28 / 03 / 2024

Donald Trump, Meksika sınırına duvar örme kararını onayladı!

Donald Trump, Meksika sınırına duvar örme kararını onayladı!

ABD Başkanı Donald Trump, "yasa dışı göçmenleri önlemek" ve "sınır güvenliğini artırmak" amacıyla Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzaladığını açıkladı.



ABD Başkanı Donald Trump, "yasa dışı göçmenleri  önlemek" ve "sınır güvenliğini artırmak" amacıyla Meksika sınırına  duvar  örülmesini öngören kararnameyi imzaladığını açıkladı.


İç Güvenlik Bakanlığına gerçekleştirdiği ziyarette konuşan Trump,  aylardır Amerikan kamuoyunda tartışılan "Meksika sınırına duvar örülmesi" ile  ilgili başkanlık kararnamesine imza attığını bildirdi.



ABD-Meksika sınırına örülecek duvarla yasa dışı göçmenlerin, insan  kaçakçılığının ve uyuşturucu ticaretinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini  kaydeden Trump, "Amerika, bugünden itibaren sınırlarının kontrolünü geri alıyor."  ifadelerini kullandı.


Yaklaşık 3 bin 200 kilometre uzunluğunda olması öngörülen duvarın  inşasıyla ilgili bütçenin öncelikle federal hükümet tarafından karşılanacağını  söyleyen Trump, bu paranın Meksika hükümetinden tahsil edileceğini dile getirdi.


Birkaç ay içinde yapımına başlanması planlanan duvarın ne kadar süre  içinde tamamlanacağına ilişkin açıklama yapılmadı.


"Meksika, bu parayı öyle ya da böyle ödeyecek"


Konuyla ilgili açıklamasında Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da  "Meksika, bu parayı öyle ya da böyle ödeyecek." değerlendirmesinde bulundu.


Aynı saatlerde Beyaz Saray'dan yapılan iki farklı yazılı açıklamayla  Trump'ın "Meksika sınırında duvar" ve "yasa dışı göçmenleri koruyan şehirlerle"  ilgili kararnamelere imza attığı belirtildi.


İkinci kararnameyle Trump, yasa dışı şekilde ülkede bulunan  göçmenlerin ABD'den gönderilmesi önerisini reddeden genellikle Demokrat valilerin  yönettiği eyaletlerin federal bütçelerini sınırlamayı öngörüyor.


Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ise Trump'ın iki ülke  sınırında inşa etmeyi planladığı duvar için ödeme yapmayacaklarını daha önce  birçok kez ifade etmişti.


Milliyet


Haber AA'da şöyle yer aldı


Donald Trump, seçim vaadleri arasında yer alan Meksika sınırına duvar örme projesini hayata geçirmek için düğmeye bastı. Trump, 25 milyar dolara kadar çıkabilecek duvarın maliyetinin Meksika'dan tahsil edileceğini belirtirken, Meksika hükümeti hiçbir şekilde bu paranın ödenmeyeceğini açıklamıştı. Sınırda henüz bariyer olmayan bin 900 kilometrelik bölümün bin 600 kilometresine örülmesi planlanan duvarın yaklaşık 12 metre yüksekliğinde, 25 santimetre kalınlığında ve tünel kazılmasının engellenmesi için yerin altına doğru iki metre derinlikte olacağı tahmin ediliyor. ABD'deki yaklaşık 11 milyon kaçak göçmenin yüzde 52'si Meksikalı.


AA


Geri Dön