, teslim edecek, özel sektör sabit yatınm için para harcamayacak. Bu fabrikalar, sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak yatırımcıya kiraya verilecek.  10 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikalarda ortalama 500 kişilik istihdam sağlanacak. Bu da yılda toplam 40 bin kişilik istihdam anlamına gelecek. Yıllık kamu desteği 391.6 milyon TL olacak. Program kapsamındaki beş bölgede yıllık istihdam 200 bin kişiye, dört yılda ise 800 bin kişiye çıkacak. 


Teşvik paketinin oluşturacağı yeni istihdam olanaklarını değerlendiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, istihdam olanaklarıyla paketin en başta bölgeye, dolayısıyla da ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağı görüşünde. Olpak, Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik teşvik paketi sayesinde Türkiye'nin terör belası yüzünden on yıllardır ekonomik anlamda kaybettiklerini geri alacağı görüşünde. 


SIFIR FAİZLİ YATİRİM KREDİSİ 

Paket çerçevesinde yatırım için ihtiyaç duyulan kredinin faizinin tamamını kamu karşılayacak. Yapılan öngörülere göre yıllık 2.7 milyar TL utarında 530 özel sektör yatırımı yapılacak. Yılda 41 bin kişilik ila ve istihdam ve yıllık 566 milyon TL kamu desteği sağlanacak. Toplam yatırım tutarının yüzde hem 10'u kadar sübvansiyonlu işletme kredisi sağlanacak.Kredilere 8 puan faiz desteği verilecek. Yıllık kamu desteği 36.9 milyar TL olacak. İşletme kredisi desteği 2027 yılına kadar 10 yıl süresince devam edecek. Bir yıl ödemesiz, dört yıl vadeli ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak. 


DANIŞMANLIK HİZMETİ DESTEĞİ 

İşletmelere fizibilite, mühendislik, dış ticaret, bankacılık, finansman, hukuk, mesleki eğitim, yenilik, fikri ve sınai mülkiyet gibi konularda danışmanlık ve mentorluk hizmeti verilecek. Her işletmeye hibe danışmanlık desteği sağlanacak. Destekten yılda ortalama 930 işletme yararlanacak. Yıllık ortalama 18.6 milyon TL hibe desteği sağlanacak. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, hazırladıkları paketin diğerlerinden oldukça farklı olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda yatırınım düşünce fikri ve projelerinin hazırlanmasından yatırımın yapılmasına, işletme safhasında işletmenin desteklenmesine ve pazarlama aşamasına kadar olan tüm süreçleri destekleyen paket bir mekanizma ortaya koyduklarını kaydetti. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin büyük potansiyeli olduğuna dikkat çeken Elvan, "Oradaki genç, dinamik nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız ki bir taraftan terörü temizlerken diğer taraftan da bu yatırımların, bu binaların yavaş yavaş yükselmeye başladığını görelim? ifadelerini kullandı. 


'Terörün bitirilmesi ve istihdamın artırılmasına katkı sağlar" 


Bölgenin huzuru ve kalkınması için güzel bir paket. Paketle bölgeye yatırım destekleniyor ve işletmenin bütün aşamalarını kapsayan uzun vadeli destekler öngörülüyor. Bölgede üretilecek olan kamu kurumların ihtiyaç duyduğu tekstil ve konfeksiyon ürünleri, tıbbi cihaz ve ilaç ürünlerine alım garantisi getiriliyor. Paket, bölgede terörün bitirilmesi, istihdamın artırılması için önemli katkı sağlayacak. İnşallah uygulanabilir. Burada, işin ehli insanların teşvikten yararlanması önemli. 

Adam ayakkabıcıysa ayakkabı, tekstilciyse üniforma üretsin. Devletin ihtiyacı olan ürünlere alım garantisi verilmesi, önümüzdeki dönemde batıdaki fabrikaların bölgeye taşınması noktasında hareketlilik getirebilir. Eğer alım garantileri verilirse, örneğin batıda askeri elbise yapan bir firma, bölgeye taşınabilir diye düşünüyorum. Bölgedeki işçiyi eğitip, istihdam edeceksiniz. Gençler iş sahibi olur, bölgeye barış ve huzur gelir. 


KAMU ALIM GARANTİSİ VERECEK 

Yatırım paketinin en önemli ayaklarından birini de 10 yıla kadar verilecek "alım garantisi" oluşturuyor. Kamu alım garantisi ile yapılacak yatırımlar DAP ve GAP illerine yönlendirilecek. AF AD, Kızılay, TİKA, Kolluk Kuvvetleri vb. kurumların ihtiyaç duyduğu tekstil ve konfeksiyon ürünleri, tıbbi cihaz ve ilaç ürünleri bölgede üretilecek. Sekiz ilde bin adet üreticiye kendi sektörlerine yönelik olarak "ürün standartları" ve "kapasite geliştirme" alanlarında eğitim sağlanacak. 

Bölgede üretilen mal ve hizmetlerin tanıtımı devlet tarafından yapılacak. Bu amaçla bu merkezlerin her birine bir tane büyük fuar merkezi inşa edilecek. Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alım da buradaki fabrikalardan yapılacak. Yatırımcının 'ürettiğimiz ürünleri nasıl satacağız' diye bir derdi olmayacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, tüm dünyaya yapılan 4 milyar dolarlık yardım, buradaki fabrikalarda üretilen mallarla yapılacak. Böylece üretimin pazarlanması diye bir dert olmayacak. İstanbul ve İzmit gibi gelişmiş illerden emek yoğun sektörlerdeki fabrikaların cazibe merkezlerine taşınması teşvik edilecek. 

Her bir fabrika için 1 milyon TL'ye kadar taşınma desteği verilecek. Taşınan fabrikalar 6. 

Bölge teşviklerinden yararlandırılacak Doğu ve Güneydoğu Anadolu için bir başka istihdam alanı da çağrı merkezleri olacak. Bölgede 20 bin kişilik istihdam sağlayacak anahtar teslim çağrı merkezi yatırımları yapılacak. Teşvikler verilecek. Ortak çağrı merkezi altyapıları kurulacak. Çağrı merkezi çalışanlarının eğitim giderleri karşılanacak. Bölgesel teşviklerden faydalanmak için gerekli 500 bin TL'lik yatırım şartı kaldırılacak. Kamu kurumlarının çağrı merkezi ihtiyaçları bölgeden karşılanacak. 

Abdülkadir KONUKOĞLU /Sanko Holding Onursal Başkanı "Yeni istihdam kapıları açacak" İçeriği dolu, güzel bir paket. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu cazibe merkezine dönüştürecek unsurlar içeriyor. İnşallah bu paket, Doğu'nun Batı gibi sanayileşmesine fayda sağlayacak. Yeni istihdam kapısı açılacak. İşsizlerin iş bulması bölgedeki vatandaşı mutlu edecek. Bölgedeki anarşiyi önleyecek. Bölgedeki insanlar sanayiciliği öğrenecek. Paketin katkısıyla Doğu ve Güneydoğu illeri, inşallah Gaziantep, Urfa gibi daha gelişmiş yerlere dönüşecek. Pakette önemli destekler var. Bunlardan biri de alım garantisi. Devlet "üretilen malı satın alacağım' diyor. Burada alım garantisinin en az 10 yıl olması gerekiyor. Belki alım garantisinde üretilecek ürüne, sektörüne, üretildiği ile göre bir değişiklik öngörülebilir. Ancak bunların detaylarının belirlenmesi, açıklanması gerekiyor. 


GENÇ GİRİŞİMCİ MERKEZLERİ 

Genç girişimcilere, tarihi mekanları ihya ederek oluşturulacak ofislerde, iş kurmaları için her türlü altyapı, eğitim ve danışmanlık desteği sağlanacak. Her bir merkez, 100 genç girişimciye azami üç yıl süreyle hizmet verecek. Gençler kendi işini kurup bölge insanını istihdam edecek. Bir merkez kadın girişimciler konusunda uzmanlaşacak. Bu merkezlerin yatırım maliyeti 5.2 milyon TL, yıllık kamu desteği 2.3 milyon TL olacak. Bölgelerde yeni fuar merkezleri kurulacak mevcut merkezler geliştirilecek. Fuar Merkezlerinin inşası ve tadilatı iki yıllık bir sürede tamamlanacak. Üretilen mal ve hizmetlerin ulusal ve uluslararası alanda tanıtım ve pazarlaması yapılarak ticaret geliştirilecek. Yatırım maliyeti 77 milyon TL olacak. 


