19 / 04 / 2024

Ege Bölgesi'nde 908 otel satılık!

Ege Bölgesi'nde 908 otel satılık!

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, zor bir sezona hazırlanan turizmcileri ‘ulusal turizm’ anlayışının kurtarabileceğini savundu. İşte Doç.Dr. Özdemir'in önerisi...



Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, zor bir sezona hazırlanan turizmcileri ‘ulusal turizm’ anlayışının kurtarabileceğini savundu. Bu yıl turizmde öngörülen 4,5 milyar dolarlık kaybı değerlendiren Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, turizmdeki zararın önüne geçilebilecek reçete hazırladı. Sektörü, ‘ulusal turizm’ anlayışının kurtaracağını ifade eden Doç. Dr. Özdemir, “Türk turizm sektöründe kriz yönetimi ancak kriz olduğunda gündeme geliyor. Yaşanan krizin etkileri artarak devam edebilir. Ancak iç turizme yönelik yeni tanıtım stratejileri uygulayarak pazarda meydana gelecek zararı indirmek mümkün” dedi.


BU TABLO SÜRPRİZ DEĞİL


Turizm sektöründe yapılan plansız yatırımların konaklama sektöründe arz fazlalığı yaratarak birçok otelin zararına çalışmasına neden olduğunu savunan Doç. Dr. Gökçe Özdemir, “Turizm sektöründe yaşanan bu krizin sürpriz olmadığını düşünüyorum. Plansız yapılan yatırımlar konaklama sektöründe arz fazlalığı yarattı ve birçok otelin düşük kar marjıyla çalışmasına neden oldu. Geçen seneden bu yana da aslında bu kötü gidişatın sinyalleri verildi. Turistler ve tur operatörleri Türkiye’yi turizm destinasyonu olarak yavaş yavaş gözden çıkardı. Yaşanan son terör olayları ise turizm sektörüne güçlü bir darbe vurdu ve otelleri kapanma noktasına getirdi. Yaşanan krizin etkilerinin artarak devam edeceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.


Özdemir, Rusya kriziyle başlayan süreçte Ege ve Akdeniz sahillerinde bin 300’e yakın otelin satılığa çıkarılacağının açıklanmasının da sektörde büyük endişe yarattığını paylaştı. Ege Bölgesi’nde 908 otel alıcı bekliyor. Ege Bölgesi’nde en çok satılık otel Muğla’da yer alıyor. İzmir’de ise 1 milyar 898 milyon lira değerindeki 203 tesis satılık.


Hürriyet Ege




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Turizm Bakanlığı'ndan belgeli işletme sayısı 1250 iken bu tesislerdeki yatak kapasitesi ise 2.5 milyon. 


Uçak krizi etkiledi 


Uçak krizinin ardından Türkiye'ye turist göndermeyen Rusya'nın bu hamlesinin yanı sıra yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle 2111 turizm işletmesi satışa çıkarıldı. Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet işler, ilanlar üzerinden satılığa çıkarılan tesislerin sadece Ege Bölgesi'nde 908 adet olduğunu belirterek "Ege Bölgesi ve Antalya 1300, Türkiye genelinde ise bu sayı 2111" diye konuştu. 


1 milyon işsiz kalabilir 


Satışa çıkan otellerde yatak kapasitesinin ise 100 bine yaklaştığını kaydeden işler, "Araştırmalara göre, ortadaki tablo değişmezse 2016 içerisinde 500 bin kişi direkt yollarla işsiz kalabilir. Dolaylı olarak düşünülürse bu rakam 1 milyonu bulur. Uçak başına verilen desteklerin koltuk ve yatak başma verilmesi söz konusu olabilir, istihdam ve vergiler konusunda yeni destekler gündeme getirilebilir" dedi.  




Posta


Geri Dön