23 / 04 / 2024

Doğu'ya yapılacak devlet destekli yatırımlar yorumlandı!

Doğu'ya yapılacak devlet destekli yatırımlar yorumlandı!

Başbakan’ın açıkladığı devlet destekli yatırımlar bölgede heyecan yarattı. İş adamları kredilerde teminat sorununun da son bulacağını söyledi.



Başbakan Binali Yıldırım tarafından Doğu ve Güneydoğu illerinde devlet destekli yatırımların artacağının açıklanması bölgede büyük heyecan yarattı. Çözüm süreciyle ciddi bir yatırım hareketliliğinin başladığını ancak terör eylemleriyle durma noktasına geldiğini aktaran işadamları, bu desteğin bölgenin kaderini değiştireceğini ifade etti. Terör olaylarının ardından finansmana erişimde büyük sıkıntı olduğunu ve teminat probleminin yaşandığını anlatan işadamları, devlet destekli yatırımın bu sorunu çözeceğini vurguladı.


YATIRIMCI GÜVENİ ARTABİLİR

Doğu ya yapılacak devlet destekli yatırımlar yorumlandı!


Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı/Nasır Duyan:

Böyle bir destek verilmesi konusunda önerimiz olmuştu. Taleplerimiz dikkate alınarak projeler geliştiriliyor. 6'ncı Bölge desteğiyle istikrar endişesi olduğu için istenilen düzeyde yatırım çekilemedi. Devlet buraya yatırım yaparsa dışarıdaki yatırımcının da güveni artar.


KREDİDE TEMİNAT SORUNU ÇÖZÜLÜR

Doğu ya yapılacak devlet destekli yatırımlar yorumlandı!


DOGÜNSİFED Başkanı/ Şah İsmail Bedirhanoğlu:

Çözüm sürecinde istikrara dair şüpheler nedeniyle istenilen sonuç alınamadı. Şimdi devlet eliyle yatırım yapılması ve kamu-özel işbirliğinin geliştirilecek olması kalkınmayı sağlayacaktır. Yatırımlar daha da hızlanır. Bölgede terör nedeniyle yüksek teminat bedelleri istendiği için finansmana erişim sorunu yaşanıyor. Devlet yatırımı bu sorunu ortadan kaldırır.


YATIRIM 10'A KATLANIR

Doğu ya yapılacak devlet destekli yatırımlar yorumlandı!


Urfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı/ Halil Akkaya:

Şanlıurfa son 5 yılda 1 milyar 333 milyon TL'lik yatırım aldı. 3'üncü Organize Sanayi Bölgesi için de yer tahsisleri yapıyoruz. Bunun büyük bir kısmı 6'ncı bölge teşvikiyle geldi. Eğer devlet alım garantili fabrika kurarsa bu rakam 3 yılda 10 milyar doları aşar.


MEVCUT KORUNMALI

Doğu ya yapılacak devlet destekli yatırımlar yorumlandı!


Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı/ Necdet Takva:

Mevcut yatırımcıların da korunması gerekiyor. Onlara alım garantisi verilmemesi haksız rekabete yol açar. Eğer bu destek sağlanırsa bölge tam anlamıyla bir cazibe merkezi olur. Buradaki kişi başı milli gelir Batı'nın 5'te biri kadar. Bu destek iyi uygulanırsa bölgenin kaderi değiştirebilir.



Sabah


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı


BAŞBAKAN Binali Yıldırım, “Aldığı para bir işe yarasın, yoksa arada parça pinçik alınıyor, paralar kayboluyor” diyerek, çiftçiye çeşitli kalemlerde yıl boyunca yapılan destek yerine bu dönem yılda iki kez toplu destek verileceğini açıkladı.


Yıldırım, partisinin dün Meclis grubunda, 2023’te 150 milyar dolarlık tarımsal üretime ulaşmayı hedeflediklerini kaydederek ihracat hedeflerinin de 40 milyar lira olacağını bildirdi.



Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yeni cazibe merkezleri oluşturacaklarını, buralarda fabrikaları devletin inşa edeceğini, özel sektörün işleteceği fabrikaların ürünlerini yine devletin alacağını söyledi. Yıldırım, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde operasyonlar bitti. Şimdi ikinci adımı atıyoruz. Bu adım fiziki ve sosyal yenileme. Yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz, fabrikaları biz yapacağız, özel sektör işletecek, bu fabrikaların ürünlerini de yine biz alacağız” dedi.


Geçtiğimiz hafta yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) bir dizi karar aldıklarını da vurgulayan Yıldırım, “Mali disiplinden vazgeçmeden ekonomiyi büyütecek tedbirler alıyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili ezber bozan düzenlemeler geliyor” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bu hafta Meclis’e getirileceğini söylediği Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarı Taslağı, damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemelerin yanı sıra, yabancı işgücünün Türkiye’de çalışmasını kolaylaştıracak değişiklikler de içeriyor.


Yıldırım, EKK kararları ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesini sağlaması öngörülen düzenleme konusunda şunları da söyledi: “Yatırımcının hemen üretime geçeceği düzenlemeleri yapıyoruz. Prosedürleri oldukça ortadan kaldıracağız. Bunun yanı sıra vatandaşlarımızla hükümet arasında anlaşmazlık kalsın da istemiyoruz. Yaşlı bakım aylığı ve engelli bakım aylıklarının kesilmesini ortadan kaldıracak. Düzenlemeyi Çalışma Bakanlığı yapıyor. Yakında Meclis’e gelecek.”


Hürriyet


Geri Dön