GELENEKSEL İŞ MERKEZLERİ

 Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Elazığ, Erzurum ve Malatya'nın tarihi merkezlerinde yer alan ve tarihi niteliğe sahip 6 bin 220 dükkân restore edilecek Geleneksel iş ve ticaret merkezleri ihya edilecek. Kars'ta tarihi dokuya uygun 50 adet yeni ticari ve zanaat atölyesi yapılacak. Van'da bir adet ticari merkez inşa edilecek. Yatırım maliyeti öngörüsü ise 287 milyon TL. 


Nurettin ÖZDEBİR / Ankara Sanayi Odası Başkanı "Kaçırılmaması gereken bir fırsat" Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yönelik yeni paket, yatırımları teşvik için bir dizi tedbir içeriyor. Yerel dinamiklerin ve iş dünyasının kaçırmaması gereken fırsatlar sunuyor. Türkiye'nin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Her teşvikte rekabeti bozucu unsurlar vardır ancak şu anda ülkenin içinde bulunduğu şartlar dikkate alındığında, bölgedeki istihdamın geliştirilmesi ve dağa çıkmalarının azaltılması açısından kabul edilebilir bir uygulama. Paket söylendiği gibi gerçekleştirilirse, bölge halkı için fırsat olur diye düşünüyorum. Fabrikaların doğudaki cazibe merkezlerine taşınması noktasında son dönemde bir hareketlilik vardı zaten. Şanlıurfa terörden daha az etkilenen bir ilimiz. Tekstil, ayakkabı ve konfeksiyonda ciddi anlamda taşınma yaşanıyordu buraya. 

Yeni teşviklerle birlikte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yeni cazibe merkezlerinin oluşacağına inanıyorum. 

Şerafettin Nezih KULEYİN / TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı "Büyük bir atılım yaratacak" Paketi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun kazanılması için olumlu bir adım olarak görüyorum. Eğer paket hayata geçerse, istihdamın Doğu ve Güneydoğu'da artması ve yerleşim yerlerinin istihdamda zenginleşmesinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Teröre karşı önlem geliştirildiği taktirde, paketin uygulanabileceğine inanıyorum. Alım garantisi, taşınma destekleri, anahtar teslimi fabrika gibi desteklerle batıdaki fabrikaların bölgeye taşınması söz konusu olabilir. Paketin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da büyük bir atılım yaratacağına inanıyorum.


TARIM VE HAYVANCILIK PROJELERİ

Bölgede tarım ve hayvancılığı daha da geliştirecek projelere hız verilecek. 2016-2019 döneminde damızlık üretimine özel öncelik verilecek ve ırk dönüşümü sağlanacak. Yöresel ırklar geliştirilecek. Besicilikte işletme ölçeği büyütülecek. Doğu Anadolu Bölgesi'nde damızlık hayvan varlığını arttırmak için et verimi yüksek ithal damızlık düve alımlarına yüzde 25 hibe desteği verilecek. Damızlık boğa alımına yüze 80 hibe desteği verilecek. 350 TL olan buzağı desteği için 200 TL artırılacak. Et verimi yüksek iş letmelere daha çok destek verilecek. Ban naklar, ahırlar en modern şekil de gözden geçirilecek. Büyükbaş, küçükbaş hayvan barınağı kamu tarafından yapılacak.  Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların maliyetleri düşürülecek. Toplam 2 milyar TL harcanabölge rak, 1.35 milyon hektar mera ıslah edilecek. Hayvancılık maliyetlerinde en az yüzde 25'lik tasarruf sağlanacak. 


MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİNE 850 TL 

Manda yetiştiriciliği destek kapsamı genişletilecek. Manda başına yıllık 850 TL destek verilecek, ipek böcekçiliği, arıcılık, hindi ve kaz yetiştiriciliği, suni tohumlama ve yem paketleme gibi her türlü gelir getirici hayvancılık faaliyetlerine gereken önem verilecek. Tarımsal desteklemeler ilçe bazlı havza bazında gerçekleştirilecek. Nadas alanlarını daraltmak üzere yem bitkileri ekimine yüzde 50 ilave destek sağlanacak. 

