25 / 04 / 2024

Doların hızlı artışındaki büyük risk faktörü ortaya çıktı! Sizin cebinizden çıkacak

Doların hızlı artışındaki büyük risk faktörü ortaya çıktı! Sizin cebinizden çıkacak

Dolarda FED'in faiz artırımı kararı sonrası başlayan yükseliş kurun 16 liraya dayanmasına neden oldu. Dolardaki hızlı yükseliş beraberinde ciddi bir riski de beraberinde getiriyor. Kurdaki her yükseliş nedeniyle oluşan fark ise sizin cebinizden çıkacak.



Son 10 günde dolar yeniden yükselişe geçti. Bu yükseliş küçük bir kesimi mutlu ederken toplumun büyük kesimini oluşturan asgari ücretlilerin sırtındaki geçim yükünü daha da artıracak. Durumu yorumlayan analistler derin yoksulluğa işaret ederken hem risk priminin hem de döviz kurundaki yükselişin büyük risk taşıdığını belirtiyor.

DOLAR CDS'LER BİRLİKTE YÜKSELİYOR

Analistlere göre döviz piyasasında risk büyürken Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini artıran risk primi CDS’ler ise sert yükselişle 718’i aştı. İşte döviz ve CDS'lerdeki yükseliş iç piyasalarda çiftte kıskaç etkisi oluşturuyor.

Yaklaşık on gün öncesine kadar 14.5-15.00 TL arasında yatay seyir izleyen dolarda küresel piyasaların da etkisi ile hareketlilik yaşandı. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetti. Reuters’ın haberine göre mevcut kur politikasını “kamu kontrollü” bir rejim olarak nitelendiren bankacılara göre hükümet 15.00 ve 15.50 seviyesini kabul etmiş durumda. Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren risk primi CDS’ler ise dün 718 puanı aştı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön