26 / 04 / 2024

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım projelerini tamamladık!

Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım projelerini tamamladık!

Başbakan Binali Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık." açıklamasında bulundu



Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde toplanan Bakanlar Kuruluna verilen arada gazetecilere açıklamalarda bulundu.  Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerinden bahsetti.


"Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım, teşvik ve destek projelerini tamamladık"


Bakanlar Kurulunda çok önemli bir konuyu da ele aldıklarını ifade eden Yıldırım, "Çukur siyasetinin başladığı şehir ve ilçeleri işgal girişiminden sonra güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlarla beraber bölgenin imar edilmesi, yeniden burada hayatın süratle normalleşmesi, bölgeye olan yatırımların, projelerin hızlı bir şekilde gelmesi anlamında uzun bir zamandan beri devam eden Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık." dedi.  


Bunlarla ilgili detaylı açıklamanın bugün yapılmayacağını dile getiren Yıldırım, önümüzdeki günlerde bölge illerine gideceğini, gençlerle, kadınlarla, vatandaşlarla beraber olup, bu açıklamları orada yapacaklarını bildirdi. 


Yıldırım, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de hayatın süratle normale döndürülmesi ve ekonomi ile ilgili konuların hiç gecikmeye mahal vermeden çözümlenmesine önem verdiklerini vurguladı.


Meclis'in bombalanmasına rağmen bir gün bile kapalı kalmadığını, hem darbe öncesi hem de darbe sonrası her biri bir reform niteliğindeki düzenlemelerin yapıldığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:


"Bu düzenlemelerde yatırımcılarımızın işini kolaylaştıran çok ciddi teşvikler var. Ayrıca iş adamlarımızın, sanayicilerimizin, küçük esnafımızın hatta vatandaşlarımızın devletle davalarını sulh yoluyla çözecekleri kapsamlı kararlar aldık. Vergi borcunuz varsa ödeyememişseniz onu yeniden yapılandırma, faizlerini affetme ve ödeme kolaylığı sağlamadan tutun, stok fazlasının çözülmesine, kasa fazlasının halledilmesine, bazı varlıkların, kayıt dışı veya yastık altındaki varlıkların bankalara yatırılarak herhangi bir takibata mahal vermeden ekonomiye kazandırılmasına, ayrıca yurt dışından nakit transferi yapmak isteyenlere herhangi bir vergi incelemesine hacet kalmaksızın bunu sağlamalarına imkan veren düzenlemeler yaptık." 


Yıldırım, şehit ve gaziler için yapılanların yanı sıra en az 100 farklı konuda düzenlemeye gidildiğini, burada amacın ekonominin yavaşlamaması, hızlanarak üretime devam edilmesi, istihdam oluşturulması ve yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılması olduğunu söyledi.


Amaçlarının buralardaki yatırım açığını kapatmak ve işsizlik oranını düşürmek olduğuna işaret eden Yıldırım, "Hangi alanda? Tarım, ulaştırma, altyapı, enerji, sağlık, turizm ve eğitim alanında. Ayrıca teşvikler var. Teşviklerde de buraya yapılan yatırımların semeresinin görünmesi için mesela fabrika yapılıp, verilecek. Bu fabrikada üretim yapılması için ve burada iş, aş sağlanması için ürettikleri ürünlerin satışının değerlendirilmesine imkan veren devletin de özellikle katkı sağlayacağı bir teşvik mekanizması hayata geçirilmiş oluyor." dedi.


Yıldırım, önümüzdeki aydan başlamak üzere 2019'a kadar yatırımların ilaveten teşvik edileceğini, buraya ilave bütçeler ayarlanacağını, belirlenen önceliklere göre yatırımlar yapılacağını ve bölgede cazibe merkezlerinin oluşturulacağını dile getirdi. 


Başbakan Yıldırım, yerine göre farklı alanlarda yapılacak yatırımlarla terörün bıraktığı izlerin silineceğini ve böylece bölgede terörün istismarının sona erdirileceğini dile getirdi.  



AA





Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Binali Yıldırım, ayrıca terörden etkilenen Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik çalışmaların tamamlandığını ve detaylarının bölge illerine düzenlenecek ziyaretlerde açıklanacağını söyledi. Terörün bıraktığı izlerin silinmesinin amaçlandığını vurgulayan Yıldırım, “Uzun zamandan beri devam eden Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık. Bunlarla ilgili detaylı açıklamayı esasen bugün yapmayacağız. Bölge illerinde peyderpey önümüzdeki günlerde bizzat giderek, oradaki vatandaşlarımızla beraber olup bu açıklamaları orada yapacağız. Terörle mücadelenin devam ettiği iller ve o illerle doğrudan değil, ama dolaylı etkilenen iller de var. 20’nin üzerinde il. Bunlara yönelik genel teşvikler, destekler dışında buralardaki yatırım açığını kapatmak ve buralardaki işsizlik oranını düşürmeye yönelik ciddi tedbirler var. Tarım, ulaştırma, alt yapı, enerji, sağlık, turizm, eğitim alanında var. Ayrıca teşvikler var. Önümüzdeki aydan başlamak üzere 2019’a kadar yatırımlar ilaveten teşvik edilecek. Buraya ilave bütçeler ayarlanacak. Belirlenen önceliklere göre buralara yatırım yapılacak” dedi.


Sözcü


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı



Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım, teşvik ve destek projeleri önümüzdeki ay faaliyete geçecek. Doğu ve Güneydoğu'yu terörün tahribatından kurtaracak cazibe merkezleri için 30-35 milyar TL yatırım yapılacak. Yatırım, teşvik ve desteklerden 20 il faydalanacak.


Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini tamamladı. Önceki gün Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilen proje, önümüzdeki ay faaliyete geçecek. 2019'a kadar sürdürülecek projeleri Başbakan ve ilgili bakanlar bölgeye giderek vatandaşlarla paylaşacak. Yatırım, teşvik ve desteklerden terörden doğrudan veya dolaylı etkilenen 20 il faydalanacak. Bölgedeki yatırım açığını kapatmak ve istihdamı artırmak isteyen hükümet, bazı illerde çağrı merkezleri kurulmasını teşvik edecek, bazı bölgelerde büyükbaş hayvancılığı geliştirecek teşvikler verecek.


Başbakanlık görevini devraldıktan sonra Başbakan Yıldırım’ın gündeme getirdiği ilk proje olan cazibe merkezleri hayata geçiyor. Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'yu terörün tahribatından kurtaracak cazibe merkezleri için 30-35 milyar TL yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Bölgede zenginlik merkezleri oluşturmayı amaçlayan projeye son şekli verildi. Bakanlar Kurulu'nun son toplantısında da konu detaylarıyla ele alındı. Önümüzdeki haftadan itibaren Yıldırım ve bakanlar bölge illerine giderek, projeleri bizzat vatandaşlara anlatacak.


20 İL YARARLANACAK


Yatırım teşvik ve desteklerden yaklaşık 20 ilin faydalanması planlanıyor. Bölgedeki yatırım ve istihdam açığını kapatmak isteyen hükümet, birçok alanda teşviklere imza atacak. Tarım, ulaştırma, enerji, sağlık, turizm ve eğitim alanında destekler verilecek. Kadınlar ve gençler için de öncelikli olarak teşvikler hayata geçirilecek. Bazı illerde çağrı merkezleri kurulması, hayvancılığın geliştirilmesi, tarım alanlarının daha etkin kullanılması gibi teşvikler verilecek. Kamu desteği ile bölgelere uygun fabrikalar, işyerleri kurulacak. Üreticiye sembolik ücretlerle, bazen de bedelsiz araziler alanlar tahsis edilecek. Üretime 5 yıla kadar alım garantisi verilecek, alımlar büyükşehirlerden değil bölgedeki bu şehirlerden yapılacak. Türkiye’nin tüm dünyadaki ihtiyaç sahiplerine gönderdiği dış yardımlar, bu şehirlerden temin edilecek.


Hükümetin yatırım ve teşvikler için ilave bütçe koyması da planlanıyor. İlin özelliğine göre yatırım önceliği belirlenecek. Örneğin, Kars ve muş’a büyükbaş hayvancılık konusunda teşvik verilirken, Şanlıurfa’da tahıl, Malatya’da tekstil alanında yapılan yatırımlar teşvik edilecek.


Milliyet


Geri Dön