25 / 04 / 2024

Dubai'de metro inşaasında frene basıldı

Dubai'de metro inşaasında frene basıldı

Dubai Metrosu'nu yapan Yapı Merkezi, Mitsubishi, Obayashi ve Kajima şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum ödemelerin aksaması yüzünden inşaatı yavaşlattı



Dubai'nin kriz nedeniyle ödemelerini aksatması, bu ülkede iş yapan Türk firmalarının çalışmalarını da etkiledi. Dubai Hükümeti'nin ödemelerini aksatması son olarak Dubai Metrosu'nun vurdu. Ortadoğu'nun ilk raylı sistem projesi olarak bilinen ve Dubaililerin gurur duyduğu metro çalışması ödeme sorunu yüzünden bir parça aksayacak gibi görülüyor.
Dubai metrosunun yapımını üstlenen dört Japon ve bir Türk firmasının yer aldığı konsorsiyumun, Dubai Hükümeti'nin ödemeyi geciktirmesi üzerine inşaatı yavaşlatacağı belirtildi. Nikkei ekonomi gazetesinde yer alan haberde Yapı Merkezi A.Ş.'nin dahil olduğu ve liderliğini ana müteahhit Obayashi Corp'un yaptığı  ve aralarında Kajima Corp, Mitsubishi Heavy Industries ve Mitsubishi Corp Nikkei'nin bulunduğu konsorsiyumun, Dubai Karayolları ve Ulaştırma Kurumu'ndan metro inşaatı için 490 milyar yen (5.3 milyar dolar) tutarında sipariş aldığı ifade edildi.

Hükümetle görüşüyor
Açıklamada gerçekte inşaat maliyetlerinin bu rakamın iki katına çıkmasının beklendiği belirtildi. Habere göre, konsorsiyum metro inşatını durdurmaya ve gecikmiş ödemelerin yapılması için Dubai hükümetiyle görüşmelere odaklanmaya karar verdi.
Obayashi şirketinin sözcüsü, tasarım değişikliklerinden kaynaklanan ek maliyetler konusunda hükümetle görüşmeler yaptıklarını söyledi. Sözcü, “İnşaat çalışmalarının hızı yavaşladı, ancak metro yapımını tümüyle durdurmadık” dedi. Konsorsiyumda yer alan diğer şirketler Kajima Corp, Mitsubishi Heavy Industries ve Mitsubishi Corp Nikkei, projenin bu yıl bahar aylarında tamamlanmasının hedeflenmiş olduğunu ancak bu durumda yıl sonunda kadar gecikeceğini bildirdi.

Kırmızı Hat tamam
Ortadoğu'nun ilk raylı sistem projesi olarak bilinin Dubai Metrosu'nun ihalesi 2005 yılında yapılmış ve büyük bir çekişmeye neden olmuştu. Dünyanın bir kerede ihale edilen en büyük raylı sistem projesi olan Dubai Metrosu İhalesi, Almanya, Fransa ve Türkiye'yi ‘ihale savaşı'na sokmuştu. İhaleyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de yaptığı lobi çalışmaları sayesinde Yapı Merkezi A.Ş.'nin dahil olduğu Japon konsorsiyum kazanmıştı. 76 kilometrelik Dubai Metrosu başlangıçta 3.8 milyar dolara ihale edilmişti. Ancak daha sonra inşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte rakam 5.3 milyar dolara kadar çıkmıştı. İhalenin 1 milyar dolarlık bölümünü Yapı Merkezi üstlenmiş bu sayede Ortadoğu'da birçok Türk işçisine istihdam şansı doğmuştu. Türk inşaat şirketi Yapı Merkezi ile Japon ortakları Mitsubishi, Obayashi ve Kajima'nın oluşturduğu konsorsiyum, Dubai Metrosu'nun birinci aşaması olan Kırmızı Hat'tı tamamlayarak 9 Eylül 2009'da işletmeye açtı.
Yapımına 2005 yılının ağustos ayında başlanan 76 km. uzunluğundaki Dubai Metrosu'nda, Kırmızı ve Yeşil olarak tanımlanan iki hat üzerinde 10'u yeraltı, 35'i viyadükte olmak üzere toplam 45 istasyon, üç depo alanı ve tamir bakım atölyesi, üç ana trafo merkezi ve toplam 5 bin 700 araçlık katlı otoparklar bulunuyor.

Raylı sistemde iddialı
1965'te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu Dr. Ersin Arıoğlu tarafından kurulan Yapı Merkezi, son 25 yılda raylı sistemler ve metro inşaatlarına odaklandı. Kuruluş, Türkiye'deki raylı sistemlerin yüzde 50'sini gerçekleştirdi. Yapı Merkezi, İstanbul Hafif Metrosu'ndan  İzmir  Metrosu'na ve Eminönü-Zeytinburnu Tramvayı'na kadar pek çok projeye imza attı. Yapı Merkezi'nin 2 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
Aynı zamanda CHP Milletvekili olan Ersin Arıoğlu'nun, yurtiçi ve yurtdışında özellikle deprem mühendisliği, beton teknolojileri, toplu taşıma sistemleri ve inşaat metodları toplam kalite yönetimi, bilim merkezleri, konularında yayımlanan 70'in üzerinde makalesi bulunuyor.
Radikal


Geri Dön