25 / 04 / 2024

Electro World, franchise modeliyle büyüyecek!

Electro World, franchise modeliyle büyüyecek!

Electro World elektronik perakende sektöründe franchise operasyonunu başlattı



Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, Electro World olarak elektronik perakende sektöründe franchise operasyonunu başlattıklarını söyledi.

Özbek, 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 yılı faaliyetlerini paylaşmak üzere düzenledikleri toplantıda, Electro World olarak elektronik perakende sektöründe franchise operasyonunu başlattıklarını, global deneyimlerini yerel girişimcinin gücüyle birleştireceklerini bildirdi.

Türkiye'de Dixons International Group (DSG), Esas Holding ve ODESA ortaklığı ile faaliyet gösteren Electro World olarak, franchise ile büyüme kararının ilk adımını Sakarya'da attıklarının altını çizen Özbek, 12'inci mağazalarını Sakarya'da bulunan yerel girişimci Bünyamin Müftüoğlu ile çok kısa bir süre içerisinde açacaklarını dile getirdi.

Özbek, bundan sonra Electro World'ün, Türkiye'nin dört bir yanında aynı format mağazalarla tüketicileri ile buluşacağını belirterek, bu formatı ise ürün, stok ve lojistik yönetiminden IT yatırımlarına, pazarlama faaliyetinden insan kaynakları politikalarına kadar tüm standartları merkezden sunacaklarını ifade etti.

Bu operasyonda en önemli noktalardan birinin girişimcinin işletme sermayesini düşürmek olduğunun altını çizen Özbek, franchise mağaza sahibinin bir ürüne nakit bağlamadan ürün sevkiyatını oluşturdukları ortak satın alma platformundan gerçekleştirebileceğini belirtti.

Electro World franchise mağazası için marka bedelinin 50 bin avro olduğunu dile getiren Özbek, yatırım maliyetinin ise mağazanın fiziksel şartlarına ve metre karesine göre değişiklik gösterebileceğini aşağı yukarı metre kare başına 250 avro civarında ilk yatırımın oluşacağını söyledi.

Özbek, franchise mağazalarının büyüklüklerinin bulunduğu yere göre 500 metre kare ile bin metre kare arasında değişeceğini dile getirerek, "Girişimci seçerken ön şartlarımız yok. Kendini bize yakın hisseden her girişimci bizim için bir 'franchise'dır" dedi.

Franchise mağazalarının yerinin belirlenmesinden itibaren her konuda destek verdiklerini dile getiren Özbek, Sakarya mağazasında çalışacak olan 27 kişinin şu anda eğitimlerini İstanbul'da Electro World tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı.

Özbek, bu tek marka, iki ayrı iş modeliyle hedeflerinin önümüzdeki 5 yıl içinde pazarda lider konuma gelmek olduğunun altını çizdi.

-"PAZAR PAYIMIZI 2 KATINA KADAR ÇIKARDIK"-
2010 mali yılında 10 mağaza daha açarak, 60 bin metre kare satış alanına sahip olmayı hedeflediklerini vurgulayan Özbek, geçen yıl tüketici elektroniği pazarının yüzde 2,3 daraldığını, yaklaşık 10 milyar dolarlık iş hacmine gerilediğini bu sene ise tüketici pazarının yüzde 10 büyümesini öngördüklerini kaydetti.

Özbek, 2009 yılı faaliyetlerine ilişkin şöyle konuştu:
"2009 yılında tüketici elektroniği pazarında özellikle kahverengi eşyanın yüzde 15 daralması ve beyaz eşyanın bu daralan pazar içerisinde hala büyüyerek devam etmesi dikkati çekiyor. Toplam pazar içerisinde bizim de içerisinde bulunduğumuz elektronik market zincirlerinin büyümesi de yüzde 9'u geçti. Pazar küçülürken yeni oyuncuların bulunduğu elektronik zincirler yüzde 9 büyüdü. 2009 yılında Electro World yüzde 82 (ciro) büyüme kaydetti. Beyaz eşyada yüzde 153, kahverengi eşyada yüzde 15'lere varan bir daralma olduğu halde yüzde 72'lik bir büyüme sağladık. Pazar payımızı 2 katına kadar çıkardık. Hatta bazı ürün gruplarında bunlar içerisinde LCD ve beyaz eşyalar var. İki katından fazla, hatta beyaz eşyada pazar payımızı 3 katına kadar artırmayı başardık. Bütün bunları toplamda 11 mağaza ve 40 bin metre kare satış alanı içerisinde gerçekleştirdik. Bu mağazalarımızda yaklaşık 1 milyon kişiye aylık ortalama hizmet veriyoruz."

