27 / 04 / 2024

Dubai Towers İstanbul projesi ne olacak?

Dubai Towers İstanbul projesi ne olacak?

Maktum'un Levent'teki kule projesi Danıştay'da. Davanın sonucuna göre yeni imar planı gelecek



Dubai'nin borç erteleme kararının ardından El Maktum'un Türkiye'de yapmayı planladığı ancak şimdilik yargı engeline takılan burgu kulerden oluşan Dubai Towers İstanbul projesinin durumu da merak konusu oldu. Bu konuda Dubai tarafından bir açıklama yok. Türkiye tarafındaysa konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu. Topbaş, Dubai'deki krizin projeye etkileri sorulduğunda, "Tabii etkiler" dedi.
Arsayla ilgili yargıda bir süreç yaşandığını belirten Topbaş, "Tabii ki arsamız yerinde duruyor. Biz değerlendirmeyi istiyoruz. Şu an bizimle muhatap olan şirketin üzerinde bu arsanın satış işlemi sürüyor. Henüz sonlandırmadık. Bu şirketi bir başka firma alabilir. Bu satış işlemine devam edilebilir" diye konuştu.
Danıştay'ın iptal gerekçelerini ortadan kaldıracak bir plan düzenlemesi yapmak suretiyle yine orada böyle bir yapının yapılabileceğini ifade eden Topbaş, "Bunun yasal sürecini de düzenleyerek bir değerlendirme yapmayı düşünüyoruz. Tabii Dubai'de olanlar, kriz nasıl etkiler onlar ilgi alanımızın dışında" dedi.

Proje yargıya takıldı
-  Proje El Maktum'un 2005'te İstanbul ziyaretiyle başladı. Dubai ile İstanbul Belediyesi (İBB) ortak yapacaktı.
-  Arsaları İBB verecek, projelerin maliyetini Dubai üstlenecekti. Gelir de ortaklar arasında paylaşılacaktı. Tepkiler üzerine vazgeçildi.
-  Ardından arsaların ihaleyle satış yöntemi sistemine geçildi.
-  Projenin yapılacağı Levent'teki İETT arazisinin ihalesi Mart 2006'da yapıldı. 265 milyon TL'lik tahmini bedel 832 milyon dolara kadar çıktı. İhaleyi El Maktum'un şirketi Sama Dubai Holding kazandı. Masraflarıyla birlikte 30 milyon TL'lik teminat İBB kasasına girdi.
-  Proje aleyhine İstanbul Şehir Plancıları Odası dava açtı. Dava Bölge İdare Mahkemesi'nden Danıştay'a taşındı.
-  İBB ve Dubai tarafları açılan davayı `mücbir sebeb' kabul etti. Teminat yakılmadı ama iade de edilmedi.
-  Son durumda davanın sonuçlanması bekleniyor. Davanın gerekçeli kararına göre yeni imar planı yapılması planlanıyor.

DÜNYA DUBAİ'Yİ KONUŞUYOR

Umut Abu Dabi'de
60 milyar dolarlık borç erteleme kararının ardından `batacak' denilen Dubai'ye zengin komşusundan yardım geliyor. Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi, Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak borçlara kefil olmada seçici olacaklarını açıkladı. BAE petrolünün yüzde 90'ına sahip olan Abu Dabi,  Dubai'ye 15 milyar dolarlık destekte bulundu.

Muhatap Maktum!
Başta Oxford Üniversitesi'nden olmak üzere önde gelen ekonomistleri bünyesinde toplayan stratejik danışmanlık firması Oxford Analytica, Abu Dabi'nin açıkladığı kurtarma planın net olmamasını eleştiri konusu yaptı. Firma, bu yüzden Dubai'ye kredi sağlayan şirketlerin Şeyh Maktum'la hukuki mücadeleye hazır olmaları gerektiğini bildirdi.

Konutu da vurur
Dubai'de ortaya çıkan borç erteleme kararı piyasaların yanı sıra, ABD'nin zaten kırılgan olan ticari konut pazarında yeni şok dalgası tehlikesi taşıyor. Dubai'den gelen kötü haber ABD konut piyasasının gösterge endekslerinden Dow Jones Gayrimenkul Endeksi'nde de etkisini gösterdi. Bu endeksin kaybı diğerlerine göre iki kat fazla oldu.

Tayland'ın kopyası
Dubai'deki gelişmelerin ardından Hong Kong kökenli yatırım bankası Nomura'nın baş stratejisti Paul Schulte, yaşanan olayları Tayland krizine benzetti. Schulte, "Dubai, Tayland'daki krizin bir karbon kopyası. Ama BAE'nin petrolü var. Tayland'ın yoktu." 1997'deki Tayland krizi, başlangıçta küçük görünse de kısa sürede tüm Asya, ABD ve Rusya'ya yayılmıştı.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NİN BÜYÜMESİNDE YABANCI KAYNAKLAR ETKİLİ
Başta Avrupalı ve ABD'li bankalardan büyük hacimli kredi kullanan, yüksek oranda yabancı sermaye çeken Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bu kaynaklar gayrimenkul, altyapı ve diğer yatırımlarda kullanıyor. Hızlı büyüyen Dubai'yle birlikte diğer 6 emirlikten oluşan BAE'nin kullandığı krediler şu dilimlerden oluşuyor.

Tebernüş KİREÇCİ/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Borç batağındaki Dubai'nin imdadına Abu Dabi yetişti

Birleşik Arap Emirlikle-ri'nin ticari merkezi Du-bai'nin ağır borç yükünün sebep olduğu kriz çözülüyor. Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi, 59 milyar dolarlık borcuna 6 ay erteleme talebinde bulunan Dubai'ye yardım edeceğini açıkladı.
Analistler, Abu Dabi'nin, toplam borcu 80 milyar doları bulan Dubai'nin sorunlarını çözerek krizi engelleyecek malî kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekiyor. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'unu, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 5'ini topraklarında barındıran Abu Dabi'nin 630 milyar dolarlık nakdi bulunuyor. Ancak son bir yılda Dubai'ye 15 milyar dolar kredi veren Abu Dabi'de yetkililer Dubai'nin borçlarına kefil olmada seçici davranacaklarını dile getiriyor.
Bazı borçların ticari, bazılarının yarı resmi nitelikte olduğunu belirten yetkililer, bu sebeple borçların ödenmesinde, Dubai'nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini vurguladı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan emirliklerden biri olan Dubai'nin hızlı kalkınmasında önemli bir rol edinen Dubai World ile bu şirkete bağlı palmiye şeklindeki adaları inşa eden Nakheel şirketi, milyarlarca dolarlık borcunun ertelenmesini isteyeceğini açıklamışlardı. Hükümetin başındaki Dubai Şeyhi Muhammed Bin Raşit El Maktum'un sahibi olduğu Dubai World'ün, yaklaşık 60 milyar dolar borcu bulunuyor. Yedi yıldızlı Burj El Arab Oteli, alışveriş merkezleri ve abartılı yaşam tarzıyla ünlenen Dubai'nin toplam borcunun 80 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. Finansal kriz neticesinde nüfus artışının durması, işten çıkarmalarla ters göçün başlaması ve 2009'da Dubai'de çok sayıda yeni binanın piyasaya arz edilmesi ile konut ve ofis kiralarında yüzde 30'lara varan düşüşler yaşandı. Borç erteleme talebi, finansal kriz korkularını canlandırmış ve ABD, Asya ve Avrupa borsalarında ciddi kayıplara yol açmıştı. Hükümetin arefe günü (perşembe) yaptığı açıklama Kurban Bayramı tatiline denk geldiği için Emirlikler ve bölge ülkeleri ile birlikte Türkiye'yi etkilemedi. Reyting kuruluşları Dubai'nin yakından izlendiğini ancak şu aşamada bir not indirimini düşünmediklerini belirtti. Analistler Nakheel'in, finansman kolu vasıtasıyla, mali durumunun, krizi emebilecek bir güçte olduğunu vurgularken, muhtemel krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade ediliyor.

ABU DABİ'NİN 630 MİLYAR DOLARI VAR

Yedi emirlikten oluşan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'nin kaderini 1958 yılında İngilizler tarafından keşfedilen petrol rezevleri değiştirdi. 1962'de ilk petrol ihracatı başladı. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'unu, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 5'ini topraklarında barındıran Abu Dabi, kişi başına düşen gelir açısından dünyadaki en zengin şehir unvanına sahip. Abu Dabi'yi El Nahyan ailesi yönetiyor. Emir de Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan. BAE'deki petrol rezervlerinin yüzde 95'ini elinde bulunduran Abu Dabi'nin nüfusu 1,8 milyon. Önümüzdeki yıllarda komşu adalar ve merkeze yakın banliyölerdeki projelerin tamamlanması neticesinde nüfusunun 2,6 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl yüzde 30'luk büyümeyle 142 milyar dolarlık milli gelire ulaşan Abu Dabi Emirliği'nin 630 milyar dolarlık nakdi bulunuyor. Basra Körfezi'nde 400 kilometre sahil şeridi bulunan, 200 adaya sahip Abu Dabi, 2030'a kadar altyapı projelerine 164 milyar dolar aktarmayı hedefliyor. Bu çerçevede 580 km hızlı tren demiryolu hattı, 340 km hafif raylı sistem hattı ve 130 km'lik metro ağı yapımı gerçekleştirilecek. Karayolları ile beraber raylı taşıma sistemi için hesaplanan maliyet toplamı 82 milyar dolar.
Zaman

Abu Dabi'den Dubai'ye 'seçici' yardım

BAE'nin en büyük emirliği Abu Dabi borçlarını altı ay öteleyerek global mali kaos yaratan Dubai'ye yardım edeceğini açıkladı. Ancak Abu Dabi yardımda seçici olacağının altını çizdi

Dubai'nin ağır borç yükünü erteleme talebi ile ortaya çıkan finansal kriz korkusu hafiflemeye başladı. Birleşik Arap Emirliği'nin (BAE) başkenti ve petrol zengini Abu Dabi yetkilileri, BAE'nin ikinci büyük emirliği olan Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olmada seçici olacaklarını bildirdi.
Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin bazı borçlarının ticari, bazı borçlarının yarı resmi nitelikte olduğunu, bu nedenle borçların ödenmesinde, Dubai'nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini vurguladılar.

Abu Dabi'nin parası var
Analistler, petrol zengini Abu Dabi'nin, Dubai borç sorununun bir krize dönüşmesini engelleyebilecek mali kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekiyor. Olası bir krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade ediliyor. Bu arada, reyting kuruluşları da, Dubai'nin yakından izlendiğini ancak, şu aşamada bir not indirimini düşünmediklerini belirttiler.
Dubai'nin ağır borç yükünü erteleme talebi, finansal kriz korkularını canlandırmış ve Dubai World'ün borçlarını ödemeyi erteleyeceği açıklaması, ABD, Asya ve Avrupa borsalarında kayıplara yol açmıştı. Dubai'nin hızlı kalkınmasında önemli rol edinen ve hükümetin sahip olduğu Dubai World ile bu şirkete bağlı Nakheel şirketi, yeniden yapılanmanın ilk adımı olarak milyarlarca dolarlık borcunun ertelenmesini isteyeceğini açıklamışlardı. Dubai World'ün, yaklaşık 60 milyar dolar borcu bulunuyor.

10 gün tatil kızdırdı
Dubai'nin borçlarını altı ay öteleyeceğini açıklamasının hemen ardından 10 günlük uzun bir tatile girmesi uluslararası piyasalarda tepkiye yol açtı. Dubai'nin uluslararası piyasalarda büyük çalkantıya ve zararlara neden olan `borç ödemeyeceğim' açıklamasını uzun tatil dönemine denk getirerek kendini koruduğunu belirten analistler, "Diğer ülke piyasalarına yatırım yapanlar son iki günde büyük para kaybetti. Dubai'deki mali piyasalar ise uzun tatil nedeniyle ilk şok dalgasından kurtulmuş oldu" diyerek tepki gösterdiler. Dubai'de dört günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından 2 Aralık'ta Ulusal Günü kutlanacak. Ülkede 7 Aralık'a kadar tatil ilan edildi.
Radikal

Abu Dabi'den Dubai'ye hayat öpücüğü geldi
  
Dünya, Dubai merkezli yeni bir krizin tedirginliğini yaşarken, Abu Dabili yetkililer, borç ödemesine yardım edeceklerini söylediler. Reytingçiler ise Dubai'yi izlediklerini, ancak not indirimi düşünmediklerini açıkladılar

Dubai'nin ağır borç yükünü erteleme talebi ile ortaya çıkan finansal kriz korkusu hafiflemeye başladı. Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olmada seçici olacaklarını bildirdiler. Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin bazı borçlarının ticari, bazı borçlarının yarı resmi nitelikte olduğunu, bu nedenle borçların ödenmesinde, Dubai'nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini vurguladılar.
Analistler, petrol zengini Abu Dabi'nin, Dubai borç sorununun bir krize dönüşmesini engelleyebilecek mali kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekiyorlar. Analistler, Nakheel'in, finansman kolu vasıtasıyla, mali durumunun, krizi emebilecek bir güçte olduğunu da vurguluyorlar. Olası bir krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade ediliyor. Ortadoğu bölgesine yatırım yapan Avrupalı bankaların hisseleri önemli ölçüde değer kaybederken, bu bankalar milyarlarca dolar zarar etme riskiyle karşı karşıya kaldılar.

60 milyar dolar borcu olan Şeyh'in bir ayağı İngiltere'de
REYTİNG kuruluşları, Dubai'nin yakından izlendiğini ancak, şu aşamada bir not indirimini düşünmediklerini belirttiler. Hükümetin sahip olduğu Dubai World'ün, yaklaşık 60 milyar dolar borcu bulunuyor. Düzenli olarak İngiltere'de at yarışlarını izlemeye giden 'Dubai'nin patronu' Maktum, İngiltere ile de yakın ilişki içinde. Dubai sorunu İngitere'de korkuları artırırken, Royal Bank of Scotland korkuları tetikleyen en önemli unsur oldu. Banka, vergi mükelleflerini borcu ödenmemesi halinde hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. Bir başka korku ise işsizlik konusunda yaşanıyor. Pekçok firma Dubai ile bağlantılı işler yaptığı için hem istihdam hem de borç kabusu İngiltere'yi sarsmış durumda.
Akşam

Bayramda Dubai mesaisi 

Ekonomi yönetimi dünya piyasalarını sallayan Dubai'nin borç sorununu tatile rağmen yakın markaja aldı. İlk değerlendirmelere göre, Dubai sorununun Türk ekonomisine etkileri sınırlı kalacak

Türkiye bayram tatilindeyken dünya piyasalarında `Dubai depremi' yaşandı. Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai'nin ağır borç yükünü erteleme talebi, finansal kriz korkularını yeniden canlandırdı. 59 milyar dolar borcu bulunan Dubai World'ün borçlarını erteleyeceği haberi, Dubai ile iş yapan başta banka olmak üzere tüm ülkelerde endişeye yol açarken,  Ankara  da bayram tatiline rağmen mesai yaptı. Bayram tatili olmasına rağmen, piyasalardaki Dubai depremi Hazine ve Merkez Bankası tarafından yakın izlemeye alınarak, tatilin hemen sonrasında piyasalarda `Kara Salı' yaşanmaması için yapılması gerekenler ele alındı. "Küresel kriz aşılıyor" derken dünya piyasalarında ortaya çıkan Dubai depremi, ekonomi bürokrasisini de tedirgin etti.

NÖBETÇİ BÜROKRATLAR

Kurban Bayramı nedeniyle Dubai depreminin Türk piyasaları üzerindeki etkisi henüz ölçülemedi. Ancak, gelişmeler ekonomi bürokratları tarafından yakından takip ediliyor. Dubai merkezli krizle ilgili gelişmelerin, Hazine ve Merkez Bankası'nda bulunan `nöbetçi bürokratlar' tarafından an ve an takip edilerek ekonomi bakanlarına ve ekonomi bürokratlarına aktarıldığı bildirildi. Cuma günü Abu Dabi'nin yardım haberiyle hafifleyen krizde pazartesi izlenecek. Dubai depreminin etkilerinin pazartesi de sürmesi halinde, ekonomi yönetiminin mini bir zirve yapabileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor. 

Türkiye'ye etkisi sınırlı olur

Dubai depreminin finans piyasaları üzerindeki etkilerini star'a değerlendiren ekonomi bürokratları, depremin Türk piyasaları üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı görüşünü dile getirdiler. Bayram tatilinin ardından açılacak piyasalarda bir `Dubai depremi'  beklenmediğini ifade eden bürokratlar, yatırımcıların panik havasının salı gününe kadar ortadan kalkacağını dolaysıyla, Türk piyasalarında sert hareketlerin yaşanmasının söz konusu olmayacağını kaydettiler. Bürokratlar, küçük yatırımcılara paniğe kapılmaması konusunda da uyarıda bulundular.

Bayram tatili ve Dubai birleşti bankaların internet kuru: 1.65 TL

Kurban Bayramı arifesinde patlak veren ve bütün yurt dışı piyasaları etkisi altına alan Dubai fırtınası, yurt içi piyasaları tatil nedeniyle etkilemedi. Ancak Londra piyasasında dolar/TL 1.55 seviyesini gördü. Her tatil döneminde olduğu gibi bankalar internet üzerinden açıkladığı kuru Kurban Bayramı tatili nedeniyle yükseltirken, bu kez `Dubai sorunu' da eklenince kurlar 1.65' çıktı. Tatil döneminde spekülasyonun önüne geçmek için alım satım arasındaki marjları yüksek tutan bankalar, bu bayram tatilinde de Dubai etkisiyle marjları daha da açtılar. Bankaların bayram tatilinde internet üzerinden açıkladığı döviz alış ve satış arasındaki marj 20 kuruşa kadar çıktı. Bazı bankaların internette açıkladığı kura göre dolar alış 1.45, dolar satış 1.65 oldu. Arife günü bankalararası piyasada dolar 1.50 seviyesinden işlem görmüştü. Uluslararası piyasalarda cuma günü TL'nin değer kaybederek kurun 1.55'i geçmesinde yatırımcıların hisse senedi ve emtialardan çıkarak dolara yönelmesi etkili oldu. Dubai krizi öncesi 1.51'i geçen Euro/dolar paritesi de önceki gün 1.48 seviyesine kadar geriledi. Ancak daha sonradan parite tekrar toparlanarak 1.49'u geçti. Paritedeki toparlanmayla birlikte Londra piyasasında TL de yükseldi. Dolar/TL'de 1.53 seviyesinden işlem gördü.

Abu Dabi yardım elini uzattı kriz korkusu hafifledi

Dubai'nin ağır borç yükünü erteleme talebi ile ortaya çıkan finansal kriz korkusu hafiflemeye başladı. Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olmada seçici olacaklarını bildirdiler. Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin bazı borçlarının ticari, bazı borçlarının yarı resmi nitelikte olduğunu, bu nedenle borçların ödenmesinde, Dubai'nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini vurguladılar. Analistler, petrol zengini Abu Dabi'nin, Dubai borç sorununun bir krize dönüşmesini engelleyebilecek mali kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekiyorlar. Analistler, Nakheel'in, finansman kolu vasıtasıyla, mali durumunun, krizi emebilecek bir güçte olduğunu da vurguluyorlar. 

ABD'deki konut piyasasını vurabilir

Dubai World'ün borç yapılandırması istediği şirketleri arasında meşhur Palmiye Adası'nı inşa eden Nakheel'in de olması ABD'de son küresel krizle büyük darbe yiyen konut sektörüyle ilgili endişelerin artmasına neden oldu. Dubai World'ün protföyünde ABD'de prestijleriyle bilinen bazı gayrimenkuller bulunurken, bu mülklerin ucuza satılmasının ülkedeki tüm emlak piyasasında geniş etki yaratma tehlikesi taşıyor. Şirketin ortaklık kurduğu ABD'li kumarhane işletmecilerinden MGM Mirage ile Las Vegas'ta yapmayı planladığı 8.5 milyar dolar değerindeki otel projesi bu prestijli girişimler arasında yer alıyor. 
Hüseyin ÖZAY/Star

Avrupalı bankalar Dubai'den umudu kesti, Abu Dabi'nin can simidine döndü   
 
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 7 emirliğinden biri olan Dubai'nin `borç ertelemesi' talebiyle ortaya çıkan finansal dalgalanma hafiflemeye başladı. Ancak bu sorunun özellikle Avrupa bankalarını etkilemeden nasıl aşılacağına ilişkin endişeler sürüyor. Körfez'den gelen tek iyi haber ise BAE'nin başkenti Abu Dabi'nin, Dubai'ye bir kez daha yardım etmeyi düşünüyor olması.


PETROL zengini olmadığı için finans, emlak ve turizm merkezi olarak öne çıkan, ancak düştüğü ödeme zorluğu ile `krizde ikinci dalga mı geliyor' korkusunu hortlatan Dubai, yardım bekliyor. Para ve sermaye piyasalarında `Dubai şoku'nun etkisi hafiflemekle birlikte, Mayıs 2010'a kadar ertelenmek istenen 59 milyar dolarlık borcun Avrupa bankalarını nasıl etkileyeceği endişesi sürüyor. Bu noktada yüreklere su serpen tek gelişme, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bir diğer emirliği Abu Dabi'nin devreye girmeye niyetlenmesi.

Bu kez daha `seçici' olacak

Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olmada `seçici' olacaklarını bildirdiler. Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin bazı borçlarının ticari, bazı borçlarının yarı resmi nitelikte olduğunu, bu nedenle borçların ödenmesinde, Dubai'nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini vurguladılar. Şubat ayında 10 milyar dolarlık bono satışı ile Dubai'ye yardım eden petrol zengini Abu Dabi'nin, Dubai borç sorununun bir krize dönüşmesini engelleyebilecek mali kapasiteye sahip olduğu belirtiliyor.

İngilizlerin yüreği ağzında

Ancak bu Abu Dabi ile Dubai arasında kesin bir anlaşmaya varılmadıkça, özellikle Avrupalı bankalara ilişkin endişeler son bulmayacak. 59 milyar dolarlık borcunu ödemek için alacaklılarından Mayıs 2010'a kadar vakit isteyen Dubai World'ün, alacaklıların başında Abu Dhabi Ticaret Bankası gelse de, bu 59 milyarın 40 milyar doları çok sayıda uluslararası bankaya. Dubai'nin pahalı projelerini ağırlıklı olarak Avrupa bankalarının finanse ettiğine dikkat çekilirken, olası bir krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade ediliyor. Merkezi Hong Kong'a taşınsa da İngiltere'nin en büyük bankası olarak bilinen HSBC ve İngiliz yatırım bankası Standard Chartered gibi bankaların yanı sıra Singapur'dan DBS Group, Japonya'dan Sumitomo Mitsui Financial Group gibi dünyanın başka ülkelerindeki bankaları da yakından ilgilendiriyor.

Şeyh el Maktum'a yardım elini yine Şeyh Nahyan uzatacak

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri'nin (BAE) 7 emirliğinden Dubai'yi 1833'ten bu yana El Maktum hanedanı yönetiyor. Abu Dabi'nin başında ise El Nahyan hanedanı var. Şu anki Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid el Maktum, aynı zamanda da BAE'nin Başbakanı. El Maktum'a yardım elini uzatmaya hazırlanan Abu Dabi'nin şeyhi Khalift bin Zayed el Nahyan. Servetini devasa projelerle devam ettirmek için zora giren el Maktum'un aksine el Nahyan tam bir petrol zengini. Maktum, 18 milyar liralık serveti ile Forbes'un `En zengin kraliyet üyeleri' sıralamasında 5'inci sırada yer alıyor. Abu Dabi Şeyhi Khalift bin Zayed el Nahyan ise 23 milyar dolarlık serveti ile 2'nci sırada yer alıyor.

Hindistan: Paniğe gerek yok

DUBAİ nüfusunun yüzde 30'unu Hintliler oluştururken Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, Dubai'nin borç erteleme talebinden üçüncü büyük Asya ekonomisi olarak etkilenmediklerini belirtti. Hintli emlakçıların Dubai'de büyük oyuncu olmadığı anlatan Mukherjee, "Panik düğmesine basmaya gerek yok" diye konuştu.

Dubai'den sonra Yunanistan'a dikkat çekti

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Dubai'nin düştüğü zor durumun ardından Yunanistan'a da dikkat çekti. Bakan Şimşek, "Yunanistan'ın risk primlerinde de ciddi bir artış var, patlama var. Acaba devlet borçlarını ödemede sıkıntıya girer mi, girmez mi anlamında risk priminde ciddi bir artış var" ifadelerini kullandı.

Dünyanın en yüksek gökdeleni 35 gün sonra açılıyor

YAŞADIĞI borç krizi ile krizde ikinci dip korkusunu yaşatan Dubai, Kurban Bayramı ve ardından da Ulusal Gün kutlamaları nedeniyle uzun tatilin ardından büyük bir de açılışa hazırlanıyor. Toplam 818 metre yüksekliği ile `dünyanın en yüksek gökdeleni' olan Burj Dubai'nin 4 Ocak 2010'da açılması planlanıyor. 4 Ocak'ın özelliği ise el Maktum'un `emir' olduğu gün oluşu. Bu özel günde yapılacak açılış için Dubai'de hazırlık yapılıyor. Ancak, borç erteleme krizinin aşılamaması halinde bu açılışta beklenen görkemin olmaması da bir olasılık olarak görülüyor.
Hürriyet

İflasın eşiğine gelen El Maktum'a kuzen desteği

Borçlarını ödeyemeyeceğini açıklayarak tüm dünyayı sarsan Dubai'nin yardımına yine Abu Dhabi koştu. El Nahyan'ın yönettiği ve 630 milyar dolarlık nakiti bulunan Abu Dhabi, Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olma konusunda seçici olacaklarını açıkladı.

100 yıldızlı otel
 
59 milyar dolarlık borcunu askıya alarak tüm dünyayı tedirgin eden Dubai'ye yine yardım elini petrol zengini ve 630 milyar dolarlık nakiti bulunan "kardeş" emirlik Abu Dhabi uzattı. Abu Dhabi yetkilileri, Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olmada seçici olacaklarını bildirdi. Dünyanın petrol rezervinin yüzde 9'una sahip olan Abu Dhabi Emirliği'nin yetkilileri, Dubai'nin bazı borçlarının ticari, bazı borçlarının yarı resmi nitelikte olduğunu, bu nedenle borçların ödenmesini, Dubai'nin borç ve yükümlülüklerine göre, zaman ve yerine göre madde madde değerlendireceklerini ifade etti.

Şubat ayında Dubai'den 10 milyar dolarlık bono alan Abu Dhabi, geçen hafta da Dubai'den 5 milyar dolarlık bono aldı.

