27 / 04 / 2024

Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!

Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!

Milyar dolarlık yatırım maliyetleri, kilometrekareleri aşan alanlar, teknoloji ve estetikle birleştirilen mimari tasarımlar… Tüm bunlar dünyanın farklı noktalarında hayat verilen inşaat projelerinin özellikleri. İşte o projeler…



Dünya üzerinde çeşitli lokasyonlara dağılmış büyük inşaat projeleri bulunuyor. Bu projelerden bazıları konumuyla fark yaratırken, bazıları yükseklikleri bazıları da tasarımı ve sunacağı hizmetlerle adından söz ettiriyor. Abu Dabi’den Moskova'ya, Azerbaycan’dan Cidde'ye kadar bu devasa inşaat projelerine rastlamak mümkün. İlerleyen yıllarda faaliyete geçecek olan inşa aşamasındaki dünya projeleri şunlar:  


Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!


Dünyanın en büyük tema parkı 2014’te kapılarını açıyor 

Tamamlandığında dünya üzerinde bulunan en büyük tema park olma ünvanını da kazanacak olan Dubailand, büyük inşaat projelerinden sadece biri. Dubai’de yükseltilen proje 2014 yılında kapılarını açacak. Eğlencenin yanı sıra birçok hizmetinde sunulacağı proje kapsamında spor akademilerinin yanı sıra alışveriş merkezleri, oteller, kültür-sanat alanları ve 6 farklı tema park olacak. 


Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!


Cidde’de devasa yükseklik: Kraliyet Kulesi 

Suudi Arabistan Cidde’de inşa edilen ‘Kraliyet Kulesi’ ise bittiğinde yüksekliğiyle göz dolduracak dünya projelerinden. Suudi şirket Kingdom Holding tarafından 20 milyar dolar maliyetle hayata geçirilen proje ‘Kraliyet Şehri’ projesi dahilinde yapılıyor. 

2014 yılında tamamlanacak dünya projeleri arasında olan Kraliyet Kulesi, inşası bittiğinde 1000 metrelik yüksekliğe sahip olacak. Bu devasa yapı, Kraliyet Şehri projesinin de merkezi olacak. 


Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!


Eskinin balıkçı köyü, Ortadoğu’nun en büyük sanayi kenti oldu 

Mevcut yatırımlarla hali hazırda Ortadoğu’nun en büyük sanayi kenti olan Jubail şehrinde, Jubail Sanayi 2 projesi hayata geçiriliyor. Bu sayede mevcut altyapı iki kat büyüklüğüne çıkarılarak genişletilecek. Kente yapılan 2. büyük yatırım olan proje 3.8 milyar dolar bedele sahip.


Fars Körfezi kıyısında konumlanmış bir şehir olan Jubail, geçmişinde balıkçı köyü idi. Günümüzde ise büyük bir sanayi kenti haline getirilen bölgede yapılan Jubail Sanayi 2 projesi yaklaşık 6 bin 200 hektarlık bir alanı kapsıyor. Proje dahilinde geliştirilecek Jubail Sanayi Parkı’na 2026 yılına kadar birçok yerleşim birimi de eklenecek. 


Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!


Saadiyat Adası’na projeler 2020’de bitecek 

Basra Körfezi’nin kıyısına yerleşmiş ve petrol zengini olmasıyla tanınan Abu Dabi’nin Saadiyat Adası bölgesinde birbirinden farklı alanlarda hizmet verecek projeler yükseltiliyor. Otellerden kültür merkezlerine, villalardan marinaya kadar birçok projenin yapıldığı Saadiyat Adası’ndaki tüm bu projelerin bitiş tarihi ise 2020.   


Proje kapsamında inşa edilen yapılanmalardan biri Saadiyat Marinası. Bittiğinde 1000’in üzerinde yat marinaya yanaşacak. 


Projenin bir diğer ayağı da Saadiyat Sahili. Burada konutlar, dükkanlar, beş yıldızlı bir otel, kafe ve restoranlar yapılıyor.  


Saadiyat Kültür Bölgesi ise proje kapsamında yapılan bir başka etap. 5 ayrı kültür merkezinin inşa edildiği alanda bunun yanı sıra özel villalar, yeşil alanlar ve 7 yıldızlı bir otel yükseltiliyor. 


Saadiyat Göletleri adı verilen etapta da lüks konseptinde sahil evleri inşa ediliyor. 


 Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!


Türkler’den Moskova’ya 400 milyon dolarlık yatırım 

Türkiye’deki inşaat firmaları arasında yer alan ve yurtdışına yaptığı yatırımlarla dikkatleri üstüne çeken Ant Yapı, Moskova’daki projelerine hız kesmeden devam ediyor. Bölgede inşa ettiği iki gökdelenin ardından firma yeni projesiyle kendi yükseklik rekorunu da kırmaya hazırlanıyor. Şirketin yeni projesine verdiği isim; Plot-16 ve yüksek hedefi de 330 metre. İnşasına başlanan projenin bitiş tarihi ise 2014. 


Moskova’da yükseltilen Plot – 16, 400 milyon dolar yatırım değerinde. İki etap halinde yapılan projenin ilk etabını ofis ve rezidans kuleleri oluşturuyor. 


Dünya üzerindeki dev inşaat projeleri!


‘Hazar Adaları’ projesine Formula 1 pisti yapılıyor 

Azerbaycan 100 milyar dolar yatırım değerine sahip olan büyük projesini 19 yerleşim alanından oluşturuyor. Hazar sahilinde konumlandırılan projenin ismi, Khazar Islands yani Hazar Adaları. Denizin doldurulmasıyla can bulacak proje 42 farklı ada üzerinde yapılıyor. 


2023 yılında bitirilecek proje dahilinde alışveriş merkezleri, hastaneler, havaalanı, üniversite, okullar, gökdelen ve hatta Formula 1 yarış pisti inşa ediliyor.  


Bu dev projenin kapsamında dünyanın en yüksek gökdeleni de hayat bulacak. Bu yıl sonu itibariyle inşasına başlanacak gökdelen tamamlandığında 1050 metrelik yüksekliğe sahip olacak ve bu yükseklikle Burj Halife’nin tacını da elinden almış olacak. Gökdelen inşaatı 2019 yılında bitirilecek. 


Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön