26 / 04 / 2024

Dönüşümde yüzde 25 inşaat hakkı kalıcı oldu!

Dönüşümde yüzde 25 inşaat hakkı kalıcı oldu!

Kentsel dönüşüm projelerine yüzde 25 ek inşaat hakkı 1 Ekim'de sona erecekti, ancak dün yapılan düzenleme ile bu hak kalıcı hale geldi..



Kentsel dönüşüm projelerine yüzde 25 ek inşaat hakkı 30 Haziran’da sona ermiş olup, bu süre yeni yönetmelikle 1 Ekim’e kadar uzadı. Buna göre 1 Ekim’e kadar ruhsatını alana bu hak verilirken, alamayanın hakları kaybolacaktı. 


Yeni imar yönetmeliğinin yürürlüğe girmesine bir gün kala Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değişiklik yaptı. Kentsel dönüşüm projelerine sağlanan yüzde 25 ek inşaat hakkı, 3’te 2 oranında noter onaylı sözleşme yapanlar için kalıcı oldu. Vatandaşın yeni projeden alacağı metrekareyi büyüten bu hak, inşaat şirketinin de önünü açıyor.  


İSTİSNALAR GELDİ

Müteahhitler açısından en büyük sıkıntı inşaat alanlarında ortaya çıkan emsal dışı alanların yüzde 30’dan fazla olmayacağı kuralıydı.


Yeni yönetmelikle birlikte taban alanına dahil edilmeyecek kullanımlarda, kameriye, pergola, sundurma, açık yüzme ve süs havuzlarının alanı yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılırken, katlar alanı hesabına dahil edilmeyen jimnastik salonu, hobi ve olun odaları ve yüzme havuzu, sauna gibi sosyal tesis alanlarının büyüklüğü 500 metrekareden 1000 metrekareye çıkarıldı. Bodrum katlarda yer alan depolar için ise getirilen sınırlama ise tamamen kaldırıldı. 



Hürriyet





Geri Dön