Tarım üretiminde kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi desteği bölgede yüzde 50 artırılacak. Bu sayede ürün verimliliğinde de yüzde 25 artış yaşanacak. 

Tarım arazilerinde toplulaştırmaya hız verilecek. Şu ana kadar 3 milyon 760 bin hektarlık alanın, 2 milyon 222 bin hektarı toplulaştırılırken, 330 bin hektarlık alanda da toplulaştırma çalışmaları devam edecek. 


SULAMA YATIRIMLARI BİTECEK 

2016-2017 yıllarında bölgede kira garantili bin 380 ton kapasiteli lisanslı depolar yapılacak. Sözleşmeli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği başlatılacak 75 bin baş küçükbaş hayvan için 75 milyon TL ödenek ayrılacak. Damızlık koç-teke alımına yüzde 80 hibe desteği verilecek. 20 bin baş için 48 milyon TL destek verilecek. 20162017 yıllarında yeni hayvan pazarları yapılacak. 


2016 -2020 yılları arasında 667 bin hektarlık alanda tarımsal sulama yatırımları tamamlanacak. Bunun için 10.4 milyar TL ödenek ayrılacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın ifadesiyle "terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın" Silvan Barajı yapılacak. Bölgede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yapacağı yatırımların toplamı yıllık desteklerle birlikte 18 milyar TL'yi aşacak. 


Genç nüfus istihdam içinde tutulacak 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 23 ilde beş ana sorun dikkat çekiyor. Bunlar yüksek işsizlik, düşük gelişmişlik seviyesi, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunu. Kalkınma Bakanlığı verilerine göre 12.4 milyon kişiyle Türkiye nüfusunun yüzde 16'sına sahip bu illerin milli gelire katkısı yüzde 7 düzeyinde bulunuyor. Kişi başı gayri safi katma değer ortalaması Türkiye genelinde 9 bin 262 dolar iken 23 ilde 4 bin 557 dolara kadar iniyor. 23 ilin Türkiye ihracatı içindeki payı yüzde 2.3 iken, işsizlik oranı yüzde 11.6 ile Türkiye ortalamasının 2.1 puan üzerinde görülüyor. Cazibe merkezleri programı ile Doğu ve Güneydoğu illerinde projeden yatırıma, üretimden pazarlamaya destek verilecek. Ticareti canlandıracak kamu ve özel yatırımlar desteklenecek. Genç ve dinamik nüfus istihdam ile bölge içinde tutulacak. Bölge ve il düzeyinde yaşanabilir kentler oluşturulacak. Bölgenin komşu ülkelere İhracatı artırılacak. Her bölge belli alanlarda ihtisaslaşacak. Üniversiteler bölgenin özelliklerine göre uzmanlaşacak.



ENERJİ VE ALTYAPIYA 27 MİLYAR TL 

Bölgede ulaştırma, enerji, altyapı yatırımlarına hızla devam edilecek. 6 bin 900 kilometrelik yeni elektrik iletim hattı, 2 bin 250 kilometrelik yeni doğal gaz boru hattı döşenecek. Bölgedeki doğal enerji kaynakları vatandaşın hizmetine sunulacak. Petrol ve doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayrılacak. 2016-2021 yılları arasında 28 tünel ve iki köprü dahil, 4 bin 800 km karayolu projesi tamamlanacak. Terörden hasar gören 322 kilometre yol da yenilenecek. Karayolları yatırımları için bölgede 8.5 milyar TL harcanacak. 

GAP bölgesi için 425 kilometre ve DAP bölgesi için 456 kilometre olmak üzere 881 kilometre yeni demiryolu hattı yapılacak. Van, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Muş Havalimanı terminal binaları tamamlanacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki cep telefonu kapsama alanları genişletilecek. İçme suyu yatırımları tamamlanacak. 

10 milyar TL yatırımla Doğu Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun toprakları suyla buluşacak. 7.3 hektometreküplük depolama hacmi olan baraj ve gölet yatırımları için de 3 milyar TL harcanacak. İçme suyu yatırımları tamamlanacak. İçme suyu yatırımlarının toplam bedelinin 700 milyon TL olacak. Tüm bu ulaştırma, enerji, altyapı p52rojelerinin maliyeti 27 milyar TL'ye ulaşacak. 


