26 / 04 / 2024

Dönüşüm affından nasıl yararlanılabilir?

Dönüşüm affından nasıl yararlanılabilir?

Milliyet Ege Gazetesi köşe yazarı olan Mustafa Yılmaz bugünkü yazısında, ''Dönüşüm affından nasıl yararlanılır?'' konusunu ele aldı. İşte Yılmaz'ın o yazısı...



Türkiye'deki tüm büyük kentlerin en büyük sorunu düzensiz yapılaşma sonucunda gelişen alt ve üstyapı eksiklikleri. Büyük kentlerde 1950'li yıllarda başlayan sanayileşmenin ihtiyaç duyduğu kol gücü kırsaldaki çiftçilerden sağlandı. Aynı tarihlerde traktörün de tarıma girmesi kırsalda çalışan 10 kişiden 9'unu işsiz bıraktı. Yarım yüzyıl boyunca yüz binler köylerden kente aktı. En önemli konu hiç. düşünülmedi. O da kentlere gelen yüz binlerce insanın nerede yaşayacağıydı.

 

Hükümetler bunu planlamayınca gelenler de bulduğu yere yerleşti. Kentlerin ortasında yeni köyler kuruldu. Ama bu yerleşim birimleri ne köylerin doğallığına ve güzelliğine sahipti ne de kentlerin imkanına. Yılların ihmali tüm büyük kentlerin yarısından daha fazlasının kaçak yapıyla dolu, çarpık bir yapıya bürünmesine neden oldu. 



İzmir'de de durum çok farklı değil. 1970'li ve 1980'li yıllarda çıkarılan aflarla bu kaçak yapıların bir bölümü yasal hale geldi. Ama büyük bölümü hala kaçak. İşte  İzmir  Çevre İl Müdürlüğü iki gün önce bu kaçak yapılar için önemli bir duyuru yayınladı. 



6704 sayılı Kanun'un 10'uncu Maddesi ile; 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen geçici 15'inci Madde uyarınca hak sahiplerine geçici olarak elektrik su ve doğalgaz aboneliği yapılması için dilekçelerin alınacağı bildirildi. 



6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen riskli alanlar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, 5393 sayılı kanunun 73. Maddesi uyarınca Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanında kalıyorsa, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na başvuruların yapılacağı ifade edildi. 



Şehircilik Müdürlüğü'nün yayınladığı dilekçe örneği şöyle: Aşağıda adres bilgileri yer alan yapım; 31.05.2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen riskli alan içerisinde kalmaktadır. 6704 Sayılı Kanun'un 10. Maddesi ile; 3194 sayılı İmar Kanunu'na eklenen, geçici 15. Madde uyarınca; yapılacak dönüşüm ve yenileme uygulamalarına muvafakat veriyorum. Yapıma geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı ile aboneliği yapılması için ilgili kuruluşlara bilgi verilmesi hususunda; gereğini arz ederim. 



Bu haktan İzmir'de yüz binlerce kaçak yapı sahibi yararlanarak elektrik, su ve doğalgaz bağlatabilecek Tek şart, kaçak yapı sahiplerinin kentsel yenilemeye katılacakları konusunda muvafakat vermeleri. Bu aynı zamanda hem kaçak yapı sahipleri hem de kent açısından bir fırsat. Umarım kentsel yenileme çalışmaları ciddiyetle devam eder ve güvensiz, mühendislik ilkelerine aykırı ve kaçak hiçbir yapı kalmaz. Böylece hem herkes yaşam koşulları yüksek yapılara kavuşur hem de İzmir ve tüm kentlerimiz hiç hak etmedikleri çarpık yapılaşma derdinden kurtulur.



Mustafa YILMAZ/Milliyet Ege


Geri Dön