29 / 03 / 2024

Duvar kağıtları pazarı 52 milyon TL'ye ulaşacak!

Duvar kağıtları pazarı 52 milyon TL'ye ulaşacak!

Evlerde eskiden sadece duvarları süsleyen duvar kağıtları artık evlerin çok farklı yerleri için, değişik dekorasyonlar için de kullanılabiliyor. Sektör 2009 yılı sonunda 40 milyon TL'lik büyüklüğe ulaşırken bu sene yüzde 30'luk büyüme 50 milyon TL'yi geçm



 EVLERDE eskiden sadece duvarları süsleyen duvar kağıtları artık evlerin çok farklı yerleri için, değişik dekorasyonlar için de kullanılabiliyor. Sektör 2009 yılı sonunda 40 milyon TL'lik büyüklüğe ulaşırken bu sene yüzde 30'luk büyüme 50 milyon TL'yi geçmesi bekleniyor. Bunda da trend haline gelen rulosu 60 Euro'dan başlayan ve 450 Euro'ya kadar çıkan ürünler etkili oluyor.

Evlerde eskiden sadece duvarları süsleyen duvar kağıtları artık evlerin çok farklı yerleri için, değişik dekorasyonlar için de kullanılabiliyor. Duvar kağıtlarıyla gardroplardan mutfak dolaplarına ve kutu yüzeylerine kadar bir çok alan kaplanabilmesi sektörün 2009 yılı sonunda 40 milyon TL'ye çıkmasını sağladı. Bunun yüzde 60'ını Alman menşeili duvar kağıtları oluştururken, pazarın yıl sonunda yüzde 30'luk büyüme ile 52 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor. Bunda da tüketicilerin evlerini tek tip renge boyamak yerine son dönemde trend haline gelen birbirinden ilginç duvar kağıtlarım tercih etmeleri oluyor. Pazardan en büyük payı Uzakdoğu, İtalya, Belçika, Amerika, Fransa ve İngiltere menşeli duvar kağıdı üreticileri paylaşıyor.

20 firma 100 marka

Türkiye'de 15 civarında duvar kağıdı ithalatçısı bulunuyor. Ortalama olarak Türkiye'de 100 adet yabancı duvar kağıdı markası bulunurken, 3-4 adet yerli üretici de rekabete katılıyor. Dreamsvrall, Hanna Home, Hometeks, Lot, Chelsea ve Damask sektörde öne çıkan firmalar olurken, Casadeco, Casadeco Fabrics, Texdecor, York, Decori&Decori, Esedra, Lusso, Tekko, Arlin, Coordonne, Desima, Giardini, James Brindley, Papermoon, Zuber gibi ünlü markaların ithalatmı gerçekleştiriyorlar.
 
Pazardaki yüksek talebin firma ¬ların iştahını kabarttığım söyleyen Dreamsvrall Duvar Kağıtları Firma Yetkilisi Hande İlkbay, 'Sektörde rekabet her geçen gün artıyor. Bunun da sebebi sektörün altın çağım yaşaması. Firmalar her tür duvar kağıdı ve duvar kaplaması alternatifleri içeren kapsamlı kolek siyonlar sunuyor. Hatta artık doğal malzemeden üretilen yüzde 100 el yapımı özel duvar kaplamaları da bulunabiliyor.'

Konut da kağıda yöneliyor

DUVAR kağıtlarının dekorasyonun tamamlayıcı unsuru olarak son kullanıcıya çok geniş bir ürün yelpazesi sunması, gelişen teknolojiyle beraber su ve leke tutmayan, mutfak ve banyo gibi ıslak hacimlerde bile kulla ¬nılabilen, yıkanabilen, boyanabilen özellikte koleksiyonların üretilmesi son yıllarda özel ¬likle lüks konutlarda duvar kağıdı kullanı ¬mım hızla yaygınlaştırdı. Duvar kağıtları özellikle işyeri, otel, hastane, okul ve toplu konut gibi farklı taahhüt projelerinde de sıklıkla tercih edil ¬meye başlandı. Son 7-8 yıldır her yıl yüzde 30 büyüyen duvar kağıdı sektörüne yeni konut projeleri de ivme kazandırıyor.
Hürriyet
 


Geri Dön