24 / 04 / 2024

Doğu ve Güneydoğu'da 5 ayrı cazibe merkezi olacak!

Doğu ve Güneydoğu'da 5 ayrı cazibe merkezi olacak!

Doğu ve Güneydoğu teşvik paketinde kurulacak 5 cazibe merkezinin her birinin uzmanlık alanı ayrı olacak. 5 merkez hazır giyimden, hayvancılığa, lojistikten, madenciliğe uzmanlık alanlarına göre yatırım çekecek.



BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın hafta sonunda Diyarbakır’da açıkladığı Güneydoğu teşvik paketinin detayları netleşiyor. Pakette Güneydoğu’da 5 yeni cazibe merkezi oluşturulması öngörülmüştü. Bu cazibe merkezlerinin her biri farklı alanlarda uzmanlaşacak. O bölgedeki üniversiteler de, bu alanlar üzerine çalışacak. Devlet de anahtar teslimi fabrikalar yapıp, özel sektöre devredecek. 


Kurulacak olan cazibe merkezlerinden Şanlıurfa- Diyarbakır- Mardin cazibe merkezi, Siirt, Batman ve Şırnak’ı; Malatya-Elazığ cazibe merkezi, Adıyaman-Bingöl ve Tunceli’yi; Erzurum cazibe merkezi, Bayburt-Gümüşhane ve Erzincan’ı; Van cazibe merkezi Bitlis-Hakkari ve Muş’u; Kars cazibe merkezi de Ağrı-Iğdır ve Ardahan’ı kapsayacak.



TURİZM DE VAR

Şanlıurfa- Diyarbakır- Mardin cazibe merkezinde yapı malzemeleri, mobilya, hayvancılık, ayakkabıcılık, hazır giyim, meyvecilik, kuru gıda ve turizm; Van cazibe merkezinde tekstil-konfeksiyon, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitkiler; Kars cazibe merkezinde hayvancılık, lojistik, et ve süt ürünleri, meyvecilik, turizm; Malatya-Elazığ cazibe merkezinde konfeksiyon, yapı malzemeleri, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik; Erzurum cazibe merkezinde de doğaltaş işleme, yapı malzemeleri üretimi, meyvecilik, seracılık ve kış turizmi öncelikli yatırım alanları olacak.



EMEK YOĞUN SEKTÖR

Bölgede yapılacak yatırımlarda öncelik emek yoğun sektörlerde olacak. Yetkililer bu durumun gerekçesini de, “İleri teknolojiyi bir anda sokabilmemiz mümkün değil. Bu nedenle önce emek yoğun sektörlere ağırlık vereceğiz” sözleriyle anlatıyor. Kamu tarafından bölgeye verilecek teşviklerin başında özel sektörün fabrika binalarının kamu tarafından inşa edilmesi bulunuyor. Her yıl 5 cazibe bölgesinde 80’er fabrika kurulacak. Öncelikli yatırım alanlarında kurulacak olan fabrikalar uygun koşullarda firmalara kiralanacak. 10 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikalarda ortalama 500 kişi istihdam edilmesi ve böylece yılda 40 bin kişilik istihdam oluşturulması amaçlanıyor. Ayrıca 298 yatırımcıya sıfır faizli yatırım ve işletme kredisi verilecek. 


Kalkınma ajansları aracılığıyla genç girişimciler teşvik edilecek. Gençlere, tarihi mekanlarda oluşturulacak ofisler verilecek. Bu ofislerde şirketlerin kurulup çalışabilmesi için, 3 yıla kadar teşvik verilecek. Kamu bu yatırımlarda alım garantisi verebilecek. Öncelik tekstil ve tıbbi ürünler olacak. 


Öte yandan CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, paketi, “Terör sonlanmadıkça ölü doğmuş bir paket” sözleriyle eleştirdi. Böke “Hükümet, Meclis’ten, muhalefetten kaçırarak yürüttüğü çözüm sürecinde, nasıl kimseyi, hiçbir aklı dahil etmediyse, eleştiri ve uyarıyı önemsemediyse, şimdi de Ekonomik Çözüm Paketi’nde aynı tutumu tekrarlıyor” dedi.


Doğu ve Güneydoğu da 5 ayrı cazibe merkezi olacak!


Hürriyet


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


Doğu ve Güneydoğu Anadolu Cazibe Merkezleri Programı ile dağa çıkışları sıfıra indirmeyi amaçlayan hükümet, 2 yılda bölgeye 435 milyonluk kaynak aktaracak. Projelerle, gençler sosyal aktivitelere yönlendirilmeye çalışılacak


Başbakan Binali Yıldırım tarafından Diyarbakır’da açıklanan yatırım ve destek programı kapsamında gençler için 434 milyonluk kaynak ayrıldı. Programın çalışmasına göre Türkiye nüfusunun yüzde 16.4’ünü 18 yaşının altındaki gençler oluşturuyor. 

Doğuda bu oran daha da yükselirken Hakkari’de nüfusun yüzde 26.6, Şırnak’ta nüfusun yüzde 24.2, Siirt’te ise nüfusun yüzde 23’ü genç. Tespitlere göre terör örgütü PKK’nın en önemli insan kaynağını 18 yaşının altındaki gençler oluşturuyor.


435 milyon kaynak


Hükümet, bölgede genç nüfusun yoğunluğu nedeniyle, açıklanan program kapsamında gençlere özel bir bölüm ayırdı. Gençleri eğitim, spor, sosyal aktivitelerle buluşturmayı amaçlayan 8 proje 2016-2017 yıllarında hayata geçirilecek. Bu çervevede, toplam maliyeti 294.2 milyon lira olan 36 yeni spor tesisi yapılacak. Bunlardan 12’si Şırnak’a, 13’ü Mardin’e, 7’si Van’a, 4’ü de Muş’a inşa edilecek. 62 milyon liraya 15 gençlik merkezi kurulacak. 18.5 milyon lira harcanarak 183 küçük ölçekli mahalle tipi spor tesisi yapılacak. 


‘10 kat azalma oldu’


Yıldırım, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, “2015’e göre dağa çıkarttıkları genç sayısında 10 kat azalma oldu. 4 binden 400’e düştü. Sıfıra inecek. Şimdi onun telaşını yaşıyorlar. ‘Ölüme sürecek genç bulamıyoruz, ne duruyorsunuz orada’ diye birbirleriyle kavga ediyorlar” demişti.


40 mobil gençlik merkezi


5 milyon lira maliyetle 40 mobil gençlik merkezi kurulacak. Mobil merkezler, gençleri çeşitli aktivitelerle buluşturacak. STK’ların kuracağı gençlik merkezlerine her biri için 7.5 milyon lira destek sağlanacak. 20 bin genç Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kamplarına gönderilecek. 10 bin gence, ‘yurtiçi hareketlilik’ desteği verilecek. Kamp ve hareketlilik desteği için yıllık 25 milyon lira ayrılacak.



İl ve ilçelerde 75 kitap kafe


Bölgedeki il ve ilçelerde 75 kitap kafe kurulacak. Gençlerin sosyal bir ortam içerisinde akranlarıyla buluşması sağlanacak. Bu proje için 9.4 milyon lira kaynak aktarılacak. İhtiyaç sahibi bin gencin, yatılı olarak eğitimi sağlanacak. Bu gençlerin, devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da kayıtları yapılacak ve bu masraflar da devlet tarafından ödenecek. Hükümet sosyal projelerin yanı sıra gençlerin iş kurmaları halinde karşılıksız destek ve sıfır faizli kredi desteği de sağlayacak.


Milliyet


Geri Dön