29 / 03 / 2024

Ecrimisil geçmiş 5 yıl için istenilir!

Ecrimisil geçmiş 5 yıl için istenilir!

Anneniz dört yıldır bu yerde oturmuyor ise oturmadığı yani davacıların yararlanmasını engellemediği takdirde de ecrimisile hükmedilmez



Annem ikinci evliliğini yapmıştı ve ikinci kocası öldü. Annem tek mirasçı iken bir gün ortaya önce ölen kızının çocukları çıktı. Bu durumda anneme yarı intifa hakkı verildi. Annem yarı intifa hakkı sahibi olarak bir evde oturmakta iken bu çocuklar geçmiş beş yıllık ecrimisil talebi ile dava açtılar. Oysa annem dört yıldır bu evde oturmuyordu. Bir de intifadan men davası açtılar. Bu davalar sonucu ne olur? N.F.

Okuyucum tarih belirtmemiş ama anlattığı dolayı çok eski yıllara ait olduğu izlenimini edindim. Çünkü ölen eşten dolayı intifa hakkı sahibi olmak bundan yaklaşık yirmi sene önce son buldu. Yaklaşık yirmi senedir eşin mirasta intifa payı yok. Ancak üvey çocukların evlatları dava açmakta biraz gecikmişler, zira ecrimisil geçmiş beş yıl için istenilir, daha geriye gitmez. Bu nedenle en az 20 yıl geçmiş yeni dava açıyorlar. Ancak anneniz dört yıldır bu yerde oturmuyor ise oturmadığı yani davacıların yararlanmasını engellemediği takdirde de ecrimisile hükmedilmez. Annenize intifadan men davası açılmasına gerek yok. Bir ihtarname gönderip, "Biz yararlanacağız müsaade et" demekle bu yerden yararlanamıyorlarsa intifadan men keyfiyeti gerçekleşir. Dolayısı ile bu bir dava değildir. Bazı hallerde bu ihtar çekilmez, doğrudan doğruya dava açılır, ancak intifadan men keyfiyeti gerçekleşmediği için dava reddolunur. Ama ilk dava intifadan men keyfiyeti kabul edilip ikinci davaya bakılabilir. Dolayısı ile birinciyi siz intifadan men davası gibi algılarsınız. Neticeten, son dört yılda tasarruf engellenmemiş ise ecrimisil hesaplanmaz. Bu yeri kızlar kullanmaya başladığında da anneniz onlardan Ecrimisil talep imkanına kavuşur.
Tamer Heper/Posta

Geri Dön