29 / 03 / 2024

Efes'te bağ içine butik otel açılıyor

Efes'te bağ içine butik otel açılıyor

Sevilen Şarap Pazarlama Müdürü Enis Güner, içinde butik otel, restoran, şarap üretim tesisi ve bağ olan yeni bir tesis yapacaklarını söyledi



İzmir'de bulunan fabrikanın genişleme ihtiyacının doğduğunu ifade eden Güner,  İzmir  Efes'te 4 milyon dolar yatırımla bu tesisi hayata geçireceklerini, yeni fabrikadaki üretimde de yerçekiminden yararlanarak şarap üreteceklerini anlattı. Efes'e her yıl 1 milyona yakın turistin geldiğini kaydeden Güner, yeni yatırımla bu fırsatı değerlendireceklerini kaydetti.

Şaraptaki vergi uygulamalarını eleştiren şirketin Genel Müdürü Coşkun Güner, "Bizim en büyük ortağımız devlet, şarapta bizden çok o para kazanıyor. Halbuki Türkiye'de şarap sektörü çok küçük. Şaraptan toplanan verginin tümü alkollü içeceklerin sadece yüzde 2'si. 80 milyon TL vergi. Denizli'de sadece fakirlere bu yıl dağıtılan para 200 milyon TL" dedi.

Güner, Tekirdağ, Çanakkale, Denizli ve İzmir'de toplam 1300 dönüm bağları bulunduğunu, İzmir ve Tekirdağ'da iki fabrikada yıllık 6 bin 500 ton şarap ürettiklerini, pazara bakıldığında ilk 4 içinde yer aldıklarını söyledi.

`Şarabı CHP'ye oy verenler içiyor'

Ak Parti hükümetinin iktidara geldiğinden bu yana vergi artışlarından dolayı zor günler yaşadıklarını ifade eden Enis Güner, şarap üretiminde de keskin bir düşüş yaşandığını kaydetti. TPDK'nın yayınladığı raporlara göre 2002'de 30 milyon litre şarap üretilirken, 2007'de bunun 20 milyon litreye düştüğünü anlatan Güner, şöyle konuştu:

"Geçen yıl ortalarında maktuğ verginin sofralık şarapta indirilmesiyle nefes aldık. 2008'de 28 milyon litreye ulaşıldı. Ancak 2002 yakalanamadı. Son 5 yılda şarap satış noktaları yüzde 25 azaldı. Karadeniz ve İç Anadolu'da şarap satış noktası kalmadı. Ankara'daki bölge müdürlüğümüzü bile kapadık. Şu anda Türkiye'de Marmara, Ege ve Akdeniz'de şarap satıyoruz. Yani CHP'ye oy verenler şarap içiyor."
Nevin Donat/Milliyet


Geri Dön