16 / 04 / 2024

e-beyanname nasıl hazırlanır?

e-beyanname nasıl hazırlanır?

Kira geliri elde edenler, geliştirilen sistemle beyannamelerini vergi dairelerine gitmeden de hazırlayabiliyor. Elektronik ortamda hazırlanan beyannameler kolaylık sağlıyor. İşte 6 adımda sistem hakkında bilmeniz gerekenler...



Konut ve işyerlerinden kira geliri elde eden mükellefler, beyannamelerini kendileri verebilecekleri gibi, isterlerse Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından geliştirilen Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de doldurabilir.


2012'de hayata geçirilen sistem; hızlı, ekonomik ve güvenilir olması ile mükelleflere kolaylık sağlıyor.

Sistem; kira geliri elde eden mükelleflerin tapu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, banka, PTT, TOKİ, inşaat, sigorta, elektrik, su ve doğalgaz şirketleri gibi kurumlardan alınan bilgileri kullanılarak beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı'nca önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistem.


Beyannamenizi kontrol ettikten sonra; eksiklik ve yanlışlıkların bulunması halinde düzeltip onaylamanız üzerine, beyanınız elektronik olarak alınacak ve beyan ettiğiniz vergi otomatik hesaplanıp adınıza tahakkuk ettirilecektir. İşte 6 adımda sistem hakkında bilmeniz gerekenler... 


Sisteme nasıl ulaşırım? 

Sisteme erişim ve uygulama hakkında daha detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.


Nasıl giriş yapabilirim? 

İnternet Vergi Dairesi şifreniz ile (Şifreniz yoksa vergi dairesine kimliğinizle başvurarak birkaç dakika içinde bu şifreyi ücretsiz alabilirsiniz.) ya da www.gib.gov.tr internet adresine girdikten sonra, vergi dairesine gitmenize gerek kalmaksızın, size özel hazırlanmış güvenlik sorularını cevaplamak suretiyle sisteme girebilirsiniz. 


Sistemi kullanarak beyannamemi ne zaman vermeliyim? 

1-25 Mart tarihleri arasında sistem üzerinden beyannamenizi verebilirsiniz. 


Vergi dairesine gitmeme gerek var mı? 

Bu sistemi kullanarak internet üzerinden beyannamenizi onaylayıp göndermeniz halinde tekrar vergi dairesine gitmenize gerek bulunmamakta. 


Gönderdiğim beyannamede hata yaptığımı fark ettim. Nasıl düzeltebilirim?

Onaylayıp gönderdiğiniz beyannamede sonradan bir hata yaptığınızı fark ettiğinizde, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermeniz mümkün. 


Bu sistemi kullanmak zorunlu mu? 

Hayır, yok. Ancak sistemi kullanarak beyanname vermek daha hızlı, daha kolay ve tamamen masrafsız.

Beyanname ayrıca, vergi dairesine giderek elden veya beyanname düzenleme programını kullanarak da verilebilir.


KARTLA ÖDEME MÜJDESİ

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, mükelleflere bu yıldan itibaren vergilerini kredi kartı ile de ödeyebileceklerinin müjdesi verdi. Kira verginizi aşağıdaki ödeme kanallarından birisini kullanarak yapabilirsiniz: 

 İnternet bankacılığı, 

 Kredi kartı, 

 ATM'ler (Bankamatik), 

 Anlaşmalı bankalar, 

 Vergi daireleri vezneleri.


3.3 MİLYAR TL VERDİK

Maliye Bakanlığı verilerine göre; sistemin kullanılmaya başlanması ile beyanname veren mükellef sayısı 2014'te yüzde 50 artarak 1.3 milyona, beyan edilen kira geliri ise yüzde 69 artarak 23.2 milyar TL'ye ulaştı. Beyan edilen gayrimenkul sayısı yüzde 49 artışla 2.8 milyona yükselirken, hesaplanan vergi de yüzde 67 artışla 2014 yılında 3.3 milyar TL olarak gerçekleşti.


E-BEYANNAME İLE '0' MASRAF

SİSTEMİN faydaları şöyle: 

*Vergi dairesine gitmeden internetin olduğu her yerde, kendi kendinize beyanname vermenizi sağlar. 

* Hata yapmanızı önler. 6 Kağıda göre daha kolay ve hızlıdır. 

*Karmaşık vergi hesaplamalarını sizin yerinize yapar. 

*Kullanıcı dostu ekranları ile size yol gösterir. 

*Daha az kağıt israfı sağlar, daha çok çevre dostudur. 

*Kişisel bilgilerinizin güvenliğini yüksek düzeyde sağlar. 

*7/24 hizmet verir. 

*Tamamen masrafsızdır. 

*Beyannamenize her zaman ulaşma imkanı sağlar; ayrıca isterseniz beyannamenizi kağıt ortamına da aktarabilirsiniz.


Takvim


Geri Dön