SAĞLIK YATIRIMLARINA 4.5 MİLYAR 

Program kapsamındaki 23 ilde 20162019 döneminde 100 ağız ve diş sağlığı projesi hızla tamamlanacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde 280 milyon TL harcanarak 351 Sağlıklı Yaşam, Toplum Sağlığı Merkezi açılacak. Bunun bütçesi 1.1 milyar TL olacak. Ayrıca 769 milyon harcanarak bu 660 merkeze ilave yeni merkezler açılacak.  Sağlık çalışanlarının lojman ihtiyaçları unutulmayacak. 253 milyon TL harcanarak toplam 3 bin 778 lojman ve hekimevi yapılacak. İlk etapta hastanelere 35 milyon TL'lik tıbbı cihaz gönderilecek.  Yurtiçi ve dışı pazarındaki ilaç, kozmetik ve bitkisel tedavi sektörlerinin hammadde ihtiyaçlarına yönelik bölge çiftçilerinin sözleşmeli üretim yapmaları sağlanacak. Bölgedeki sağlık yatırımlarının toplamı yaklaşık 4.5 milyar TL'ye ulaşacak. 


SPOR TESİSİ YATIRIMLARI

Hükümet dağa çıkışları sıfıra indirmek amacıyla bölgede gençlere yönelik projelere ağırlık verecek. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak'ta 12, Mardin'de 13, Van'da yedi, Muş'ta dört olmak üzere 36 yeni spor tesisi yapılacak. Mahalle tipi futbol ve voleybol sahaları hayata geçirilecek. Terörden etkilenen illerde 15 yeni gençlik merkezi açılacak. 40 mobil gençlik merkezi faaliyete geçirilecek. 20 bin gence yönelik yurtiçi kamp ve 10 bin gence yönelik yurtiçi hareketlilik projeleri hayata geçirilecek.  Yöre illerdeki bin gence yatılı resmi ve özel okul eğitim imkanı sağlanacak. 75 "Kitap Kafe Projesi" hayata geçirilecek. Maliyeti 9.4 milyon TL olacak. STK'lar tarafından kurulacak her bir gençlik merkezi için 150 bin TL destek verilecek. Verilecek yıllık desteklerle birlikte gençlere yönelik bu yatırımların toplam tutarı 434 milyon TL olacak. 



Para 


Haber TOKİ Haber Dergisi'nde şu şekilde yer aldı


Doğu ve Güneydoğu’da 23 ili kapsayan yatırım destek paketini açıklayan Başbakan Yıldırım, “Önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatıyoruz. 23 ili kapsayan devlet yatırımlarının tamamı 62 milyar lira. Özel sektörle birlikte 4 yılda 140 milyar yatırım yapılacak. 800 bin kişiye istihdam sağlanacak” dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır’da Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı’nda, bölgeye, yatırımcılara ve gençlere yönelik müjdeler verdi. “Kardeşlik ve birlik bütünlük içinde olmak için bölgeye geldiğini belirterek, “Mutlu bir Türkiye, mutlu bir bölge, mutlu bir Diyarbakır için buradayız” ifadesini kullandı.


“Terörden zarar gören 7merkez için 10milyarlık yatırım yapıyoruz” 


Doğu ve Güneydoğu’da kapsamlı bir yatırım - destek hamlesi başlattıklarını dile getiren Yıldırım, 23 ili kapsayan yatırımpaketi ile teşvik, destek ve hibelerin bulunduğu önemli imkanlar sunulacağını belirtti. Yıldırım “Doğu ve Güneydoğu illerimizde yatırımlar için cazibe merkezleri haline getirecek dev adımlar atıyoruz. Öncelikle terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam tutar olan yatırımyapıyoruz” diye konuştu. Başbakan Yıldırım, 2017’nin sonunda evi ya da işyeri zarar gören her vatandaşın mağduriyetinin tamamen biteceğini, Cizre’de 2.500, Yüksekova’da ise 1.500 konutun inşaatına başlanacağını vurguladı. Yıldırım, “Ticaretin kalbi Gazi ve Melik Ahmet caddelerindeki bütün dükkanlar ahşap-taş mimariyle yenilenecek. Sur içinde yıkılan yerlerden başlayarak bütün evleri tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camisi’nin etrafını yenileyeceğiz. Dünyaca ünlü hattat Hamidi Hamidi adına bir sanat müzesi yapacağız. Celal Güzelses adına bir müzik evi yapacağız. Bu 7 merkeze gençlik ve kadın merkezleri yapacağız” dedi. Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti: 


