19 / 04 / 2024

Ege-Koop'tan kentsel dönüşüm çağrısı!

Ege-Koop'tan kentsel dönüşüm çağrısı!

Binlerce İzmirliyi ilgilendiren sağlıklı ve modern konutlar ile buluşturan Ege-Koop, kentsel dönüşüm çağrısı yaptı.



İzmir Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, belediyeler ile Bakanlık arasındaki yetkilerin  karmaşası ve benzer artışlar kentsel dönüşümde çıkan sonucun sağlıklı olmayacağını belirtti. 

Milliyet'te yer alan habere göre binlerce İzmirliyi ilgilendiren sağlıklı ve modern konutlar ile buluşturan Ege-Koop,  İzmir  depreminden sonra başlayan planlı kentsel dönüşüm yapılması ve kanun kaynaklı yetki karışıklıklarının son bulması konusunda acil çözüm çağrısı yaptı.

Ege-Koop tan kentsel dönüşüm çağrısı!

“Bilimsel, katılımcı ve yetki karmaşasından uzak kentsel dönüşüm hemen başlamalı” diyen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, şöyle hitap etti:

Yetki belediyede olmalı

“Kentsel dönüşüm ile ilgili iki ayrı kanun var. Bu durum yetki sorunlarına neden oluyor. 5393 sayılı belediye kanununun dönüşüm ve gelişim alanı başlıklı 73. maddesi kapsamında dönüşüm çalışmalarının belediyeler tarafından yürütülmekte olduğunu söyledi. Ancak bu konudaki karar, merkezi hükümetin onayıyla yapılıyor. 6306 sayılı kanun ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sorumluluk veriyor. Yeni yasal düzenlemeyle tek yetki acilen belediyelere verilerek, TÜİK verilerine göre İzmir’deki 313 bin binanın zaman geçirmeden dönüştürülmesi hayati önem taşıyor.” dedi.

Uygulanan bölgesel benzer artışlarının, sorunu çözmeyeceği gibi haksızlığa sebep olacağını da sözlerine ekleyen Aslan, “İzmir’de, 2050’ye kadar nüfusun 8 milyona çıkacağı öngörüsüyle, dönüşüm sosyal ve kültürel boyutları da dikkate alınmalı. Tecrübe, bilgi, birikim, uygulama dirayeti gerektiren çalışmada, belli bölgelerin; jeolojik, demografik, sismik, sosyolojik, ekonomik vb analizleri yapılarak; halkın taleplerine cevap verebilecek bir dönüşümün gerçekleştirilmesi şart. Vatandaşı yerlerinden etmek değil, kent dokusuna uygun, depreme dayanıklı yaşanabilir alanlar yaratıp huzur içinde yaşamalarını sağlayacak bir kent oluşturmalıyız. “dedi.

 

Ege-Koop tan kentsel dönüşüm çağrısı!

İzmir'de bina yaş ortalamasının 25 yıl ve üzerinde

İzmir şehir genelinde konut yaş ortalamasının 25 yıl ve üzerinde olduğunu, kaçak yapıların Sayıştay raporuna göre yüzde 60-65 olarak belirlendiğini belirten Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan: “ İzmir’de yaklaşık her iki konuttan biri imar kanununa aykırı kaçak konutlardan, riskli ve depreme dayanıksız yapılardan oluşuyor. İmar affında İzmir, 811 bin 452 konutla birinci oldu. Geçtiğimiz yılki deprem, İzmir’deki konut stoğunun güçsüz olduğunu gösterdi. 30 saniyelik sarsıntının sosyal hayatımıza etkisinin yıllarca süreceğini gördük” ifadesini kullandı.

Hüseyin Aslan: Kentsel dönüşüm tercih değil zorunluluktur!

 


Geri Dön