19 / 03 / 2024

Döviz getiren konut alımına yeni teşvik!

Döviz getiren konut alımına yeni teşvik!

Yabancılar ve yurt dışında gurbetçiler Türkiye'den KDV ödemeden konut alma imkanı sağlandı. Tebliğ ile Türkiye’ye konut alımı için döviz girişinin yapılmasının önü açıldı.



Yabancıların ve yurt dışında gurbetçilerin Türkiye’de konut alımını artırmak için yeni bir hamle başlatıldı. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden konut alma imkânı, yurtdışından para getirip Türkiye’den gayrimenkul alımına son 2 yıldır önemli bir ivme kazandırmıştı.

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ ile Türkiye’ye konut alımı için döviz girişinin yapılması da kolaylaştı.

Döviz transferi için

Konut ve iş yeri teslimlerinde alıcılar dışında bulunan gerçek veya tüzel kişiler tarafından bankalar aracılığıyla satıcıların hesabına yapılan döviz transferlerinin ‘Türkiye’ye getirilen döviz’ olarak kabul edilmesiyle ilgili şartlar düzenlendi.

Buna göre, yapılacak işlemlerde döviz transferlerinin ülkeye getirilen döviz olarak kabul edilmesi amacıyla transferle ilgili banka dekontunda alıcıya ve teslime konu konut veya iş yerine ilişkin bilgiler bulunması ya da dövizi transfer eden gerçek veya tüzel kişiler tarafından, transfere konu tutarın alıcı adına gönderildiğiyle ilgili satıcıya, alıcı ve teslime konu konut veya iş yerine ilişkin bilgileri içeren bir muvafakatname verilecek.

Bu kapsamda, yabancılara ve Türkiye’de yerleşik olmayan Türk vatandaşlarına konut ve iş yeri tesliminde istisna uygulamasıyla ilgili bedelin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi teşvik edilecek.

‘Kolaylık sağlandı’

Yurtdışı yapılan satışlarda KDV istisnasına kolaylık sağlandığını söyleyen İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Türkiye’den konut veya işyeri satın alan vatandaşlarımızın yakın akrabaları veya sahip olduğu işletmeler üzerinden yaptığı ödemelerin ispatı aşamasında yaşanan zorlu bir süreç vardı. Bu parayı neden getirdiği, nasıl getirdiği sorgulanıyordu. Söz konusu tebliğ ile ortadan kalktı” dedi.

Döviz getiren konut alımına yeni teşvik!

Ar-GE için destek

Ulusal güvenlik kuruluşları tarafından milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları amacıyla kullanılan kent güvenlik ve plaka tanıma sistemleri dahil tarama, tanıma ve takip sistemleri, radar sistemleriyle KDV istisnası kapsamında bulunan araç, silah ve sistemlerine ilişkin Ar-Ge ve test faaliyetlerine yönelik zorunlu olarak kullanılacak tesislerin teslimi, ulusal güvenlik amaçlı teslim ve hizmetler KDV istisnası değerlendirilecek.

Konut alımlarındaki KDV istisnası genişletildi!

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik!


Geri Dön