23 / 04 / 2024

Elektriğe ekimde yüzde 7 zam gelebilir!

Elektriğe ekimde yüzde 7 zam gelebilir!

Ekonomi yetkilileri, mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken Türkiye Elektrik Ticaret AŞ'nin (TETAŞ) ekim başında toptan elektriğe yüksek oranlı zam yapabileceğini belirtiyorlar



Yetkililer "Yılın son dört ayına girerken TETAŞ'ın bilançosunu düzeltmesi için fiyatlarda bir artışa gitmesi gerekecek. Ancak EPDK'ya yapılmış bir başvuru yok. Şu anda hesaplamalar yapılıyor. İlerleyen günlerde doğalgaz fiyatı ve kura bağlı olarak hesaplamalarda değişiklikler olabilir" dedi. Yetkililer, TETAŞ'ın yaptığı zammın, nihai tüketiciye yansımasının yüzde 6-7 olduğunu vurguluyorlar.
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Elektriğe yeni zam sinyali

Mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş'nin (TETAŞ) ekim başında toptan elektriğe yüksek oranlı zam yapabileceği belirtiyor

Bu değişikliğin tüketiciye yansımasının yüzde 8 zamma işaret etmesi öngörülüyor.
Üst düzey bir enerji yetkilisi, "Yılın son dört ayına girerken TETAŞ'ın bilançosunu düzeltmesi için fiyatlarda bir artışa gitmesi gerekecek. Ancak bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yapılmış bir başvuru yok" dedi. Yetkililer, TETAŞ'ın zam ihtiyacının yüzde 20'yi bulabileceğini kaydettiler.
Milliyet

Elektiğe ekimde yüzde 7 zam var

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) toptan elektrik satış fiyatlarında 1 Ekim itibariyle yaklaşık yüzde 20 zam yapmaya hazırlanıyor. Reuters'in hükümet yetkilisine dayandırarak verdiği habere göre, toptan satış fiyatlarında yapılacak olan zammın, konutlarda ve fabrikalarda kullanılan perakende elektrik fiyatlarına yüzde 6-7 artış olarak yansıyacağı belirtiliyor. Haberde ismini vermeden açıklamada bulunan yetkili, zammın son dönemde oluşan kur farkı ve kurumun bazı kamu kuruluşlarından tahsil edemediği alacaklarının yarattığı maliyet baskısından kaynaklandığını söyledi. TETAŞ'ın, 1 Ekim'de açıklanacak olan yeni fiyatlarda artırıma gitmesi için henüz Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) yapılmış bir başvurusu bulunmuyor. EPDK, 1 Temmuz'da yaptığı değerlendirmeden sonra fiyatlarda artırıma gitme kararı almamıştı. Göreve geldikten sonra enerji fiyatlarına yaklaşık 6 yıl zam yapmayan hükümet geçtiğimiz yıl elektrik ve doğalgazda, petrol fiyatları, enflasyon ve kur değişimini baz alan otomatik fiyatlandırma yöntemini başlatmıştı. Olası zamları değerlendiren uzmanlar, bu oranda yapılacak bir zammın enflasyon üzerinde yaklaşık yüzde 0.25 oranında etkili olacağını ifade ediyor. Otomatik fiyatlandırma gereğince enerji fiyatları üçer aylık periyotlarda yeniden gözden geçiriliyor.
Hürriyet


Geri Dön