26 / 04 / 2024

Dündar Yetişener: Evde en büyük sorun kalite!

Dündar Yetişener: Evde en büyük sorun kalite!

İNŞAAT Malzemesi Sanayicileri Derneği ( İMSAD ) tarafından "6. Uluslararası İnşaatta Kalitesi Zirvesi" düzenlendi. Zirvede inşaat sektöründeki kaliteli sorunu masaya yatırıldı...



İNŞAAT Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından "6. Uluslararası İnşaatta Kalitesi Zirvesi" düzenlendi. Zirvede inşaat sektöründeki kaliteli sorunu masaya yatırıldı. Türkiye'de malzeme, işçilik ve mevzuat anlamında kalite sorunu yaşandığını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakam, İdris Güllüce, bakanlık olarak bu konuta denetim ve kontrolleri arttırdıklarını söyledi. Türk inşaat malzemecilerinin ihracat alanında dünyada ük 5'e girdiğini belirten İMSAD Başkanı Dündar Yetişener ise, "Benim ürünümü Amerikalı alıyor, İkitelli'deki müteahhit almıyor. Ucuz ürün seçiliyor, sonra olan son tüketiciye oluyor. Ayşe teyze yeni aldığı evine girince borulardan gelen seslerle yaşıyor. Türkiye'de o sesin duyulmayacağı, kaliteli üretim var" dedi. 


MALZEME DENETİMİ ARTTI 

Geçtiğimiz haftalarda kalitesiz demir kullanım konusunda aldıkları şikayetle denetimlere başladıklarını belirten Bakan Güllüce, "Bakanlık olarak inşaat malzemeleri denetimine ciddi enerji harcıyoruz" dedi. 

Mevzuat sorunu nedeniyle inşaat sektöründe ucuz iş yapanların ön plana çıktığını belirten Güllüce şunları söyledi: "Mesela bir işi 10 liraya yapan ve 11 liraya yapan var. 10 liraya yapanm diyen kaliteden ödün verecek. Ama biz işi 11 lira yapana veremiyoruz. Bu durumu onaylamıyorum ama mecburuz." Zirveyi katüan İstanbul Ticaret Odası Başkam İbrahim Çağlar da kalite vurgusu yaptı. Çağlar," Dünyanın en iyi inşaat malzemelerini biz yapıyoruz. Ama üretmek yetmiyor. Müteahhitlerin işlerinde bunu öne çıkarmaları kaliteli üretime katkı sağlar" dedi. Pazarda yaşanan kalite sorununu mevzuat ve yönetmelikten kaynaklandığını belirten Yetişener ise merpen altı üretime dikkat çekti. İşini doğru yapan sanayicüerin zorlandığını belirten Yetişener, "Doğru iş yapan tüm kalemlerde gerekli harcamayı yapıyor ve maliyetleri tam gösteriyor. Böylece rekabet gücü azalıyor" dedi. Maliyet hesabı yapan müteahhitlerin kalitesiz ürüne yöneldiğini belirten Yetişener, "Türk ürünleri 130 ülkeye gönderiliyor. Demek ki işimizi doğru yapıyoruz. Ama iç pazarda bazı müteahhitler 5-10 kuruş fark için kalitesizi seçiyor" dedi. Tek tip bina yönetmeliği olmamasını eleştiren Yetişener, firmaların ucuz maliyetli olanı seçerek yoluna devam ettiğini söyledi. 


Hedef yurtdışı 

ÖNCEKİ gün GYODER zirvesinde müteahhitlere yurtdışına açılın çağrısında bulunan Bakan İdris Güllüce inşaat malzemeleri üreticileri de aynı çağrıyı yaptı. Dündar Yetişener ise "Gelin müteahhidi, müşaviri, inşaatçısı bir olup, birlikte yeni bir güç oluşturup dışarıya gidelim. 

Kara Kıta'da büyük bir potansiyel var" dedi. 


ÇED değişikliği 

AB'ye uyum için ÇEVRE mevzuatında çok sık değişiklik yapıldığını belirten İdris Güllüce, "ÇED kalktı, ormanlar katlediliyor yorumu doğru değil. Birilerinin gazetesi var diye de, siyanür akan yerlere istediğimiz zaman ruhsat vereceğiz diye bir şey yok. Bu AB'ye uyumun yüzde 99 olmasını sağlamak amacıyla çıkartılan bir yönetmelik" dedi. Bakan İdris Güllüce'ye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener tarafından plaket verildi. Bakan, plaket A yerine şehircilik ve m mimarlık kitapları hediye edilmesini önerdi.


Gülistan ALAGÖZ-Hürriyet


Geri Dön