24 / 04 / 2024

ECA: Verimli cihaz kullanımını teşvik edilmeli

ECA: Verimli cihaz kullanımını teşvik edilmeli

Bina enerji yönetmeliğinde bireysel veya merkezi sistem kullanmak yerine verimli cihaz veya sistemlerin üzerinde durulmasının gereğine dikkat çekildi



Bina enerji yönetmeliğinde bireysel veya merkezi sistem kullanmak yerine verimli cihaz veya sistemlerin üzerinde durulmasının gereğine dikkat çeken ECA Genel Müdürü Cahit Köse, "Sistem enerji tasarrufu için çok önemli bir yönetmelik. Ancak şu anda Türkiye'de üretilmekte olan en düşük verim değerine sahip kombi, merkezi kazanların büyük çoğunluğundan daha verimli" dedi

Elginkan Topluluğu ısı  grubu şirketi olan Emas A.Ş'nin temel faaliyet alanını, ısıtıcı  ve soğutucu ev cihazları üretimi, satışı ve pazarlaması  oluşturuyor. Topluluk içi ve topluluk dışı üretilen ısıtma-soğutma cihazlarının satış ve pazarlamasını yapan Emas A.Ş.'nin ürünleri arasında; yoğuşmalı ve konvansiyonel kombiler, panel ve pik döküm radyatörler, termostatik radyatör valfi, su ve gaz valfleri, havlupan, çelik-döküm kazanlar, termosifon, şofben, doğalgaz sayaçları ile merkezi kazan, güneş enerjisi panelleri ve sistem çözümüne yönelik ekipmanlar yer alıyor. Emas A.Ş.'nin, merkezi ısıtma sistemleri grubunda; 320 yılı aşkın sektör deneyimi olan Fransız De Dietrich markası ve sistemin tamamlayıcı ekipmanlarda da dünyanın en iyi markaları bulunuyor.

EMAS A.Ş Genel Müdürü  Cahit Köse, ısınma sektöründeki gelişmeler ve ürettikleri ürünlerle ilgili sorularımızı yanıtladı... 

-Bina enerji performans yönetmeliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bina enerji performans yönetmeliği ile daha az yakıt kullanarak ve emisyon salınımını düşürerek ihtiyaçların karşılanması amaçlanıyor. Bina izolasyonuna önem veriliyor. Binaların iklimlendirilmesi için verimli cihazların kullanımı ön plana çıkıyor. Ancak yönetmeliğin uygulanmasında, aksaklıklara neden olabilecek bazı bölümler bulunuyor. Öncelikle bu yönetmeliği, AB'de mevcut ve yeni hazırlanan yönetmeliliklere uygun hale getirmekte yarar var. AB'deki yönetmeliklerde hiçbir sistemin zorlaması yoktur, teşvik vardır. Oysa bizde, merkezi sistemler zorunlu hale getirilmeye çalışılmaktadır. Yıllardır apartmanlarda aidat ödeme kavgaları olmuştur. Alt kat çok ısınırken, üst katlar yeteri kadar ısınamamaktadır çünkü enerji verimli kullanılamamaktadır.

- Bunun için nasıl bir düzenleme yapılması gerekiyor?

BEP'te de sistemin bireysel veya merkezi sistem kullan yerine verimli cihaz veya sistemler kullan demesi gerekmektedir. Şu anda Türkiye'de üretilmekte olan en düşük verim değerine sahip kombi, yine merkezi kazanların büyük çoğunluğundan daha verimlidir. Türkiye'de de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tüketiciyi teşviklerle verimli cihaz ve sistem kullanmaya teşvik etmelidir. BEP yönetmeliği çok kapsamlı bir yönetmelik olmasına rağmen bazı kurumlar bunu manüple ederek kamuoyunu yanlış yerlere yönlendirmektedir. Yönetmeliğin içeriği verimli sistemleri ön plana çıkarmaktadır. Esas ana konu budur. 

-Isınma sistemlerinde tasarruf nasıl sağlanıyor? 

Yoğuşmalı kombilerde; yanma sonucu ortaya çıkan baca gazı içinde bulunan su buharında, gizli ısı enerjisi bulunur. Kalorifer devresinde kullanılmış ve üzerindeki ısıyı ortama aktarmış olarak radyatörden dönen su, özel olarak tasarlanmış paslanmaz çelik malzemeden yapılan eşanjör içinde atık gazda bulunan su buharı ile karşılaşarak yoğuşur ve su buharı bünyesinde bulunan ısı enerjisini kalorifer dönüş suyuna aktarır. Böylece ön ısıtma yapılarak eşanjöre gelen kalorifer suyu daha az enerji harcanarak tekrar istenen ısıya ulaştırılarak kalorifer devresine verilir. Bu yoğuşma teknolojisi sayesinde daha az enerji harcanmış olur ve enerji kullanımında verimlilik sağlanır. Konvansiyonel kombilerde baca gazı ısısı 140 dereceler civarında olurken bu teknoloji ile yoğuşmalı kombilerde baca gazı 80 derecelere düşer. Küresel ısınmaya neden olan ve çevreye zararlı gaz emisyonlarını da minimuma indirir.

Sıcak su hafızalı kombi geliştirdi

-Siz bu alanda ne tip ürünler geliştiriyorsunuz?

Bu konuda kendi üretimimiz olan tam yoğuşmalı kombiler, yüksek verimlilik özelliği ile hem daha az yakıt harcıyor, hem de düşük emisyon değerleri ile çevreyi koruyor. E.C.A. Confeo Premix tam yoğuşmalı kombiler, ileri teknolojik özelliklere ve verimli enerji kullanımı ile kullanıcısına yüzde 107.5'e varan yüksek verim ile yüzde 20'ye varan enerji tasarrufu sağlıyor. E.C.A. Confeo Premix tam yoğuşmalı kombi comfort özelliği sayesinde sıcak suyu nasıl kullandığınızı kaydeder, sonraki 24 saat içinde ne zaman ve ne kadar kullanacağınızı bilir, sıcak suya daha kolay ve ekonomik ulaşmanızı sağlar. Bu fonksiyon istendiğinde kullanıcı tarafından devre dışı da bırakabilmektedir. Cihazlarımız İngiltere'deki standart kuruluşu tarafından Sedbuk A olarak sınıflandırıldı ve İngiltere'de satılıyor. E.C.A. Confeo Premix tam yoğuşmalı kombi, aynı zamanda Almanya Blue Angel standardını taşıdığı için Almanya pazarında da satılıyor.

-Alternatif enerji kaynaklarında yeni ürünleriniz var mı?

Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle, ortalama yıllık güneşlenme süresi oldukça yüksek olan değerlere sahip bir ülke. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı giderek önem kazanıyor. Biz de bu noktada, güneş enerjisi sistemlerini ürün gamımıza ekledik. Bu sistemlerde kombi ve merkezi kazan, güneş kollektörü ve boyler ile entegre çalışıyor. Bakır borulu, sellektif yüzeyli, prizmatik cam ile yüksek verimlilik değerlerine sahip olan sistemimiz sayesinde, kullanım suyunun ısıtılmasını, bina ısıtılmasına destek ve büyük hacimli sıcak su ihtiyacını (havuz gibi) karşılamak gibi ihtiyaçlar, güneş enerjisinden karşılanmış oluyor.
Nihal Yuvacan/Vatan


Geri Dön