Petrol zengini Abu Dhabi'nin, Dubai borç sorununun bir krize dönüşmesini engelleyebilecek mali kapasiteye sahip olduğuna dikkat çeken analistler, Nakheel'in finansman kolu vasıtasıyla, mali durumunun, krizi emebilecek bir güçte olduğunu da vurguluyor.

Dünyanın isim yapmış gökdelenleri  

Şu an not düşüşü yok

Olası bir krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade ediliyor.

Bu arada, reyting kuruluşları da, Dubai'nin yakından izlendiğini ancak, şu aşamada bir not indirimini düşünmediklerini belirtti. Borcun geri ödemesinin gecikebileceği açıklamasının ardından kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor's ve Moody's Dubai'nin bazı kamu bağlantılı kuruluşlarının kredi notlarını birkaç kademe indirmişti. Moody's bazı iştiraklerin kredi notunu "yatırım yapılamaz" seviyeye düşürürken, S&P yeniden yapılandırmanın teknik olarak iflas sayılabileceğine dikkati çekmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) oluşturan 7 emirlikten biri olan Dubai'nin ağır borç yükünü erteleme talebi, finansal kriz korkularını canlandırmış ve Dubai World şirketinin borçlarını ödemeyi erteleyeceğini açıklaması, ABD, Asya borsaları ve Avrupa borsalarında kayıplara yol açmıştı. Dubai'nin hızlı kalkınmasında önemli bir rol edinen ve hükümetin sahip olduğu Dubai World ile bu şirkete bağlı Nakheel şirketi, 59 milyar dolarlık borcunun ertelenmesini istedi. Dubai'nin toplam borcu ise 80 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

İşte palmiye adası
 
DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ LİSTESİNDE

* Dubai'yi 1833'ten beri El Maktum Ailesi yönetirken Abu Dhabi'nin başında El Nahyan Ailesi var. Şu anki Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid Maktum (solda), Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başbakanı ve Başkan Yardımcısı.

* 62 yaşındaki Maktum, Forbes'a göre, 12 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin 5'inci kraliyet mensubu.

* Abu Dhabi Şeyhi el Nahyan (sağda) ise 18 milyar dolarlık servetiyle 3'üncü sırada bulunuyor.

İrlanda dünyanın en borçlu ülkesi

75 milyar dolar milli geliri olan ancak borçları 80 milyar doları bulan Dubai'nin borç krizine girmesinin ardından gözler yeniden dış borcu yüksek olan ülkelere çevrildi. İşte dünyanın en borçlu ülkeleri:

Dubai World Islands
 
video için tıklayın


İsviçre

* Dış borç / Milli gelir: % 422.7

* Brüt dış borç: 1.338 trilyon $

İngiltere

* Dış borç / Milli gelir: % 408.3

* Brüt dış borç: 9.087 trilyon $

Hollanda

* Dış borç / Milli gelir: % 365

* Brüt dış borç: 2.452 trilyon $

Belçika

* Dış borç / Milli gelir: % 320.2

* Brüt dış borç: 1.246 trilyon $

Türkiye

* Dış borç / Milli gelir: % 17.06

* Brüt dış borç: 110.9 milyar $

Bakan Şimşek: Dubai'deki kriz bizi etkilemez

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dubai'deki krizin Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyledi. Şimşek, "Türkiye ekonomisi krize çok büyük dayanıklılık gösterdi. Birçok ülke krizle boğuşurken, biz iyi yoldayız" dedi. Seçim bölgesi Gaziantep'ten önceki gece memleketi Batman'a gelen Mehmet Şimşek, şehit ailelerinin yakınları, hastanedeki hastalar, partilileri ve yakın akrabalarının evlerini ziyaret etti. Dubai'de yaşanan ekonomik krize değinen Şimşek, Türkiye ekonomisinin krize iyi dayandığını söyledi. Şimşek, "Yunanistan'ın risk primlerinde ciddi bir artış, patlama var. Acaba devlet borçlarını ödemede sıkıntıya girer mi, girmez mi anlamında risk priminde ciddi bir artış var" dedi.
Vatan


Geri Dön