“36 bin yeni konut yapacağız, kiraları biz ödeyeceğiz” 


“Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova’yı, Mardin Nusaybin’i, yollarla, altyapıyla, hastanelerle, okullarla, parklarla, ibadethanelerle ve sosyal tesislerle tekrar ayağa kaldıracağız. Toplam 36 bin yeni konut yapacağız, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Ancak evlerinden barklarından olan vatandaşlarımız, konutları bitinceye kadar kirada olacaklar, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız. Bu şehirlerimizin, ilçelerimizin yenilenmesi için toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız..”


Batman, Diyarbakır ve Malatya’ya yeni stat 


Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Ma- latya’da 25 bin seyirci kapasiteli stadyumlar yapılacağını bildiren Yıldırım, bu projeler için 214 milyon lira harcanacağını vurguladı. Başbakan Yıldırım, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde toplam 67 bin konut ile 305 milyon lira harcamayla toplam 1.640 yatak kapasiteli 15 yeni hastane yapılacağını açıkladı. Güvenlik yatırımlarına da 690 milyon lira bütçenin ayrıldığını belirten Yıldırım, konteyner kent projelerinin de tamamlanacağını dile getirdi. 


Sosyal hizmetler için 393milyon TL yatırım


Terörden zarar gören vatandaşlara her türlü sosyal desteğin verilmeye devam edileceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: “Terörden etkilenen yörelerimizde korunmaya muhtaç çocuklara, 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkartıyoruz. 13 yeni sosyal hizmet merkezi, 17 yeni aile destek merkezi yapıyoruz. Aile, sosyal destek görevlileri personelimizin sayılarını da artırıyoruz. Bu illerimizde kadınlarımıza yönelik 186 meslek edindirme ve girişimcilik merkezi açıyoruz. Sosyal hizmet yatırımları için toplamda 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz.” 


Yılda 80 fabrika kurulacak 


Teröre karşı en güzel yanıtın yatırıma devam etmek olduğunu söyleyen Yıldırım, 23 ilde cazibe merkezi oluşturarak, girişimcilere büyük yatırım kolaylığı sağlanacağını vurguladı. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu illere yatırım yapmak istiyorum diyen herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi aynı zamanda ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp teslim edecek. Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak. Her yıl 8 ilin her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir, bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Buraya yatırım yapmak isteyen canından malından korkuyor gelmiyor. O halde en öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak.


Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler de gecikir. Gerçekleşmesi demaalesef daha sonraki yıllara kalır. Onun için acil konu terörden bölgenin temizlenmesidir.”


“Gençlerimiz iş, aş bulacak, geleceklerini planlayacak” 


Bölgeye verecekleri bir diğer desteğin de makine ve teçhizat alımlarına sıfır faizli kredi imkanı sunulması olduğunu bildiren Yıldırım, üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği verilerekKurumlar Vergisi’nden istisna getirileceğini söyledi. Başbakan Yıldırım, bölge için bir başka istihdam alanının çağrı merkezleri olduğunu belirterek, “kapasite 20 ila 25 bin kişi civarında olacak. Özellikle gençlerimiz bu merkezlerde çok güzel ortamlarda iş bulacaklar, aş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar” dedi. Üretimlerde satın alma garantisi Gençlere destek olmak için 8 girişimci merkezi kurulacağını bildiren Başbakan Binali Yıldırım, fuar merkezleri ile üretimlerin tanıtımı ve pazarlamasını daha güçlü yapacaklarını vurguladı. Yıldırım ayrıca, üretimini Doğu ve Güneydoğu’da yapan bütün yatırımcılara kamunun alım garantisi verileceğini kaydetti. 


