26 / 04 / 2024

Eklenti nedir? Nasıl anlaşılır?

Eklenti nedir? Nasıl anlaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir yazıdan, balkon eklentisi ve teras gibi yerlerin genel kurulun 4/5 yazılı kararı ile kapatılabileceği gibi bir anlam çıkardım. Ancak birinin belediyeye şikayeti halinde imar kanununa aykırılıktan yıkımdan kurtulma olasılığı var mı?' sorusunu yanıtladı.



 

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir yazıdan, balkon eklentisi ve teras gibi yerlerin genel kurulun 4/5 yazılı kararı ile kapatılabileceği gibi bir anlam çıkardım. Ancak birinin belediyeye şikayeti halinde imar kanununa aykırılıktan yıkımdan kurtulma olasılığı var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Eklenti nedir? Nasıl anlaşılır?

Bir yazıdan, balkon eklentisi ve teras gibi yerlerin genel kurulun 4/5 yazılı kararı ile kapatılabileceği gibi bir anlam çıkardım. Ancak birinin belediyeye şikayeti halinde imar kanununa aykırılıktan yıkımdan kurtulma olasılığı var mı? ● C.E.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun bir tabirine dikkat çekmek isterim. ‘Balkon eklentisi’ diyor. Şimdi bu ifade üzerine iki husustan söz etmeliyim. Birincisi, ‘eklenti’ tabiri. Kat mülkiyeti mevzuatı içinde eklenti diye bir uygulama var. Binadaki bir bağımsız bölümün dışında olup doğrudan doğruya o bölüme tahsis edilmiş olan yerlere eklenti denilir. Anlaşılacağı gibi eklenti proje dışı bir yer değildir.

Anayapı içinde proje dahilinde bir alan, bir bağımsız bölüme özgüleniyor. Bu yer artık o bağımsız bölümün bir nevi devamı oluyor. O bağımsız bölüm el değiştirdiğinde eklentisi de birlikte el değiştirmiş oluyor ama eklenti tek başına satışa konu olamadığı gibi tek başına da malik olunmuyor. Bu husustaki en önemli nokta, eklentilerin proje dışı yapılmış yerler olmadığı.

Dolayısıyla gerek belediyeye şikayet ile gerekse mahkeme kararı ile yıkılacak yerler değil. Örneğin bir binada kömürlükler varsa, bu kömürlükler katlara özgülenebilir yani eklentisi olabilir. Bunun gibi araç park yerleri veya binaların alt katındaki depo vasfındaki bölümler bağımsız bölümlerin eklentisi olabiliyor. Eklentiler tapu kayıtlarında görülüyor.

★ ★ ★ ★ ★

Bir de tahsis var. Tahsis, eklentiden farklı. Yönetim planı ile bazı alanlar bazı bağımsız bölümlere tahsis edilebilir. Bunun için tapuya kayıt gerekmiyor. Teraslar tahsise örnek olabiliyor. Düşünün ki bir terasa çatı katındaki bir daireden geçilip giriliyorsa yönetim planı ile bu teras o daireye tahsis olunur.

Bu halde kullanım hakkı o daire malikine aittir ama o yer ortak alan olmaya devam eder. Diğer kat malikleri manzara seyretmek için terasa çıkamaz ama bakım onarım için çıkar. Bunun gibi proje dahilinde inşa olunmuş bazı ortak alanlar yönetim planı ile bir bağımsız bölüme tahsis olunabilir.

★ ★ ★ ★ ★

Geleyim yıkım ve kaldırma kararına. Dikkat ederseniz eklenti ve tahsis için verdiğim örnekler anayapının proje dahilinde yapılmış yerleri için. Proje dışı yapım için kat maliklerinin izni söz konusu olamaz.


Geri Dön