19 / 04 / 2024

Elektriğe asgari tüketim uygulaması modeli geliyor!

Elektriğe asgari tüketim uygulaması modeli geliyor!

Elektrik faturalarında asgari tüketim dönemi başlıyor. Doğu ve Güneydoğu dağıtım bölgelerinde çok yüksek olan kayıp kaçağın azaltılması için abone grupları bazında aylık elektrik tüketim miktarı belirlenecek.




Elektrik faturalarında asgari tüketim dönemi başlıyor. Doğu ve Güneydoğu dağıtım bölgelerinde çok yüksek olan kayıp kaçağın azaltılması için abone grupları bazında aylık elektrik tüketim miktarı belirlenecek. TBMM’ye dün sunulan Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması yasasında değişiklik yapan tasarıya göre; 31 Aralık 2017’ye kadar uygulanmak üzere teknik ve teknik olmayan kayıplarının oranı ülke ortalamasının üzerinde olan dağıtım şirketlerince, dağıtım bölgesindeki tüketicilere her bir fatura dönemi kapsamında abone grupları bazında asgari tüketim uygulamasına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu izin verebilecek. Yani EPDK, bölgelere göre asgari tüketim belirleyecek. Bu bölgelerde belirlenen tüketim bedeli bütün tüketiciler için geçerli olacak. Örneğin 50 liralık harcama yapan bir tüketici 10 lira vererek kurtulamayacak. Belirlenen asgari tüketim üzerinden fatura ödemek zorunda kalacak. Ama gerçekten düşük fatura gelen tüketici de bu durumda belirlenen bedel üzerinden ödeme yapmak zorunda kalacak.


DİCLE-ARAS’A MÜJDE


Tasarıyla kayıp-kaçağın yüksek olduğu Dicle, Van Gölü ve Aras gibi dağıtım bölgelerinde yeniden kayıp-kaçak bedelinin belirlenmesinin de yolu açılacak. Teknik ve teknik olmayan kayıplarının oranı ülke ortalamasının üzerinde olan dağıtım şirketlerinin 2014 yılı dahil 5 yıl süreyle uygulanacak hedef kayıp oranları 2013 yılı gerçekleşmeleri dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenecek. Dicle, Van Gölü ve Aras dağıtım bölgeleri özelleştirilmeden önce 2012’de kayıp-kaçak hedefleri yükseltilmişti. Şimdi yasa bu haliyle çıkarsa, EPDK kayıp kaçak oranlarını daha da yükseltebilecek. Şirketler kayıp kaçak oranındaki kayıpları tarifeden karşılıyor.


Hürriyet


Geri Dön