18 / 04 / 2024

Düzce'de 16 bin bina yeniden inşa edildi!

Düzce'de 16 bin bina yeniden inşa edildi!

Yıkılan yeniden ayakta 1999 depreminde binalarının yüzde 60'i kullanılamaz hale gelen ve altyapısı çöken Düzce, yapılan teşviklerle ve değişen imar planları sayesinde yaralarını sardı.



DEPREMİN değil çarpık ve bilinçsiz yapılaşmanın öldürdüğünü dile getiren Başkan Keleş, "insanlar, depremden önce birtakım tasarruf hesaplarıyla adeta kendilerine mezar hazırlamışlar. Artık yapılaşma şartları, çok daha güçlü. Kullanılan malzeme, daha iyi. Ancak her şekilde depreme hazır olmak lazım" dedi. 


'Depreme karşı yer tespiti' 

İMAR planlarından başlayarak yerleşim yerlerinin tespitinde, yapı denetiminde önemli değişiklikler yapıldığına işaret eden Vali Fidan, yeni bir yapı denetim sistemi getirildiğini, kamuda da önemli değişiklikler yaşandığını vurguladı. Fidan, "İlimizde depreme dayanıklı yer tespiti yapıldı. Kalıcı konutlar bölgesi, depreme dayanıklı yerleşim yeri olarak inşa edildi. Şu an 35- 40 bin vatandaşımız, orada barınıyor" diye konuştu. 


'DERSİMİZİ ALDIK' 

16 yıl önce, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleriyle sarsılan, binalarının yüzde 60'ı kullanılamaz hale gelen ve altyapısı çöken Düzce, yaralarını sardı. Düzce Valisi Ali Fidan, 12 Kasım 1999 Marmara depreminin ülkenin yaşadığı büyük depremlerden olduğunu söyledi. Marmara depreminden üç ay sonra yaşanan 12 Kasım depreminde de 980 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 3836 kişinin de yaralandığını anımsatan Vali Fidan, "Dersimizi aldık ve büyük değişiklikler oldu" dedi. Depremin izlerinin silinmesi ve hasarların bir an önce giderilmesi için çalışıldığına dikkati çeken Fidan, 16 binin üzerinde konutun Düzce'ye kazandırıldığını aktardı. 


'ŞEHİR YERLE BİR OLDU' 

TEŞVİK bölgesi olmasıyla sanayi kuruluşlarının Düzce'de önemli bir istihdam sağladığını anlatan Fidan, "Teşvikler, deprem yaralarının sarılması ve ilin daha ileriye gitmesinde önemli rol oynuyor" dedi. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de depremlerde kentin adeta yerle bir olduğunu ifade etti. Binaların yaklaşık yüzde 60'ınm kullanılamaz hale geldiğini belirten Başkan Keleş, "Şehrin bütün altyapısı çöktü. Kamu kuruşları da olmak üzere bütün binalarımız, hemen hemen yok oldu. Düzce'de ciddi bir şehir düzeni kayboldu. Depremin ardından yeni bir Düzce kuruldu. Nüfusun yaklaşık yüzde 50'si oraya taşındı" diye konuştu. 


Milliyet Doğu-Marmara


Geri Dön