25 / 04 / 2024

Edirne'ye baraj yapılması şart

Edirne'ye baraj yapılması şart

Edirne'nin bir haftadan beri korkulu rüyası haline gelen taşkınlar dün sabah en yüksek seviyesine ulaştı



Bunun sonucunda iki nehir arasında yer alan 54'üncü Mekanize Tugay Komutanlığı, Trakya Üniversitesi, DSİ, Kent Ormanı, Emniyet Müdürlüğü'ne ait sosyal tesisler ile kentin eğlence merkezi konumundaki çok sayıda lokanta ve kafeterya iki metreye yaklaşan suların altında kaldı. Türkiye'yi Yunanistan'a, Edirne'yi ise Kara-ağaç'a bağlayan karayolu ulaşıma kapandı. Karaağaç'ta okullar bir gün tatil edildi. Türkiye'den Yunanistan'a Pazarkule Sınır Kapısı üzerinden geçişlere izin verilmiyor. Kent merkezindeki resmi kurumlarda ve özel şirketlerde çalışanlar, zırhlı araçların yardımıyla işyerlerine gidebiliyor.

Gece saatlerinden itibaren risk seviyesi olan bin 250 metreküp/saniyeyi geçen nehir taştı. Suyun taşması sonucu nehir yatağına yakın bulunan yerleri su bastı. Meriç kenarında bulunan bütün kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler sular altında kaldı. Edirne Kent Ormanı'nı geçen nehrin taşan suları, Edirne Karaağaç yolunu kapattı. Meriç köprüsünden başlayan taşkın su, Karaağaç Mahallesi'ni kapladı. Şehir merkezindeki işlerine gitmek isteyen vatandaşlar, Karaağaç girişinde toplandı. Vatandaşların bir bölümü polis panzeri, diğerleri ise askerî araçlarla taşındı. Zırhlı araçlara binen vatandaşlar su altında kalan yoldan Tunca Köprüsü'nün Edirne kısmına bırakıldı. Meriç'in taşmasıyla mahallenin alçakta kalan bazı evleri büyük oranda sudan etkilendi.

Karaağaç'ta okullar tatil edildi

Aşırı yağış ve sonunda yaşanan taşkınlar eğitim ve öğretim faaliyetlerini de olumsuz etkiledi. Meriç ve Tunca'nın taşması sonucu yolu kapanan Karaağaç Mahallesi'nde bulunan okullarda eğitime bir gün ara verildi. Okullardaki eğitimin yarın devam edip etmeyeceği yağış ve nehirlerdeki su seviyesine göre yeniden değerlendirilecek. Mahallede bulunan yatılı okullardaki öğrenciler başka yerlere taşındı.

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Meriç Nehri'ndeki debi artışının belirli bir seviyede devam ettiğini söyledi. Su seviyesinin bin 576 metreküp/saniyeye ulaştığını belirten Büyük, nehirdeki suyun bin 600 metreküpü geçeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Edirne Valisi sözlerini şöyle sürdürdü: "Bulgar makamları yeni yağış gelmediği takdirde suyu kontrol altına almaya çalışacaklarını belirtti. Karaağaç Mahallesi şu anda en fazla etkilenen yer. Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı mahallede özel ulaşım vasıtalarıyla gidiş gelişler sağlanıyor. Pazarkule Sınır Kapısı maalesef kapalı. Kapıkule'den küçük araçların geçişine izin verilmiyor. Şehir arası yollarımızda sadece Uzunköprü-Meriç-İpsala arasındaki yol kapalı. Onun dışında tüm yollarımızda ulaşım normale döndü." Bugün yine yağış beklediklerini dile getiren Mustafa Büyük, yağmurun etkilerine göre durumu kontrol altında tutacaklarını kaydetti. Karaağaç'ta boşaltılan birkaç ev dışında kendilerine intikal eden herhangi bir olayın bulunmadığını anlatan Büyük, "Ekiplerimiz selin sebep olduğu zararı tespit etmek için çalışmalara başlayacak. En kısa süre içerisinde yaşamın normale dönmesini ümit ediyorum." diye konuştu.

Edirne'ye baraj yapılması şart

Selden en fazla etkilenen Karaağaç Mahal-lesi'nin muhtarı Agah Korkan, doğal bir afet yaşandığını söyledi.  Ankara  ile Bulgaristan hükümeti arasında bir anlaşmanın yapılması gerektiğini belirten Korkan, "Edirne'ye bir barajın yapılması şart. Kendi mahallemde evleri kapı kapı gezerek uyarılarda bulundum. Hepsi ayakta ve eşyalarını üst katlara çıkarmaya çalışıyor. Allah'tan dileğim, suyun, Karaağaç Mahallesi'ni koruyan setleri aşmaması. Setler aşıldığı zaman çok büyük bir tehlike olur." ifadelerini kullandı.

Basın mensuplarını polis panzeri taşıdı

Karaağaç yolunda görüntü almak isteyen basın mensuplarının imdadına polis panzeri yetişti. Gazeteciler, görevlerini polis panzerinin yardımıyla yerine getirebildi. Sivil Savunma Müdürlüğü'ne bağlı arama-kurtarma ekipleri ise Tunca Nehri yatağında sular altında kalan alanlarda arama çalışması yaptı. Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü'ne ait iş makineleri de Meriç ve Tunca köprülerinin gözlerini temizleyerek suyun akışını kolaylaştırdı.

Hasta kadın, zırhlı araçla hastaneye yetiştirildi

Edirne'de, Meriç Nehri'nin taşması sonucu trafiğe kapalı olan Karaağaç Mahallesi'nde rahatsızlanan bir kadın, askerî kamyonla evinden alındıktan sonra taşkın sahasından geçirilerek, hastaneye ulaştırıldı. Ortaköy Caddesi'nde yaşayan 42 yaşındaki Zekiye Kalanbak aniden rahatsızlandı. Sular altında kalan mahallesinden çıkamayan Kalanbak, bir aylık bebeğiyle birlikte zırhlı araca alındı. Lozan Caddesi'ndeki taşkın sahasından kamyonla geçirilen Zekiye Kalanbak ve çocuğu, Meriç Köprüsü başında bekleyen ambulansa konularak hastaneye götürüldü.
Kadri Kılıç/Zaman


Geri Dön