Tarımve hayvancılığa 3.7milyar TL yatırım 


Tarım ve hayvancılıkla ilgili destekleri de anlatan Başbakan Yıldırım, Doğu Anadolu’da tarım hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi için 3,7 milyar liralık yatırım yapılacağını, bölgeye yıllık ek olarak 380 milyon lira tarımve hayvancılık desteği verileceğini bildirdi.


“4 yılda sulanamayan arazi kalmayacak, bolluk, bereket fışkıracak” 


Enerji ve altyapı yatırım planlarını da açıklayan Başbakan Yıldırım, 6.900 kilometrelik yeni elektrik iletim hattı ile 2.250 kilometrelik yeni doğalgaz boru hattı için 3 milyar 150 milyon lira yatırım planlandığını, petrol ve doğalgaz aramaları için ise 1 milyar TL’ye yakın bütçe ayrıldığını vurguladı. Bölgenin gelişimine karayolları yatırımlarıyla destek verileceğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, GAP ve DAP kapsamında yollar, köprüler, tüneller, demiryolları için toplamda 20 milyarlık bütçe ayrıldığını açıkladı. Yıldırım şöyle devam etti: “Van Ferit Melen Havalimanı, Kahramanmaraş Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Muş Havalimanlarımızın terminal binalarını modern bir şekilde yeniden yapıyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizdeki cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki yörelerimize 1 milyon hektarlık sulanan sulanabilir alanın yüzde 20’sini bugüne kadar sulamaya açtık. Geri kalan kısmın yüzde 80’inin sulamaya açılması için tam 5 katrilyon bütçe ayırdık. Bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasında. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraş- sın Silvan Barajı’nı yapacağız. Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki 1,1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 45’ini açtık, geri kalan yüzde 55’i içinde 5,5 milyar lira yatırım yapacağız. Demek ki böylece önümüzdeki 4 yılda sulanmayan, bölgede arazi kalmayacak. Buralardan bolluk ve bereket fışkıracak.” 


3 yılda 100 sağlık tesisi 


Sağlık alanındaki yatırımlara da önemli bir bütçe ayırdıklarını söyleyen Başbakan Yıldırım, vatandaşların yanı sıra sağlık çalışanlarının barınma ve sosyal ihtiyaçlarına dönük projelerin de hayata geçirileceğini vurguladı. Yıldırım, teşvik uygulamalarının ilaç, kozmetik, bitkisel tedavi sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletildiğini belirterek, 4, 5 milyar lira yatırımla, 3 sene içerisinde 24 ilde 100 tesisin tamamlanmış olacağını kaydetti. 


“Spor barıştır, kardeşliktir, hoşgörüdür” 


Başbakan Yıldırım, çocukları ve gençleri spora ve sosyal hayata teşvik amacıyla önemli projelerini hayata geçireceklerini belirterek, 4 büyük spor tesisi ile mahallelerde futbol sahaları, voleybol ve basketbol sahaları kurulacağını, gençlik merkezleri ile gençlerin sosyal yaşama katılmalarına aktif katkı sağlayacaklarını söyledi. Yıldırım ayrıca “20 bin gencimize yönelik yurt içi kamp ve 10 bin gencimize yönelik yurt içi hareketlilik projesini hayata geçiriyoruz. Yöre illerimizdeki bin gencimize yatılı, resmi ve özel okul eğitim imkanı sağlayacağız. Gençlerimize yönelik bu saydığımız yatırımlarımızın toplam tutarı da 434 milyon liradır” dedi. 


Yatırımlar 4 yılda tamamlanacak, destek 10 yıl sürecek 


Kamu ve özel sektör işbirliğiyle toplamda 140 milyar TL tutarındaki yatırımların 4 yıl içerisinde yapılacağını özellikle vurgulayan Başbakan Yıldırım, desteklerin ise 10 yıl devam edeceğini belirtti. Yıldırım, genç bir nüfusa sahip bölgede, her yıl 200 bin yeni iş imkanı sağlanmış olacağını söyleyerek, “Bu bölgelerde 30 yaşın altındaki nüfus toplam nüfusun neredeyse yarısını oluşturuyor. En büyük kaynak insan, en büyük kaynak genç nüfus. Onun için bu müjdeler, bu projeler terör örgütünün canını sıkmıştır, şüpheniz olmasın” dedi.


 TOKİ Haber 


Geri Dön