25 / 04 / 2024

Doları ve altını olanlar dikkat! Şaşırtan uyarı!

Doları ve altını olanlar dikkat! Şaşırtan uyarı!

Yılın ilk iki ayı tedbirli iyimserlikle geçti. Şimdi zor olan iki aya giriliyor. Bu süreçte güvenli liman arayışı başlarken, dalgalanmalara karşı güçlü hisse senetleri tercih edilmeli. Peki önümüzdeki günlerde dolar ne olacak? İşte cevabı...



Yılın ilk iki ayı tedbirli iyimserlikle geçti. Şimdi zor olan iki aya giriliyor. Bu süreçte güvenli liman arayışı başlarken, dalgalanmalara karşı güçlü hisse senetlerinin tercih edilmesi gerektiği belirtiliyor. Milliyet'te yer alan habere göre; BIST 30 ve BIST 50 hisselerinde işlem ağırlıkları yükseltilmeli. 

Doları ve altını olanlar dikkat! Şaşırtan uyarı!

Aşırı primli hisselerden uzak durulmalı 

Piyasalardaki yüksek dalgalanma gösterdi ki Mart'ta güvenli limanda bulunmak riskleri minimize etme olanağı sağlayacak. Hisse senetlerinde BIST 100 dışı şirketlerde aşırı primli hisselerden uzak durmakta fayda görülüyor. 

BIST 30 ve BIST 50 hisselerinde işlem ağırlıkları yükseltilmeli. Likit ve derinliği yüksek hisseler izlenmeli. Hisse senetlerinde ortalamalar yakın olarak takip edilmeli.

Sekiz günlük ortalamalar aşağı kırıldığında 20 ve 50 günlük ortalamaların test edilebileceği tahmini ile hareket edilmeli. Fakat sekiz günlük ortalamaların üzerinde hareket devam ediyorsa trendde kalmalı.

Dolarda fiyatlar dengelenecek 

Dolar kuru 6.90 TL’ye düştükten sonra yeniden 7.40’a ulaştı. Hareket henüz bir tepki niteliğinde. Aylık kapanışlar incelendiğinde, son üç aylık kapanışların 7.28’in üzerinde olduğu görülüyor.

Kurda bir süre daha dalgalanmalar görülebilir fakat sıkı para politikasının devam ettirilmesi TCMB’nin riskleri görerek proaktif adımlarını sürdürmesi, fiyatların dengelenmesine neden olacak. Son üç aydaki kapanış fiyatları da dikkate alınaraak aşağı marjların yüksek olmayacağı öngörüsü ile hareket edilmeli.

Yılın ilk iki ayında gram altın yüzde 7 değer kaybederken gram gümüş yüzde 1,43 oranında değerlendi. Altının onsu son üç ayda 1.892-1.865 ve 1.761 dolar oldu. 1.760 seviyesi önemli.

Doları ve altını olanlar dikkat! Şaşırtan uyarı!

İlk iki ayda bu seviyenin altına düşmedi. Fakat düşüş eğilimi daha fazla öne çıktı. 1.760 kırılırsa aşağı yöndeki beklentiler güç kazanacak. 

Bu seviyelerden toparlanmasını beklemekle beraber kırılması durumunda daha alt seviyelerin izlenebileceği de dikkate alınmalı. Gümüşün onsu ise 26.00-26.48 ve 26.60 dolar seviyelerine ulaştı. Yıl içerisinde toparlanma eğilimi güçlenebilir.

Güçlüler ve mağdurlar 

Mart ayı ile beraber kademeli şekilde önlemlerin gevşetilmesi bekleniyor. Fakat normal hayat için henüz daha erken olduğu belirtiliyor. Tedbirler şehir ve bölge bazında farklı şekillerde uygulanacak.

Bu süreç pandeminin yayılma hızını gözleme açısından önemli. Güçlü şirketler ve pandemiden mağdur olarak dip seviyelere gerileyen sektörlerde hareketlenmeler artıyor. 

Doları ve altını olanlar dikkat! Şaşırtan uyarı!

Şirketler hisselerini toplayabilir 

Piyasalardaki sert dalgalanmalar gösterdi ki, bir anda hisse senetleri çok dramatik düşüşler yaşayabiliyor. Gördükleri fiyat seviyeleri şirketlerin gerçek değerlerinden uzaklaşmalarına sebep olabiliyor. 

Açıklamalar ise salgın önlemlerinde kademeli gevşemelerin yapılacağı yönünde. Fakat bir süre daha önlemlerle beraber yaşam sürecek. Bu da Şubat sonunda yaşanan dalgalanmaların geçici olmasına imkan sunacak. 

Bununla braber aşırı düşüşlerde kimi firmaların geri alım programlarını devreye almaları gündeme gelebilmekte. Hatta önceden açıklamalarla da hisse desteklenebiliyor. Ocak'ın ikinci yarısından beri fiyatı gevşeyen Şişe Cam’ın geri alım için harekete geçtiği gözleniyor. Firma, 26 Şubat günü yaptığı açıklamada hissenin şirketin gerçek değerini yansıtmadığını belirtirken geri alım için ayrılan tutarın 1.2 milyar TL olduğunu açıkladı.

Altın için şok tahmin! Yatırımcılar dikkat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön