19 / 04 / 2024

Dünyanın ışık virtüözleri İstanbul 'da buluştu

Dünyanın ışık virtüözleri İstanbul 'da buluştu

PLD Türkiye (Professional Lighting Design Türkiye) Dergisi tarafından düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından mimar, aydınlatma tasarımcılarını İstanbul'da buluşturan ALD İstanbul gerçekleştirildi



PLD Türkiye (Professional Lighting Design Türkiye) Dergisi tarafından ilki 25 Ekim 2010"da Harbiye Askeri Müzesi"nde gerçekleşen ALD İstanbul, ışık konusunda uluslararası başarılı çalışmaları ile dikkat çeken dünyanın dört bir tarafından mimar ve aydınlatma tasarımcılarını İstanbul"da buluşturdu.

İstanbul, ilki 25 Ekim 2010"da gerçekleşen aydınlatma tasarımı konulu uluslararası bir konferansa ev sahipliği yaptı. ALD İstanbul (Architectural Lighting Day İstanbul) yapı sektöründeki ışık ve   aydınlatma ile ilgili sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için mimari aydınlatma profesyonellerini   (mimar, iç mimar, elektrik mühendisi, işveren, kamu yetkilisi vb.) bir araya getirdi. Ancak daha da önemlisi ALD İstanbul, konunun önemli uzmanlarını Türkiye"ye getirerek yeni trend ve teknolojilerin de takip edilmesine katkı sağladı.

Konferansa,   uluslararası alanda başarılı çalışmaları ile dikkatleri çeken dünyanın dört bir yanından on üç mimar ve aydınlatma tasarımcısı katıldı. Kuapat Yantrasat ve Simone Giostra"nın anahtar konuşmacılar arasında olduğu ALD İstanbul"da, Douglas James, Emrah Baki Ulaş, Francesco Iannonne, Giovanni Traverso, Glenn Shrum, Kai Piippo, Paul Traynor, Sharon Stammers, Martin Lupton, Tai-Wei Lin, Keith Bradshaw da ilginç sunumlarıyla katılımcılarla buluştu.

Açılışta bir konuşma yapan PLD Türkiye Editörü ve PLDA Türkiye Temsilcisi Emre Güneş, 'Aydınlatma tasarımı önemlidir". Bu cümleyi beyinlere kazımak için yola çıktık diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:   œBeş buçuk senelik yolculuğun geldiği bugün, bir milat.   ALD İstanbul, aydınlatma tasarımının insan hayatına, mimari projeye, sağlığımıza, psikolojimize ve yaşam kalitemize kattıklarını göstermek ve yeni işbirliği imkanlarını tartışmak için bir platform. Işığa gönül vermiş, aydınlatma tasarımı mesleğine inanan insanlar olarak ALD İstanbul'a katıldığınız için teşekkür ederim. Umarım bugün bir arada olan bizler, her iki senede bir daha kalabalıklaşarak, yeni bir dönemin ve yeni bir mesleğin öncüleri olacağız  diyerek sözlerini bitirdi.

˜Işığa adanmış bir gün-ALD İstanbul" sunumlar dışında da zengin bir içerik sundu. Konferansta,   iç ve dış aydınlatma konulu iki paralel oturum ile aydınlatma tasarımı ve algılanmasındaki kültür farklarından yola çıkarak ışığın kullanımını konu alan ˜Aydınlatma Tasarımı ve Kültür" konulu ˜Pecha Kucha Gecesi"* de yer aldı. Bu gecede farklı kıta ve kültürlerden gelen aydınlatma tasarımcıları tecrübelerini 20 saniyex20 slayt ile katılımcılarla paylaştılar.  
Türk aydınlatma tasarımcıları tarafından tasarlanan ˜Oyun alanı" konseptli dış aydınlatma enstalasyonu takip etti. Gecenin sonunda tüm katılımcılar ALD İstanbul kapsamında şžairler Sofası Parkı"nda gerçekleştirilen aydınlatma enstalasyonunu ziyaret etti.

Yalnız şairler ışıkla hayat buldu
ALD İstanbul   etkinliği kapsamında ilginç bir de aydınlatma   gösterisi gerçekleştirildi. Akaretler"de yer alan şžairler Sofası Parkı "ndaki Melih Cevdet Anday, Sabahattin Ku dret Aksal,   Behçet Necatigil, Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat, Özdemir Asaf, şžair Nigar , Neyzen Tevfik ve Cahit   Sıtkı Tarancı Necati Cumalı"nın heykelleri 15-26 Ekim tarihleri arasında ışıkla hayat buldu. şžehrin merkezinde geceleri karanlığa bürünen park, ALD İstanbul etkinliği çerçevesinde dört bağımsız aydınlatma tasarımı ofisinin tasarımcıları tarafından aydınlatıldı.
*Pecha Kucha   içeriğini kısa sürede ve etkin bir şekilde bir topluluğa sunmayı amaçlayan bir sunuş tarzıdır. Sunuş yapan kişi her biri 20 saniye süren 20 görseli toplam 6 dakika 40 saniye içinde göstererek sunuşunu tamamlar.

Daha fazla bilgi için: Kültür Sanat Ajansı / Ayşe Dural 0532 566 71 24

Milliyet Emlak


Geri Dön