29 / 03 / 2024

Doğu'daki kentsel dönüşüm Silopi'den başlayacak!

Doğu'daki kentsel dönüşüm Silopi'den başlayacak!

Bölgede süren operasyonların ardından hükümet hemen kentsel dönüşüme başlamayı hedefliyor. İlk olarak Silopi’den başlayacak dönüşümde sosyal alanlara geniş yer ayrılacak, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki silüeti bozan yapılar traşlanacak.



DOĞU ve Güneydoğu’daki operasyonların ardından başlatılacak kentsel dönüşümün ayrıntıları netleşiyor. Projeye göre bölgede bitişik nizam şehir uygulamasına son verilecek. Ambulansların giremediği 2-3 metrelik sokak kültürünün yerini en az 6 metrelik yeni sokaklar alacak.


İçişleri, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik ile TOKİ’nin üzerinde durduğu çalışmaya göre, operasyonların tamamlanmasının ardından ilk kentsel dönüşüm çalışmasının Silopi’de başlatılması, daha sonra tüm ilçelere yayılması planlanıyor. Hazırlanan master plan çerçevesinde yürütülen çalışmaya göre, Doğu ve Güneydoğu’da kentsel dönüşümün yapılacağı alanlarda bazı kriterlere dikkat edilecek. Yapılan planlamalara göre genellikle dar, 2-3 metrelik, bir aracın zor geçtiği sokak kültürünün yerini minimum 6-7 metrelik sokaklar alacak. Araçların ve özellikle ambulansların zor geçtiği dar sokakların yerine geniş sokaklar oluşturulacak. Operasyonların yapıldığı yerler başta olmak üzere bölgede bitişik nizam şehir uygulamasından, geniş ve ferah sokak uygulamasına geçilecek.


SURİÇİ TIRAŞLANACAK

Yeni şehirlerde sosyal alanlara geniş yer ayrılacak. Bu çalışmalar yapılırken tarihi dokuya azami dikkat gösterilecek. Kentlerdeki sosyal yaşamı yaşatacak, özgün mimariyi koruyacak bir şehirleşme modeli yaratılacak. Çalışmalar sadece Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı kalmayacak. Doğu’daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla eş zamanlı olarak gecekondulaşma baskısı altındaki İzmir, Kocaeli gibi batıdaki şehirlerde de yeni bir yapılaşma öngörülüyor.


Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki cami, kilise ve han gibi 180 tarihi eserin restorasyonla korunması kararı alınırken, Suriçi’nin silüetini bozan yapılar tıraşlanacak. Tarihi eserlerin çevresi tamamen temizlenecek. Kentsel dönüşümle yapılacak alanda yapılar 3 katı aşmayacak.


CUMBALI, İŞLEMELİ

Cumbalı, havuzlu, ortak alanlı, duvar dokusu işlemeli, sosyal yaşamın devam edeceği evler yapılacak. Çalışmaların sonunda bölgenin tarihi ve turistik açıdan en önemli prestij alanlarından birisi olması planlanıyor. Bölgede operasyonlar tamamlanır tamamlanmaz kentsel dönüşümle ilgili ilk kazma vurulacak.


Yaşanılmayacak düzeyde evlerde oturan insanlara uyarılarda bulunan yetkililer, “Evler bir anda değer kazanacak. Bu nedenle kentsel dönüşümle ortaya çıkacak ranttan dolayı dolandırıcılara itibar etmeyin. Terör fırsatçılarına prim vermeyin” uyarısında bulundular.



Hürriyet 


Haber Bursa Haber Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonların ardından başlatılacak kentsel dönüşümün ayrıntıları netleşiyor. Projeye göre bölgede bitişik nizam şehir uygulamasına son verilecek. Ambulansların giremediği 2-3 metrelik sokak kültürünün yerini en az 6 metrelik yeni sokaklar alacak. İçişleri, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik ile TOKİ'nin üzerinde durduğu çalışmaya göre, operasyonların tamamlanmasının ardından ilk kentsel dönüşüm çalışmasının Silopi'de başlatılması, daha sonra tüm ilçelere yayılması planlanıyor. Hazırlanan master plan çerçevesinde yürütülen çalışmaya göre, Doğu ve Güneydoğu'da kentsel dönüşümün yapılacağı alanlarda bazı kriterlere dikkat edilecek. Yapılan planlamalara göre genellikle dar, 2-3 metrelik, bir aracın zor geçtiği sokak kültürünün yerini minimum 6-7 metrelik sokaklar alacak. 


Araçların ve özellikle ambulansların zor geçtiği dar sokakların yerine geniş sokaklar oluşturulacak. Operasyonların yapıldığı yerler başta olmak üzere bölgede bitişik nizam şehir uygulamasından, geniş ve ferah sokak uygulamasına geçilecek. 


SURİÇİNE TIRAŞ 


Yeni şehirlerde sosyal alanlara geniş yer ayrılacak. Bu çalışmalar yapılırken tarihi dokuya azami dikkat gösterilecek. Kentlerdeki sosyal yaşamı yaşatacak, özgün mimariyi koruyacak bir şehirleşme modeli yaratılacak. Çalışmalar sadece Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı kalmayacak. Doğu'daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla eş zamanlı olarak gecekondulaşma baskısı altındaki İzmir, Kocaeli gibi batıdaki şehirlerde de yeni bir yapılaşma öngörülüyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki cami, kilise ve han gibi 180 tarihi eserin restorasyonla korunması kararı alınırken, Suriçi'nin siluetini bozan yapılar tıraşlanacak. Tarihi eserlerin çevresi tamamen temizlenecek. Kentsel dönüşümle yapılacak alanda yapılar 3 katı aşmayacak. 


BİRANDA DEĞERLENECEK 

Cumbalı, havuzlu, ortak alanlı, duvar dokusu işlemeli, sosyal yaşamın devam edeceği evler yapılacak. Çalışmaların sonunda bölgenin tarihi ve turistik açıdan en önemli prestij alanlarından birisi olması planlanıyor. Bölgede operasyonlar tamamlanır tamamlanmaz kentsel dönüşümle ilgili ilk kazma vurulacak. Yaşanılmayacak düzeyde evlerde oturan insanlara uyarılarda bulunan yetkililer, "Evler bir anda değer kazanacak. Bu nedenle kentsel dönüşümle ortaya çıkacak ranttan dolayı dolandırıcılara itibar etmeyin. Terör fırsatçılarına prim vermeyin" uyarısında bulundular. 


Bursa Haber


Geri Dön