26 / 04 / 2024

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

Dünya üzerinde yıllar önce inşa edilmiş birçok esrarengiz bina bulunuyor. İşte en gizemli yapılar ve gizemlerinin nedenleri...



Dünyanın en esrarengiz binaları sizler için araştırıldı. Kaç yılında inşa edildiği bilinmeyen çoğu yapı birçok sırlarla dolu olabiliyor. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, işte esrarengiz bir şekilde insanlar tarafından terk edilmiş yerler...

1- Renwick Hastanesi, Roosevelt Island, New York

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

Bu terkedilmiş çiçek hastalığı hastanesi, granit kaplamaları, bindirmeli parapetleri, mansard çatısı ile Gotham'ın korkunç geçmişini hatırlatıyor. Yüz yataklı hastane, 2013 yılında 4,5 milyon dolara restore edilmiş.

 

2- Loretto Şapeli, Santa Fe, New Mexico 

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

Gotik dönem kilisesinin spiral merpenleri zemin katı merkezi bir taşıyıcı olmadan çatı katına bağlıyor, metal yerine ahşap çiviler kullanılan merpen 1878 yılında yapılmış. 

 

3- Kolmanskop Diamond Camp, Skeleton Coast, Namibia

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

Namibia'da bulunan Elmas Kıyısı, Portekizler tarafından "cehennemin kapıları" olarak isimlendirilirken yerliler ise bu bölgeyi, "tanrının kızgınken yaptığı alan" olarak adlandırıyor. Kıyı "iskelet" adını, balina endüstrisi nedeniyle yapılan balina avlarının iskeletlerinin tüm kıyıyı kaplamış olmasından dolayı alıyor.

 

4- Skara Brae, Orkney Islands, İskoçya 

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

Bu devasa ve gizemli Skaill Sahilleri'nde yer alan Orcadian Köyü Mısır piramitlerinden daha eski bir tarihe sahip. Skara Brae'deki binalar hala iyi bir durumda kalabilmişler. Arkeologlar burada en son yaşayanların neden ayrıldıklarını bilmiyolar.

 

5- Woodchester Mansion, Cotswolds, İngiltere

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

19. yy'a ait taştan yapılmış kule, inşaatı sırasında, Katolik sahibi ölünce, 1873'te terkedilmiş. Cadılar bayramı veya doğa üstü bir gece için çok uygun olan ev tenha ve derin bir vadidin ortasında bulunuyor.

 

6- Yaxchilán, Chiapas, Meksika 

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

4. yy'dan kaldığı düşünülen Guatemala sınırındaki yapı 9. yy'da esrarengiz biçimde terkedilmiş.  Kireç taşından yapılmış binanın cephesindeki "Ay kafatası'"işlemeli, hükümdarlara ithaf edilmiş, alçıdan yapılmış dekoratif paneller binayı süslü kılıyor. 

 

7- Rubjerg Knude Feneri, Hjørring, Danimarka

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

1900 yıllarında inşa edilmiş bu gözcü kulesi kumun onu yutmaya başlamasıyla 1968'de terkedilmiş. 75 metre uzunluğa sahip yapı 10 yıl içinde tamamen kumun altında kalacak.

 

8- Coral Castle, Homestead, Florida 

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

1100 tonluk kireçtaşı kayalarından yapılmış bu yapıyı Edward Leedskalnin adında genç ve bekar bir adam tarafından, düğününden bir gece önce onu terk eden aşkı için yaptırmış. 

 

9- National Library, Kalküta, Hindistan 

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

2010 yılında, penceresi, kapısı ve girişi olmayan saklı bir oda olduğu belirtilen bu yapıya yüzyıllardır kimse girememiş. Odanın ne bir işkence odası, ne bir hazine odası ne de bir mezar olmadığı anlaşıldı. 

 

10- Newport Kulesi, Newport, Rhode Island

 

Dünyadaki en gizemli 10 yapı!

 

Newport'un Touro Park'ının çevresinde yüzyıllar önce inşa edilen bu yapı gizemini hala koruyor. 28 metre uzunluğunda ve 500 yaşında olduğu tahmin edilen yapı dünyadaki diğer eş değer örnekleriyle kıyaslanırsa, 5.000 yıllık Stonehenge'de dahil olmak üzere, ilginç şekilde konumlanmış ve mükemmel hizalanmış. 


Geri Dön