29 / 03 / 2024

Döviz kurlarının artışı konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Döviz kurlarının artışı konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, artan döviz kurlarına bağlı olarak girdi maliyetlerinin yükseldiğini, dolayısıyla bu artışın ev fiyatlarına yansıyacağını söyledi.



Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, artan döviz kurlarına bağlı olarak girdi maliyetlerinin yükseldiğini, dolayısıyla bu artışın ev fiyatlarına yansıyacağını söyledi. Son bir yılda, doların Türk lirasına oranla yüzde 30 değer kazandığını, demir ve çimento gibi malzemelerin zamlandığını belirten Kalı, müteahhitlerin ellerindeki stokların tükenmesiyle birlikte ev fiyatlarının yüzde 20 oranında zamlanacağını kaydetti.


Kalı, her krizden bir fırsat doğacağını kaydederek “Dolar-avro pariteleri bozuldu. Bu aradaki dengesizlik de ihracat ve ithalata yansıdı. Girdi maliyetlerimiz çok arttı. Bu durumda ev fiyatlarının artması kaçınılmaz. Bence ev sahibi olmak ve yatırım yapmak isteyenler için, ev almanın tam zamanıdır” şeklinde konuştu.


Özellikle ellerinde döviz bulunduran kişilerin gayrimenkule yatırım yapmaları gerektiğini anlatan Kalı, sözlerine şöyle devam etti: “Uzmanlar doların artış trendinin daha fazla sürmeyeceğini belirtiyor. Bununla beraber, ev fiyatları artış gösterecek. Dolayısıyla yatırım yapmak isteyenler için gayrimenkul en güvenli yatırım aracı olarak gözüküyor.”


İş dünyasının ekonomik istikrar beklentisi içinde olduğunu ve iş adamlarının yatırım kararlarını 1 Kasım seçimleri sonrasına bıraktığına işaret eden Kenan Kalı, “Şu anda iş dünyası olarak bekleme sürecindeyiz. Seçim sonucunda siyasi ve ekonomik istikrar yakalanırsa, kent ekonomisi de daha dengeli bir seyir izleyecek ve yatırımlar da aynı paralelde hız kazanacaktır” ifadesini kullandı.


“İZMİR’İN KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

İzmir’deki yapı sektörüyle Türk inşaat sektörünün farklı olduğunu dile getiren Kalı, İzmir’de yaşlı yapı stoğunun çok fazla olduğunu ve kentsel dönüşüme girmesi gereken bina oranının yüzde 80 seviyesinde bulunduğunu hatırlattı.Her yıl 20 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğu bilgisini veren Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, İzmir’in arsa üretmekte zorlandığını ve ehil olmayan müteahhitlerin birbirini tekrar eden yanlış projeler ürettiğini savundu.


İzmir’deki inşaat sektörünün 40 yıl boyunca aynı hızda devam edeceğini savunan Kalı, şunları söyledi: “İzmir’de yapılan tüm inşaatlara rağmen, nitelikli konut ihtiyacı devam ediyor. İzmirli, öncelikli olarak güven bekliyor. Projeyi yapan gruba ve zemine, statik kaliteye, yaptığı yatırımın kendine geri dönüşümüne güvenmek istiyor. Yaptığı yatırımda, huzur ve güven içinde yaşamak istiyor. Kentte yeni arsa üretmek için, acilen kentsel dönüşüm yasasının uygulanması büyük önem taşıyor.”


Milliyet


Geri Dön