24 / 04 / 2024

Dünya Bankası: Konut kredilerini izlemeye alın!

Dünya Bankası: Konut kredilerini izlemeye alın!

BDDKnın hızla artan ihtiyaç kredilerini frenlemek için aldığı zorunlu karşılıkları artırma kararına Dünya Bankasından destek geldi. Arcak Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, kapsam dışı bırakılan mortgage ve otomobil kredilerinin izlenmeye alınması gerektiği



BDDKnın hızla artan ihtiyaç kredilerini frenlemek için aldığı zorunlu karşılıkları artırma kararına Dünya Bankasından destek geldi. Arcak Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, şu anda kapsam dışı bırakılan mortgage ve otomobil kredilerinin de zaman içinde izlenmeye alınması gerektiğini söyledi.DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, kredi talebini kısmak amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından ihtiyaç kredilerine yönelik alınan tedbirleri olumlu karşıladıklarını belirtirken, zaman içinde mortgage ve otomobil kredilerinin de zaman içinde izlenmeye alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Devamlılığı önemli
Dünya Bankası tarafından hazırlanan Küresel Kalkınma Perspektifleri 2011, Çok Kutupluluk: Yeni Küresel Ekonomi raporunun sunumu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfında (TEPAV) tanıtılırken konuşan Ulrich Zachau, şu değerlendirmeyi yaptı: Dünya Bankası olarak BDDKnın aldığı tedbirleri memnuniyetle karşıladığımızı belirtmemiz gerekiyor. BDDKnın bu tedbirleri izlemeye devam etmesi çok önemli. Mortgage ve otomobil kredileri kapsam dışı bırakıldı. Zaman içinde bunların da izlenmesi gerekiyor. Karar alıcıların parasal politikaları ve mali politikaları devam ettirmesi de önemli. Türkiyede kısa vadeli konular bunlar.
İstihdam stratejisi

Türkiye açısından uzun vadeli konulara bakıldığı zaman istihdamın Türkiye için önemli bir zorluk alanı olmaya devam edeceğini kaydeden Zachau, Dünya Bankası olarak Türk hükümetinin yeni istihdam stratejisini memnuniyetle karşıladıklarını ve bu stratejinin uygulanmasını beklediklerini bildirdi. Zachau, Ticaret Kanununun orta vadede uygulanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. Toplantı sonrası Reutersın sorularını yanıtlayan Zachau, mevcut rakamlarla 2011 yılı büyümesini yüzde 6-7 arasında beklediklerini belirtti. Zachau, cari açık için ise Finanse edilebildiği sürece riski sınırlıdır, şimdiye kadar kolaylıkla finanse edildi dedi.

Başarılı bir ekonomi
Dünya Bankasının hazırladığı raporla, küresel kalkınmanın geleceğine yeni bir bakış açısı ile kısa ve uzun vadeli perspektif çerçevesi çizdiklerini belirten Zachau, Türkiyeye bakacak olursak kriz sonrasında yüksek bir büyüme ile güçlü ve başarılı bir ekonomi var karşımızda diye konuştu. 

5 ülke ileri ekonomi seviyesine ulaşacak

DÜNYA Bankası raporuna göre, 2025 yılında Brezilya, Hindistan, Endonezya, Kore ve Rusya gibi önde gelen yükselen ekonomilerin küresel büyüme kutupları olarak Çinin ileri ekonomiler seviyesine ulaşması olası. Rapora göre, küresel büyüme dengesi gelişmekte olan ülkelerden yükselen ekonomilere doğru kayarken yeni bir küresel ekonomik düzen ortaya çıkıyor. Yükselen piyasaların çok uluslu şirketleri, küresel yatırım akışlarının giderek daha önemli hale gelen kaynakları ve etmenleri haline gelecek.

2025te Türkiye 15 küresel kutuptan biri haline gelecek

DÜNYA Bankası Yükselen Küresel Eğilimler Grup Yöneticisi Mansoor Dailami, 2025 yılına gelindiğinde Türkiyenin 15 küresel kutuptan biri olacağını ve diğer ülkeleri etkileme anlamında rol üstleneceğini bildirdi. 2011 yılında da Türkiyede önemli bir büyüme rakamının yakalanacağının öngörüldüğünü anlatan Dailami, Türkiyede yatırım rasyosu konusunda biraz düşük bir oranın söz konusu olduğunu, bunun yüzde 20ler oranlarına getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Fazla rahatlığa kapılmak Türkiye için riskli olur

DÜNYA Bankası Türkiye Baş Ekonomisti Marina Wes, Türkiyede kısa ve orta vadede ciddi bir performans bulunduğunu, 2011 yılında da güçlü bir büyüme beklediklerini söyledi. Fakat bu çok iyi gidişin karşısında çok fazla rahatlığa kapılmanın risk getirebileceğine dikkat çeken Wes, 2011 başında cari işlemler açığı rekor bir orana çıkmış durumda. Yüksek petrol fiyatları, hızlı kredi büyümesi cari açığa olumsuz etki yapıyor. Cari açık kısa vadeli sermaye girişleriyle finanse ediliyor. Cari işlemler açığı şu anda Türkiyede gördüğümüz en kırılgan noktalardan biri dedi.

Hürriyet


Geri Dön