18 / 04 / 2024

Ekim'de 15 bin yeni konut arzı ile fiyatlar artacak!

Ekim'de 15 bin yeni konut arzı ile fiyatlar artacak!

Yaz sezonunda durgun bir dönem geçiren gayrimenkul sektörü, eylül ve ekim ayında devreye girecek toplam 15 bin adet yeni konut ile satışlarını artıracak. Yeni konutların kampanyalarla sunulması beklenen ekim ayıyla birlikte sektörün çıkışa geçmesi öngörül



Sektör temsilcileri, ekim ayında konut arzının yüksek seviyelere ulaşacağını söylerken, insanların da beklettikleri taleplerini tekrar gündeme alacağını belirtiyor. Ekim ayında konut fiyatlarının yüzde 5-10 aralığında yükselmesi de gündeme gelirken, yükselen demir fiyatları, yükselişin ilk sebebi oluyor.

15 bin konut

Özellikle ekim ayında yüksek döneme girilmesi öngörülen inşaat sektöründe 15 bin yeni konutun lansmanının yapılması bekleniyor. Bu konutların arasında ekonomik konutlar bulunurken, şehir merkezindeki lüks projeler de yer alacak. Satışa çıkacak projelerin yatırım bedeli ise 5 milyar lirayı aşacak. Henüz yatırım bedeli belli olmayan projelerin de eklenmesiyle bu rakamın daha da yükseleceği tahmin ediliyor. Konut üreticileri, eylül ayında satışa çıkacakları projelerle, ekim ayında yüksek sezona başlanmasını öngörüyor.

Fiyat artışı yaşanabilir

Gayrimenkul sektöründe geçmişe oranla konut satışında sezonlar uzadığı ifade ediliyor. Eskiden mart-nisan ve eylül-ekim ayları yüksek sezon olarak görülürken, sezonun ilk yarıda şubat-temmuz arasına, ikinci yarıda ise eylülden başlayarak yılsonuna kadar genişlediği görülüyor. Eylül ayının sonundan itibaren hareketlenmesi beklenen gayrimenkul sektöründe yeni dönem ile birlikte konut talebinin tekrar artacağı öngörülüyor. Konut fiyatlarının ise 2010'un aynı dönemine göre yüzde 10 civarında artması bekleniyor.

Ekim'de hareket bekleniyor

2010'un genel olarak ekonomik konut dönemi olduğunu söyleyen sektör temsilcileri 2011 başından itibaren şirketlerin daha özellikli lüks konuta yöneldiğini belirterek, şöyle yorumladı: '2011 yılı birinci döneminde, konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artış gerçekleşti. Rakamların da işaret ettiği gibi 2011 gerçek anlamda hareketli başladı. Ramazan sonrası faiz oranlarındaki yükseliş satış rakamlarını biraz etkilese de bu anlamda dominant bir hareket görülmeyecek. Emlak sektöründe yılın en büyük hareketlilik eylül ve ekim döneminde yaşanacak.'

Yeni projeler devreye giriyor

Mar Yapı, G Plus'ın ikinci kulesini satışa çıkarıyor. Bunun dışında 3 yeni projeye başlama hazırlıkları yapan Mar Yapı bunlar için toplam 95 milyon lira ve konut sayısının ise toplam 270 olacağım belirtildi.

Doğa Gayrimenkul'un Dragos projesine başlandı. Yaklaşık 228 konuttan oluşacak olan projede 35 kat olması öngörülen rezidans kulesi olacak. Projenin yatırım büyüklüğü ise yaklaşık 50 milyon TL olacak.

Dap Yapı, yılın ikinci yarısında Maltepe ve çağlayan'da yeni projelere başlayacak, 1000 adet civarında konut ve iş yeri yapılması planlanıyor ve bunun yatırım bedeli 700-800 milyon lira olacak.

Özyazıcı İnşaat ise, Nish Adalar'ın yeni etabını satışa çıkaracak. Ayrıca, yaklaşık 500 apart üniteden oluşacak yeni projesini satışa sunacak. Yeni proje ve devam eden Nish Adalar ile birlikte toplam yatırım bedeli 1.5 milyar TL'ye ulaşacak.

Garage İnşaat, eylülde Garage Tower'ın satışa çıkarmaya hazırlanıyor. 60-65 milyon dolara mal olması planlanan projede daire fiyatları, metrekare basma 3 bin ile 5 bin dolar arasmda değişecek.

HÜRRİYET


Geri Dön