25 / 04 / 2024

Elektrik faturalarına herhangi bir zam yok!

Elektrik faturalarına herhangi bir zam yok!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektriğe yönelik herhangi bir gizli zammın söz konusu olmadığını açıkladı.



EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında “elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam” yapıldığı yönünde gerçek dışı haberlere yer verildiği belirtilerek, “Kurumumuzu yıpratmaya yönelik bu haberlerin baştan aşağı yalan ifadelerle dolu ve maksatlı olduğu kolayca anlaşılmaktadır” denildi

 

“Elektriğe yönelik herhangi bir gizli zam söz konusu değildir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

 “EPDK tarafından yapılan zam Kurum internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılmış ve Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Hal böyleyken gizli bir zamdan söz edilmesi, iyi niyetle telifi mümkün olmayan açık bir çarpıtmadır. Dağıtım bedeli adı altında alınan herhangi bir “vergi” söz konusu değildir. Dağıtım bedeli, elektriğin taşınması anlamına gelen dağıtım hizmetinin karşılığında alınmaktadır.

 

 İstanbul ve  Ankara  için farklı tarifeler söz konusu değildir. Tüm Türkiye’de -diğer bir deyişle 81 ilde- tarifeler aynıdır.(Ulusal tarife uygulaması söz konusudur).Önceki dönemlerde uygulanan tarifelerdeki dağıtım bedelleri ile yeni dönemdeki tarife bedelinin doğrudan karşılaştırılması yanlıştır.Çünkü daha önceki dönemde dağıtım bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi ayrı ayrı belirlenen bedeller yeni dönemde dağıtım bedeli başlığı altında birleşmiştir.Ancak dağıtım bedeli enerji fiyatının sadece bir bileşenidir. Enerji bedellerindeki artışlar ile değerlendirildiğinde nihai fiyat artışı ortalama yüzde 6,8’dir.

 

  Yüzde 250’lik fiyat artışı akıl ve izan ile bağdaşmayacağı gibi tüketiciye yansıyan gizli bir zam kesinlikle yoktur. Vatandaşlarımızın gerçek ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan bu tip maksatlı haberlere itibar etmemesini bekliyoruz.”


Vatan



Bu haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektriğe yönelik herhangi bir "gizli zammın" söz konusu olmadığı, yapılan zammın açıklandığı duyuruldu


EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında “elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam” yapıldığı şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü.


“Elektriğe yönelik herhangi bir gizli zam söz konusu değildir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“EPDK tarafından yapılan zam Kurum internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılmış ve Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Hal böyleyken gizli bir zamdan söz edilmesi, iyi niyetle telifi mümkün olmayan açık bir çarpıtmadır. Dağıtım bedeli adı altında alınan herhangi bir “vergi” söz konusu değildir. Dağıtım bedeli, elektriğin taşınması anlamına gelen dağıtım hizmetinin karşılığında alınmaktadır."



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektriğe gizli zam yapıldığı iddialarını yalanladı. EPDK, enerji bedellerindeki artışlarla değerlendirildiğinde nihai fiyat artışının ortalama yüzde 6.8 olduğunu duyurdu. Önceki dönemlerde dağıtım ve iletim gibi şebeke faaliyeti kapsamındaki bedellerin ayrı ayrı uygulandığını vurgulayan EPDK, 1 Ocak 2016'dan itibaren bu uygulamada düzenlemeye gidildiğini hatırlattı. 


YANLIŞ KIYASLAMA 

Tüketicilerin eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelini kıyaslamasının doğru olmadığına dikkat edilen açıklamada, "Tüketiciler, kurumun resmi internet sitesinde yer alan 'elektrik faturası' hesaplama modülünü kullanarak faturadaki okuma tarihleri ve tüketim miktarı bilgileriyle fatura tutarını hesaplayabilirler. Söz konusu bedel faturada yazan tutarla karşılaştırılabilir. Tüketicilerin faturaları karşılaştırırken yanılgıya düştükleri temel bir sorun, iki ayrı faturadaki tüketim miktarı bilgisine bakmaksızın toplam fatura tutarlarını karşılaştırarak elektrik fiyatlarındaki değişimi hesaplamalarıdır. Tüketim miktarındaki değişime bakmaksızın yapılacak bu analiz yanlış olacaktır. Doğrusu faturalardaki tutarları önce tüketim miktarlarına bölmeli ve çıkan birim bedeller üzerinden analiz yapılmalıdır" denildi. 



Geri Dön