29 / 03 / 2024

Elektrik dağıtımcılarından enerji tasarrufu teşvikine destek!

Elektrik dağıtımcılarından enerji tasarrufu teşvikine destek!

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: "Enerji verimliliği, ELDER'in de birinci öncelikli konuları arasında ve enerji verimliliğine yönelik tüm fikirleri ve projeleri destekliyoruz" dedi.



Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, enerji verimliliğinin ELDER’in de birinci öncelikli konuları arasında yer aldığını ve buna yönelik tüm fikir ve projeleri desteklediğini bildirdi.


Özdemir, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in cari açığın en önemli nedenlerinden olan enerjide tüketimi tasarruf yoluyla azaltmak için enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyalara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) avantajı, binalarına yalıtım yaptıracaklar için de bu ürünlere yönelik taksit kolaylığı sağlanacağı yönündeki açıklamasını değerlendirdi.


Özellikle sanayide enerjinin verimli kullanımının çok daha büyük tasarruf imkanları sağlayacağına dikkati çeken Özdemir, "Burada sadece elektrik değil benzinden doğalgaza tüm enerji kalemlerinden bahsetmeliyiz. En büyük tasarruf ise ulaşım maliyetlerinde ortaya çıkacaktır. Bu nedenle elektrikli araçların kullanılmasını kolaylaştırıcı teşvikleri de gündeme almak uygun olur" ifadelerini kullandı.


Enerji verimliliğinin ELDER’in de öncelikli konuları arasında yer aldığını dile getiren Özdemir, enerji verimliliğine yönelik tüm fikirleri ve projeleri desteklediklerini söyledi.


Beyaz eşya konusunda kaba bir hesap yapılması halinde TÜİK istatistiklerine göre Türkiye'de 20 milyona yakın hane bulunduğunu belirten Özdemir, bu hanelerin 16 milyonunda buzdolabı, 12 milyonunda çamaşır makinesi ve 8 milyonunda bulaşık makinesi olduğunun öngörülebileceğini kaydetti. Nihat Özdemir, şunları kaydetti:


"Evlerimizdeki bu beyaz eşyaların yüzde 75'inin ömrünün, ortalamada, 10 yıldan fazla olduğunu ve buzdolabında yılda 200 kilovatsaat, çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinde yılda 100 kilovatsaat tasarruf imkanı olduğunu düşünürsek, bu tüm Türkiye için yılda 4 milyar kilovatsaat elektrik tasarrufu demektir ki bunun da parasal karşılığı yılda 1 milyar liradır. Sanırım ekonomiye sağlayacağı katkı bu finansal rakamın da üzerinde olur."


AA



Geri Dön