-"700 KİŞİLİK İSTİHDAM DAHA YARATACAĞIZ"-
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı da Electro World Türkiye hissedarları olarak bu yeni, paylaşımcı iş modelinin Anadolu'daki iş adamlarının girişimci ruhuyla birleştiğinde son derece büyük bir sinerjinin çıkacağına inandıklarını kaydetti.

Kamışlı şöyle konuştu:
"Türkiye'ye inanmış bir dünya devini Türkiye'ye getirdik ve bu dünya devi diyor ki ben bunu Anadolu girişimcisi ile paylaşmaya hazırım. Kurduğumuz iş modeli ile aslında girişimcilerin kendi işlerine yatırım yapmalarını destekleyerek, müteşebbislere yeni ufuklar açıyoruz. Bu model ile bizimle yürümek isteyen müteşebbislere evimizi açarak markamızın tüm değerlerini paylaşıyoruz. Böylece Anadolu'daki bir franchise mağazamız Avrupa'daki herhangi bir Electro World mağazası ile aynı imkanlara sahip olacak."

"Krizin Türkiye'yi teğet geçtiğine inanıyorum" diyen Kamışlı, neticede bir kriz olduğunu buna rağmen orijinal planlarından sapmadıklarını söyledi.

Electro World Türkiye'nin özkaynaklarıyla buralara gelen bir oluşum olduğunu ve sıfıra yakın yabancı kaynak kullandığını belirten Kamışlı, "İşsizlik Türkiye'de çok önemli bir sorun. 2010 mali yılında açacağımız 10 mağaza ile 700 kişilik bir istihdam daha yaratacağız" diye konuştu.

-"TÜRKİYE EKONOMİK KRİZİ HARİKULADE VE FANTASTİK BİR ŞEKİLDE YÖNETTİ"-
Dixons International Group Üst Yöneticisi (CEO) John Browett ise, Türkiye'de franchise operasyonunun başarıyla yürüyeceğine inandıklarının altını çizerek, bu yapılanma için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Browett, DSGi'ın Avrupa'da 190'a yakın franchise mağazası ile bu iş modelini başarı ile uyguladığını ifade ederek, "Türkiye, ekonomi adına fantastik bir ülke. Modern teknoloji ve gelişim yakından takip ediliyor. Türk iş ortaklarımızla tam bir uyum içinde çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Türkiye'de önümüzdeki dönemde de yatırım yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ekonomik krizi harikulade ve fantastik bir şekilde yönettiğini dile getiren Browett, tartışılan hipermarketler yasası ile ilgili "Biz özellikle mağazalarımızı şehrin rahat merkezlerinde yaptık. Bana kalırsa şehir merkezi ile şehrin dışında olanlar arasında bir denge olması gerekir" dedi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Electro World franchise da verecek `Anadolu girişimci ruhu'nu çekecek

Türkiye'de, Dixons International Group (DSGi), Esas Holding ve Odesa ortaklığıyla faaliyet gösteren elektronik perakende zinciri Electro World, isim hakkı verme (franchise) uygulaması başlatıyor.

