24 / 04 / 2024

Dubai'li mücevher devi Damas, Zindanhan'ı satıyor

Dubai'li mücevher devi Damas, Zindanhan'ı satıyor

Dubaili mücevher devi Damas, geçen yıl 20 milyon dolara aldığı İstanbul Eminönü'ndeki Zindan Han'ı satışa çıkardı



Dubai merkezli mücevherat devi Damas, sahibi olduğu İstanbul Eminönü'ndeki ünlü Zindan Han'ı satışa çıkardı. İstanbul'un en gözde binalarından olan Zindan Han, geçen yıl karmaşık ortaklık yapısı çözülerek 20 milyon dolara Damas tarafından alınmıştı. Körfez bölgesindeki finansal sıkıntılardan nasibini alan Damas, şu an hem 1.08 milyar dolar civarındaki borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışıyor, hem de dünya genelinde sahibi olduğu bazı gayrimenkulleri satıyor.

Zindan Han'ın satışa çıktığını doğrulayan Damas'ın Türkiye ortağı Dilek Ertek, ünlü han için çeşitli taliplerle görüşmeler yapıldığını söyledi. Ertek, "Bu bina İstanbul'un en özel binalarından. 350 yıldır ticaret için kullanılıyor. Bölgede, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Sepetçiler Kasrı ile birlikte denize sıfır 3 binadan birisi. Tapu değeri 20 milyon dolar. Ancak bana göre değeri bunun çok üzerinde. İstanbul Avrupa Kültür Başkenti oldu. Burası da müze ve butik otel yapmaya çok uygun. Dileğim layıkıyla değerlendirecek birisine satılması" dedi.

Nuruosmaniye'deki binayı da sattı
20 ülkede 500 mağazayla Ortadoğu'nun en büyük mücevherat zinciri olan Damas, borçları konusunda aralarında BNP Paribas ve Barclays'in de yer aldığı 20 civarında bankayla anlaşma aşamasına geldi. Şirketin bu süreçte Avrupa'daki iştirakini tasfiye edeceği, Ortadoğu ve Afrika'daki bazı gayrimenkullerini satacağı ve Türkiye'deki yatırımı Zindan Han'ı da elden çıkarmayı düşündüğü belirtiliyor.

Türkiye'ye 2005 yılında giren Damas, geçen yıl Eminönü'ndeki Zindan Han'ı almıştı. Bir dönem tüm iş dünyası ve İTO'nun da ilgisini çeken han 350 yıllık geçmişiyle İstanbul'un simgelerinden. Damas'ın, 2012'ye kadar kiralama hakkı Lapis Holding'e ait olan Zindan Han'ın bir kısmını müze olarak kullanması bekleniyordu. Damas, mücevher satış mağazası olarak kullanmak üzere Nuruosmaniye'de aldığı binayı da sattı.

Serkan Arman/Milliyet

 


Geri Dön