16 / 04 / 2024

Edirne’de 'Riskli yapı' raporu site sakinlerini mahkemeye taşıdı!

Edirne’de 'Riskli yapı' raporu site sakinlerini mahkemeye taşıdı!

Edirne’de' riskli yapı' raporu, alan 4 bloklu siteden 3'ü apartmanda yaşayan vatandaşlar arasında anlaşmazlığa sebep oldu. Konu yargıya taşındı. 



Edirne’de'riskli yapı' raporu, alan 4 bloklu siteden 3'ü apartmanda yaşayan vatandaşlar arasında anlaşmazlığa sebep oldu. Konu yargıya taşındı. Apartman sakinlerinden bazı kişiler, konutlarını boşaltırken, bazıları da 'Dairelerimiz sağlam' diyerek verilen kararı kabul etmedi.  Yargıya taşınan konuunun duruşmasında dinlenen Mustafa Gürmen, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binalara 'çürük' raporu verdi. Tapu şerh koydu, ipotek koydu, belediye 'Binanız çürük, 1 ay içinde çıkın' dedi. İcra, 'Tekrar aidatlarınızı ödeyin' diyor" dedi.

Edirne’de Riskli yapı raporu site sakinlerini mahkemeye taşıdı!

Edirne Binevler'deki 4 blok, 40 haneden oluşan sitede 'riskli yapı' tartışmaları sebebiyle ev sahipleri, mahkemelik oldu. 2019'da bazı mülk sahiplerinin isteğiyle 3 blokta denetleme yapıldı. Yapılan müracaat sonrası apartman'riskli yapı' raporu aldı. Apartmanın rist taşıdığının belirtilmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile belediye, binanın yıkılması gerektiğini belirtirken analiz yaptırmayan blok sakinleri ise karara itirazda bulundu. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Apartman sakinleri arasında anlaşmazlığa sebep olan konu yargıya taşındı. Anlaşamayan iki grup 9 Şubat'ta İdare Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, konuya ilişkin nihai kararını vermek için duruşmayı tamamladı. Site sakinleri, apartmanların akıbeti için Bölge İdare Mahkemesi'nin vereceği kararı bekliyor.

Edirne’de Riskli yapı raporu site sakinlerini mahkemeye taşıdı!

'RAPOR YETKİLİ OLMAYAN FİRMA TARAFINDAN VERİLDİ'

'Riskli yapı' kararına itiraz eden ve hazırlanan raporun yetkisi olmayan firma tarafından hazırlandığını dile getiren Derya Tan, "Lale Apartmanı 4'üncü katta oturuyorum. Bina için bir rapor hazırlanmış ama rapor vermeye yetkisi olmayan bir firma olduğuna dair de tespitte bulunuldu. Bu yasal bir süreç, mahkeme devam ediyor. Dolayısıyla böyle gerginlik ortamı yaratmaya gerek yok" diye ifade etti.

Dairelerinin zorla yıkılmaya çalışıldığını savunan ve karara itiraz eden Sinan Yıldız da "Bu evleri zorla yıkmak istiyorlar. Burası Binevler, Edirne'nin en büyük yapı kooperatifi. Yapıyı test ettirdik, o konu mahkemede. Mahkemede olduğu ve hukuki süreç işlediği için herhangi bir beyanat vermek istemiyorum. Onu takip ediyoruz, sonuna kadar hukuki haklarımızı savunacağız. Oturulamaz kararını mahkeme verecek. Madem eşitlik varsa 17 blok 170 daire var, o zaman hepsi yıkılsın. Sadece 3 blokun yıkılmasıyla kentsel dönüşüm olmuyor herhalde. Burada 3 blok istiyor, 1 blok istemiyor" diye konuştu.

Edirne’de Riskli yapı raporu site sakinlerini mahkemeye taşıdı!

'MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Apartmanların riskli olduğunu dile getiren Mustafa Gürmen ise "Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binalara 'çürük' raporu verdi. Tapu şerh koydu, ipotek koydu, belediye 'Binanız çürük, 1 ay içinde çıkın' dedi. İcra, 'Tekrar aidatlarınızı ödeyin' diyor. Devletimizin hangi kurumuna uyacağız? Ne olacaksa bir an evvel karar verilip, mahkemece mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" dedi.

'Riskli yapı' raporunun ardından evini tahliye eden İbrahim Ay da "Bu tahlile göre, bu evlerde oturulamaz ancak 1 blok itiraz ediyor. Edirne deprem kuşağında, etrafımızda depremler başladı. Bütün profesörlerin söylediği şey, fay hattı oynamaya başladı. Bu tahlili aldıktan sonra evimi hemen boşalttım, yarın ne olacağı belli değil. Bu evlerin zaten yıkılma kararı var, belediye tarafından verilen, tapuya işlenmiş kararlar var. Bunun üzerine bu evlerde oturulmaz. Bir an önce çaresine bakılsın, yıkılsın ve yerine yenisi yapılsın. Devlet mi yapacak, kim yaparsa yapsın ve evime kavuşayım. Benim istediğim, bu. Eğer arkadaşlar, bu evler sağlam, diyorsa sağlam raporunu getirsinler; ertesi gün taşınırım ama sağlam değil" diye açıkladı. 

Edirne’de Riskli yapı raporu site sakinlerini mahkemeye taşıdı!

'BETON VE DEMİR DEĞERLERİ ÇOK DÜŞÜK ÇIKTI'

Alanın altyapısının sorunlu olduğunu ifade eden Mesut Bacanlı da "Duvarlardan da gelen sesler sonrası resmi makamlara bir risk tespiti yaptırmak istedik. Bunun incelemeleri yapıldı. İlk incelemede beton ve demir değerleri çok düşük çıktı. Buna arkadaşlarımız 'Evlerimiz çok sağlam' diyerek itiraz etti fakat tamamen incelendiğinde, binaların ciddi manada riskli olduğu tespit edildi. Bunun üzerine tapuda evlerimizin üzerine konulan 'Riskli yapıdır' şerhinden sonra evlerimizden hemen taşındık. Bu tespit 2019'da yapıldı fakat çok uzadı. Birilerinin bunu engellemek için mücadele ettiğini gördük. Belki evlerinin elinden gideceği korkusuyla, çıkmak istemediler ama böyle bir şey tabi ki yok. Burada devletimize güveneceğiz, yasalara güvenerek hareket edeceğiz" diye değerlendirdi.

Bulgarlar ve Yunanlar Edirne'deki konutlara hücum etti!

Edirne'nin afet risk haritası düğmeye basıldı!

Edirne'de Eylül ayında 800 konut satışı yapıldı!


Geri Dön