26 / 04 / 2024

E-Mak, asfalt geri dönüşüm teknolojisi geliştirdi!

E-Mak, asfalt geri dönüşüm teknolojisi geliştirdi!

Ratech adı verilen yeni sistemle hurda asfalt yavaş yavaş ısıtılarak belli işlemlerden geçiriliyor. Bu sayede eski asfaltın tümü tekrar yüksek kalitede kullanılabilir hale geliyor



Türk şirketleri artık kendi teknolojileriyle de dünya arenasında boy göstermeye başladı. Bursa merkezli Simge Group'un asfalt tesisleri şirketi E-Mak'ın geliştirdiği asfalt geri dönüşüm sistemi, 13-15 Haziran 2012 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek Avrupa Asfalt Kongresi'nde dünyaya tanıtımı yapılacak 8 yeni teknolojiden biri olarak seçildi. Dört yılda bir, farklı bir ülkede düzenlenen kongre, asfalt konusunda tek otorite konumunda. Burada tanıtılan yenilikler tüm dünyada kabul görüyor.


Dünyada yılda 1,6 milyar ton asfalt üretimi yapılıyor. Bunun için 1,5 milyar ton civarında agrega (taş-mıcır) kullanılıyor. 2010 yılı verilerine göre ise dünya çapında yollardan 123,5 milyon ton asfalt söküldü. Türkiye'deki rakam ise 2,4 milyon ton. Geçmişten beri kullanılan teknolojiyle eski asfaltların geri dönüşümü çok zahmetli ve yüksek enerji gerektiriyor. Tekrar kullanılır hale getirilen asfaltın kalitesi de düşüyor. Bu sebeple yollardan kazınarak sökülen asfaltın büyük bölümü hafriyat olarak tabiata bırakılıyor. 


E-Mak'ın yönetim kurulu üyesi S. Emre Gencer, Avrupalıların 1980'lerde geliştirdiği eski nesil yöntemlerle asfalt geri dönüşümünün verimli olmadığını söylüyor. Bu amaçla yıllar önce çalışmaya başladıklarını belirten Gencer, Türkiye'de Türk mühendislerin Ar-Ge çalışmalarıyla Ratech ismini verdikleri asfalt geri dönüşüm sistemini geliştirdiklerini ifade ediyor. Gencer'in verdiği bilgiye göre eski sistemlerde geri dönüşüm yüksek ısıyla sağlanıyor. Ratech'te ise hurda asfalt yavaş yavaş ısıtılarak belli işlemlerden geçiriliyor. Bu sayede eski asfaltın tümü tekrar yüksek kalitede kullanılabilir hale geliyor ve maliyetlerde ciddi bir düşüş sağlanıyor.


Ratech'i yurtdışına da ihraç etmeye başladıklarını dile getiren Emre Gencer, artık dünyada tüm sektörlerde geri dönüşüme yatırım yapan şirketlerin kazançlı çıkacağını aktarıyor. "Asfalt konusunda yüksek verimlilik sağlayan geri dönüşüm sistemini geliştirmeyi de Allah bize nasip etti." diyen genç sanayici, Avrupa Asfalt Kongresi Komitesi'nin de 280 bildiri arasından Ratech'i anlattıkları bildiriyi sunum için seçtiğini kaydetti. E-Mak'ın, asfalt üretiminde kullanılan taşların kırılırken toz çıkarmasını önleyen ve yakıt tüketimini önemli oranda düşüren Challenger isimli teknolojisi de 2008'de Kopenhag'da düzenlenen Asfalt Kongresi'nde ödüle layık görülmüştü.


E-Mak, geliştirdiği asfalt üretim ve geri dönüşüm tesislerini Türkiye dışında pek çok ülkeye de ihraç ediyor. Bu konuda dünyanın en gelişmiş ülkesi sayılan Almanya'ya bile satış yaptıklarını belirten Emre Gencer, Afrika ve Orta Asya ülkelerindeki başarılarını ise Türk okulları ve buralara gidip yatırım yapan gönüllü işadamlarına borçlu olduklarını söylüyor: 


Nijerya'da, Tanzanya'da ve Kazakistan'da büyük kontratlar imzaladık. Eğer Türkler daha önce oralara gitmeseydi biz bu işleri yapamazdık.


Zaman


Geri Dön