24 / 04 / 2024

Ege Dünya Ticaret Merkezi tekrar satışa çıkıyor!

Ege Dünya Ticaret Merkezi tekrar satışa çıkıyor!

Son 2 yılda 2 defa ihaleye çıkan fakat teklif veren olmadığı için TMSF'nin satışını ertelediği Basmane Çukuru olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi, 80 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkarılıyor.



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 2 kez satışa çıkarılmasına karşın alıcı bulamayan ve Basmane Çukuru olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi İnşaatı 19 Ocak 2016'da 80 milyon Dolar muhammen bedelle satışa çıkarılacak. Resmi Gazete'de dün yayınlanan ve İstanbul'da gerçekleştirilecek olan satış Kapalı zarf usulü ile başlayıp açık arttırma ile devam edecek. 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından, "hemşerilik" sıfatıyla açılan 6 davayla 16 yıldır durdurulan Dünya Ticaret Merkezi inşaatı 3. kez satışa çıkıyor. Dün resmi gazetede yayınlanan ihale ilanında 80 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkacak Basmane çukuru için talipliler 18 Ocak 2016'ya kadar 8 milyon dolar teminat yatırmak zorunda.


Ne olmuştu? 

Basmane'de eski otobüs terminalini ticaret merkezi yapmak isteyen işadamı Kemal Zorlu yönetimindeki Güçbirliği Holding, arsanın satış ihalesini 35 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı. Belediyeye vereceği büyük bir opera binası ve otoparkın yer aldığı proje için dönemin belediye başkanı Burhan Özfatura ile protokol yapıldı. 1999'da eski belediye başkanı Yüksel Çakmur, emsal olarak imar mevzuatına aykırı olduğunu iddia ettiği proje için dava açarak inşaatı durdurdu. Özfatura'nın ardından başkan olan Ahmet Piriştina döneminde imar değişiklikleri yapıldı. Ancak Çakmur'un itirazları sürdü. 


Yeni Asır 


Haber, Habertürk Egeli'de şu şekilde yer aldı;


Güçbirliği Holding ve EGS'nin borçları nedeniyle 2012'de TMSF tarafından el koyulan Ege Dünya Ticaret Merkezi için geri sayım başladı. 


İçindeki derin çukur nedeniyle halk tarafından 'Basmane Çukuru' olarak anılan bölge ilk kez 9 Eylül 2014'te 117 milyon dolarla ihaleye çıktı. İlk ihaleye talipli çıkmayınca, 3 Aralık 2014'e ertelendi. îkinci ihalede fiyatın 90 milyon dolara düşürülmesine karşın Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu'ya destek vermek için Mesut Sancak, Rıza Akça, Mustafa Kürkan ile Tarık Kayar'dan oluşan işadamı grubu ihaleye girmedi. Fakat Zorlu'nun ihale için yatırımcı bulamaması nedeniyle ikinci ihaleye de teklif çıkmadı. TMSF, 1 yılın ardından üçüncü ihalenin duyurusunu yaptı. Resmi Gazete'de yayınlanan ihaleye göre muhammen bedel 90 milyon dolardan 80 milyon dolara indirildi. İkinci ihale bedeline göre 10 milyon, ilk ihale bedeline göre ise 37 milyon dolarlık (yaklaşık 108 milyon TL) bir indirim yapılmış oldu. Yeni ihalenin 19 Ocak 2016 tarihinde saat ll:00'de kapalı zarf ve açık artırma şeklinde olacağı bilgisi verildi. 


Başkanı Mesut Hissedarlar değişebilir Habertürk Egeli'ye konuşan Folkart Başkanı Mesut Sancak, Alsancak'taki iptallerden dolayı imar planlarını inceledikten sonra ihaleye gireceklerini belirtti. Mevcut grup içindeki işadamlarının da değişebileceği sinyallerini veren Sancak, "Giden isimler olabileceği gibi yenileri de eklenebilir. O açıdan isimler konusunda bir şey söyleyemem" dedi. 


Habertürk Egeli 


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


İzmir’de imar planları açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi 14 yıldır yapılamadı. 2013 yılında ise Dünya Ticaret Merkezi’nin yeni projesine olanak sağlayan imar planları Konak ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Planlama ve imar sorunlarını çözen projedeki tek engel TMSF, Güçbirliği, EGS hissedarları ve belediyenin anlaşması ve yeni yatırımcı kaldı. Bu arada TMSF 2013 yılından başlayarak hisseleri satmak iradesini ortaya koydu. Bir yıl önce ortaklara görüşlerini sordu. Büyükşehir Belediyesi satışa karşı çıktı. TMSF ise satış işlemlerinin kamu yararı adına gerekli olduğunu, iktisadi bütünlük kararı aldıklarını belirterek satış kararında ısrarcı olduğunu bildirdi. Belediye satış kararına karşı dava açmak için harekete geçti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ve TMSF arasında yapılan görüşmeler uzlaşmayla noktalandı. TMSF hissedarlar Güçbirliği ve EGS’nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30’a yükselten Büyükşehir Belediyesi’ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi. İktisadi bütünlükte Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30 hissesini onayladı. 

 

TMSF, Büyükşehir Belediyesi’yle de hisse ve satış konusunda uzlaştıktan sonra yaptığı çalışmaları sonuçlandırarak Dünya Ticaret Merkezi’yle ilgili satış işlemini başlattı. TMSF, Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün borçları kapsam dışı olmak üzere satışa çıkırdı. 117 milyon TL bedelle belirlenen satış talibi olmayınca gerçekleşmedi. TMSF, Resmi Gazetede yayınlanılan ilanla üçüncü kez satış yapmak için işlem başlattı. Taliplerin 18 Ocak saat 17.00’e kadar 8 milyon TL’lik teminat dekontu ve tekliflerini teslim edeceklerin satış 19 Ocak’ta açık arttırma usulü ile TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde yapılacak.


Milliyet


Haber Bizim Gazete Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TMSF, daha önce iki kez 117 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı ancak taliplisi çıkmayan, kamuoyunda "Basmane çukuru" olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nü satmak için yeniden harekete geçti. TMSF bu kez 80 milyon dolar muhammen bedelle 19 Ocak'ta açık arttırmayla satacağını ilan etti. TMSF, hissedarlar Güçbirliği ve EGS'nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30'a yükselten Büyükşehir Belediyesi'ne satışta bu hisse oranınn korunacağı garantisi verdi. İktisadi bütünlükte Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30 hissesini onayladı. 


Bizim Gazete


Geri Dön