Zincir, Türkiye'deki ilk franchise mağazasını Sakarya'da girişimci Bünyamin Müftüoğlu'yla açacak. Dixons International Group CEO'su John Browett, Türkiye'de franchise operasyonunun başarıyla yürüyeceğine inandığını belirterek, "Avrupa'da 190'a yakın franchise mağazamız var. Bu ülkeler arasına Türkiye'yi de kattık. Türk iş ortaklarımızla uyum içinde çalışıyoruz. Türkiye'de önümüzdeki dönemde de yatırım yapmaya devam edeceğiz" dedi. Browett, bir soru üzerine de hipermarket yasasıyla ilgili "Biz mağazalarımızı şehrin rahat merkezlerinde yaptık. Bana kalırsa şehir merkezi ile şehrin dışında olanlar arasında denge olmalı" dedi.

Girişimci ruha inanç
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı da, paylaşımcı yeni iş modelinin Anadolu'daki girişimci ruhuyla birleştiğinde bir sinerji yaratacağını dile getirerek, "Bu iş modeliyle girişimcilerin kendi işlerine yatırım yapmalarını destekliyoruz. Bu modelle bizimle yürümek isteyen müteşebbislere evimizi açarak, markamızın tüm değerlerini paylaşıyoruz. Böylece Anadolu'daki bir franchise mağazamız Avrupa'daki herhangi bir Electro World mağazası ile aynı imkanlara sahip olacak. Bu, DSGi ana merkezin Türkiye'ye ve Türkiye'nin girişimci ruhuna inancının önemli bir göstergesi" diye konuştu.

700 kişiye istihdam
Krizin Türkiye'yi teğet geçtiğine inandıklarını da dile getiren Kamışlı, bir kriz olduğunu buna
karşın temel planlarından sapmadıklarını kaydetti. Emine Kamışlı, Electro World Türkiye'nin özkaynaklarıyla bir oluşum yarattığını ve sıfıra yakın yabancı kaynak kullandığını da ifade ederek, "İşsizlik, Türkiye'de çok önemli bir sorun. 2010 mali yılında açacağımız 10 mağaza ile 700 kişilik bir istihdam daha yaratacağız" dedi.

Pazar küçülürken elektronik zincirler yüzde 9 büyüdü

BAHADIR Özbek, markanın Türkiye'de üçüncü yılını doldurduğunu da hatırlatarak, pazarla ilgili şu  bilgileri verdi: "Geçen yıl tüketici elektroniği yüze 2.3 oranında daraldı. 10 milyar dolarlık iş hacmine geriledi. Asıl daralma ilk üç çeyrekte oldu. Son çeyrekte ise yüzde 16 büyüme oldu. Bu nedenle küçülme yüzde 2.3'e kadar geriledi. Pazar içinde elektronik market zincirlerinin büyümesi ise yüzde dokuzu geçti. Pazar küçülürken elektronik marketler yüzde 9 büyüdü. Beyaz eşyada pazar payımızı üç katına kadar çıkarmayı başardık. 11 mağaza ve 40 bin metrekarelik satış alanına ulaştık. Ayda bir milyon kişiye hizmet veriyoruz."

Ön şart yok herkes  franchise alabilir

FRANCHISE modelinde girişimcilerin kendi altyapılarını kullanmasına izin verdiklerini dile getiren Bahadır Özbek, şöyle konuştu: "Katılımcı ve paylaşımcı iş modeli olarak girişimciler bizimle çalışacaklar. Franchise mağazaların büyüklükleri 500-1000 metrekare arasında değişecek. Girişimci seçerken ön şartlarımız yok. Kendini bize yakın hisseden her girişimci bizim için bir franchise olabilir. Yerel girşimcinin gücüyle de buluşan franchise projesinin çok başarılı olacağına inanıyorum. Markamız ve iki ayrı iş modelimizle büyümeyi hedefliyoruz. 2010'da 10 Electro World mağaza açacağız. 60 bin metrekarelik satış alanında hizmet vermeyi planlıyoruz."
Hürriyet

Electro World `franchise'la büyüyecek

Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, Electro World olarak elektronik perakende sektöründe franchise operasyonunu başlattıklarını söyledi

Türkiye'de Dixons International Group (DSGi), Esas Holding ve ODESA ortaklığıyla faaliyet gösterdiklerini, franchise ile büyüme kararının ilk adımını Sakarya'da attıklarının altını çizen Özbek, 12'nci mağazalarını Sakarya'da bulunan yerel girişimci Bünyamin Müftüoğlu ile açacaklarını dile getirdi.

Electro World franchise mağazası için marka bedelinin 50 bin euro olduğunu dile getiren Özbek, yatırım maliyetinin ise metrekare başına yaklaşık olarak 250 euro civarında olduğunu söyledi.

Özbek, geçen yıl tüketici elektroniği pazarının yüzde 2.3 daraldığını, Eletro World'ün ciroda yüzde 82 büyüdüğünü, pazar payının iki katına çıktığını kaydetti.

700 yeni istihdam
Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı da şöyle konuştu:
"Bir dünya devini Türkiye'ye getirdik ve bu dünya devi diyor ki ben bilgimi Anadolu girişimcisi ile paylaşmaya hazırım. Müteşebbislere yeni ufuklar açıyoruz.  3 senede 1100 kişilik istihdam yarattık. Bu yıl açacağımız 10 mağazayla 700 kişiyi işe alacağız."
Milliyet

Mağaza açmayacağız, isim hakkı vererek büyüyeceğiz  

Elektronik perakendeciliğindeki büyüme rakamlarıyla dikkat çeken Türkiye'nin pazardaki rekabet gün geçtikçe artıyor. 

Krize rağmen yüzde 85 büyüyen teknoloji marketi ElectroWorld (EW), gelen talepleri değerlendirerek franchise vererek büyüme kararı aldı. ElectroWorld Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, elektronik perakende sektöründe franchaise operasyonu başlattıklarını, söz konusu modelle yıl sonuna kadar 10 mağaza daha açacaklarını söyledi.

Şirketin 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 yılı faaliyetlerini paylaşmak üzere düzenlenen toplantıda konuşan Özbek, elektronik perakende sektöründe franchise sistemi ile büyümek istediklerini, başlattıklarını, yıl sonuna kadar küresel deneyimlerini yerel girişimcinin gücüyle birleştireceklerini dile getirdi. 2010 mali yılında 10 mağaza daha açarak, 60 bin metrekare satış alanına sahip olmayı hedeflediklerini söyleyen Özbek, tüketici pazarının yüzde 10 büyümesini öngördüklerini ve bundan iyi bir pay almayı düşündüklerini anlattı.

Türkiye'de Dixons International Group (DSGİ), Esas Holding ve ODESA ortaklığı ile faaliyet gösteren EW olarak, franchise ile büyüme kararının ilk adımını Sakarya'da attıklarını kaydeden Özbek, 12. mağazalarını Sakarya'da bulunan yerel girişimci Müftüoğlu ailesi ile çok kısa bir süre içerisinde açacaklarını dile getirdi. Özbek, bundan sonra EW'nin, Türkiye'nin dört bir yanında aynı format mağazalarla büyüyeceğini belirterek, bu formatı ürün, stok ve lojistik yönetiminden IT yatırımlarına, pazarlama faaliyetinden insan kaynakları politikalarına kadar tüm ayrıntılarıyla merkezden sunacaklarını ifade etti. Bu operasyonda en önemli noktanın girişimcinin işletme sermayesini düşürmek olduğunun altını çizen Özbek, franchise mağaza sahibinin, bir ürüne nakit bağlamadan ürün sevkiyatını, oluşturdukları ortak satın alma platformundan gerçekleştirebileceğini belirtti. ElectroWorld franchise mağazası için marka bedelinin 50 bin Euro olduğunu dile getiren Özbek, yatırım maliyetinin ise mağazanın fiziksel şartlarına ve metrekaresine göre değişiklik gösterebileceğini, aşağı yukarı metrekare başına 250 Euro civarında ilk yatırımın oluşacağını belirtti. Özbek, franchise mağazalarının büyüklüklerinin bulunduğu yere göre 500 metrekare ile bin metrekare arasında değişeceğini ifade ederek, "Girişimci seçerken ön şartlarımız yok. Kendini bize yakın hisseden her girişimci bizim için bir 'franchaise'dır." dedi.
Zaman/Kenan Mehmetzade


Geri Dön